GENEL

iFrame Nedir? iFrame Nasıl Kullanılır?

Aslında pek çok sitede görüyoruz kendisini, peki tam olarak iFrame nedir? Nasıl kullanılır? Örnek bir iFrame kodu gibi konuları bu yazımızda göreceğiz.

iFrame Nedir?

iFrame, bir sayfa içerisine harici bir objeyi yerleştirmek için kullanılan HTML elementidir. Bu element sayesinde sayfa içinde ikinci bir web sayfası görüntülenebilir.

Inline Frame kelimelerinin kısaltmasından oluşan iFrame elementi web tasarım içinde sıklıkla kullanılan bir elementtir. Özellikle web sitelerine YouTube videolarının yerleştirilmesi için sıklıkla kullanılmaktadır. Günlük hayatta pek çok sitede de karşımıza çıkmaktadır.

iFrame kodlarının web siteleri içinde sıklıkla kullanımaması önerilir. Çünkü bu kod ile kendi siteniz içerisine harici bir siteden veri çektiğiniz için web sitenizin açılış süresi ciddi derecede yavaşlayabilir. Ayrıca veri çektiğiniz web sitesindeki şüpheli veriler de sitenizi ziyaret edenlere doğrudan etki edecektir. Dolayısı ile hem güvenlik hem performans açısından riskler yaratabilir.

Güvenilir olmadıkça iFrame ile veri çekme sistemini kullanmanızı önermiyoruz.

iFrame Nasıl Kullanılır?

iFrame ile harici web sitelerinden veri çekebildiğimizi öğrendiğimize göre şimdi bir öenke ile bu konuyu pekiştirebiliriz.

Bir HTML sayfasında <iframe> elementini kullanarak veri çekebilirsiniz. Örneğin bir YouTube videosunu sitenize iframe ile yerleştirmek için aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8nVH_Fkk5rY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Örnek olarak yukarıdaki video Hostixo YouTube kanalındaki bir videoyu çekerek size gösterecektir.

Bu kodu inceleyecek olursak iframe elementi etiket olarak açılmış ve içerisine tanımlamalar yapılmış. src tanımlaması ile video kaynağı belirtilmiş. Ayrıca kod içerisinde videonun genişliği yüksekliği, otomatik başlaması gibi ek özelliklerde yerleştirilmiş.

iFrame Kullanımının Sakıncaları

Teorik olarak iFrame kullanmak ziyaretçileriniz için bir tehdit oluşturmaz. Ancak farklı sitelerdeki içerik yayıncılarının kasten veya bilmeden sitelerine girmiş olan zararlıların iFrame yolu ile yayılması mümkündür.  Dolayısı ile güvenilir olmayan sitelerden bölüm çekmek için iFrame kullanımı pek önerilmez.

2008 yılında ACB haberin ön ayak olduğu bir dizi güvenlik sorunu ve ziyaret eden kullanıcıların sitelerine zararlı yazılım yüklenmesine kadar uzayan olaylar silsilesi gösterdiki iFrame elementini bir web sitesinin önemli parçası yapmak doğru bir hareket olmaz.

Sonuç

Tüm bu bilgiler ışığında iFrame’nin bir veri çekme şekli olduğunu ve sitelerinizi zenginleştirebileceğini öğrendik. Lakin güvenilir olmayan sitelerden veri çekmek kötü sonuçlar doğurabilir. Ayrıca günümüzde sıklıkla Wordpress’e YouTube videoları eklemek için kullanılmaktadır iFrame. Umarız iFrame nedir konuda kafanıza takılan ve bilmeniz gerekenleri anlattığımız yazımız ile sizlere faydalı olabilmişizdir.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu