Wordpress

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır?

wordpress zararlı yazılım

Yeni bir blog yazımızla sizlerleyiz. Sizinde WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme ‘nin nasıl yapıldığını merak ettiğini biliyoruz.  Bundan dolayı bu yazımızda WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme  için gerekli detayları sizler için paylaştık.

Wordpress artık hayatımızda önemli bir yer konumunda yerini almakta. E-ticaret sitelerinden tutunda, kurumsal web sayfalarına kadar bir çok web sayfası Wordpress platformunu kullanıp işlerini devam ettirmektedir. Wordpress platformunda bir web sayfanız var ise sizde Wordpress’in muhteşem nimetlerinden faydalanıyorsunuzdur. Kolay kullanılabilirliği ve kişiselleştirilebilir şablonları ile kod bilgisine gerek kalmadan kolaylıkla bir web sayfasını idare ettirebiliyorsunuzdur. Fakat bazı kötü niyetli yazılımcılar Wordpress eklenti ve temalara veya sisteminizdeki açıktan faydalanarak virus ekleyip sizin kişisel bilgilerinizi almak için ya da sizin web sayfanızın hızını düşürerek girilemez konuma getirtmeyi amaçlamaktadır.

Web sayfalarındaki virus çeşitleri nelerdir ?

 

Wordpress‘te birden fazla virüs çeşidi bulunmaktadır. Özellikle kötü niyetli yazılımcılar bu gibi virüsleri kullanarak sizin bilgilerinizden çalmaktan tutun da hacklink (hack yöntemi ile yazılımcıların kendi web sayfalarının linkini ekleme) eklemeye kadar bütün yöntemleri yapabilmektedir. Amaç burada kendi çıkarları doğrultusunda sistemi kendisine göre ayarlamadır.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır? 1

Spam / Phising  Virüsler:

 

Spam virusler gerek sosyal medya, gerek bir devlet kuruluşunun birebir sistemini kopyalayarak bir özel web sayfası oluşturulur. Bu sayfa da özellikle ziyaretçilerin burası benim sürekli girdiğim web sayfası ben buraya güveniyorum imajı yaratarak özel bilgilerin alınması amaçlanır. Sizin web sayfanıza da bu spam linkleri eklenerek sizin ziyaretçilerinizi buraya çekmeye yönelik hileler yapılmaktadır. Silinmediği taktirde eğer ziyaretçilerinizin özel bilgileri alındıysa ve yasal işlem başlatıldıysa size büyük maddi hasarlara sürükleyecek etmenlere maruz bırakabilir.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır? 2

Dosya ve veritabanına sızma işlemi:

Bu en çok karşılaşılabilen bir yoldur. Bu yöntemde amaç sizin veritabanınıza sızıp ziyaretçilerinizin ve kullanıcıların özel bilgileri alınmasıdır. Genellikle “warez” diye tabir edilen orijinal yazılımların kopyalanarak ücretsiz bir şekilde yayınlandığı yazılımların bir açık bırakmasıyla gerçekleşiyor. Bu durumdan kurtulmak için orijinal yazılım kullanarak açığı kapatabilirsiniz.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır? 3

Iframe Virüsleri:

Bu virüs en acımasızıdır. Sizin web sayfanızı direk başka bir web sayfasına atayarak sizin web sayfanızı yönetmesidir. Spam türüne benzese de bu işlem ziyaretçiyi zorla başka yere yönlendirmesini amaçlamaktadır. Bu işlem sizin trafiğinizi olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra arama motorlarından ban yemesine kadar kötü durumlara maruz bırakabileceğinin de altını çizmemiz önemlidir.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır ?

Virüslerden kurtulmak için ilk önce virüsün kaynağını bulmanız önemlidir ve virüsün çeşidi nedir onu bilmeniz gerekmektedir. Eğer ki spam bir virüs var ise sadece o spamı silmeniz yeterli olacaktır. Eğer daha komplike bir sorun mevcut ise o virüsün kaynak olduğu duruma bakmanız gereklidir.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır? 2

Dosya ve veri tabanınızı güvende tutun.

Dosyalarınızda bir açık meydana gelmiş ise bunun neyden kaynaklı olduğunu tespit edin. Dosyalardaki açık genellikle warez içerikli yazılımlardan veya dosya izinlerinin açık olmasından kaynaklıdır. warez içerik kullanıyorsanız eğer bundan derhal vazgeçmeniz ve orijinal yazılım tercih etmeniz gerekmektedir.

wordpress virüs

Yorumlara dikkat edin

Yorumları kabul ederken dikkatli olun. Bazı yorumlar spam yorum olabilir ve yorumun içerisine gizlenmiş bir link olabilir. Bunun için yapmanız gerekenlerin başında Wordpress’in vermiş olduğu Akısmet eklentisini kullanmak geliyor. Bu eklenti yardımı ile spam yorumların çoğunluğunu önlersiniz. Akısmet eklentisi sadece bir program olduğu için sadece ona güvenmek yeterli olmaz bu yüzden yorumları elinizden geldiğince okuyup elle kabul etmek yeterli olacaktır.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır? 5

Sitenizi sürekli gözden geçirin

Sitenizde gizlenmiş bir link olabilir. Genellikle hacklink yapan kişiler makalelerinize gizli bir link eklemesi yaparak sizin seo değerlerinizden faydalanmaktadır. Sitenizdeki makalelerinizi içeriklerinizi mutlaka gözden geçirin, bunların arasında gizlenmiş bir link mevcut ise siliniz.

WordPress Zararlı Yazılım ( Virüs ) Temizleme Nasıl Yapılır? 6

Wp-Content dosya klasörünüzde virüsler olabilir !

Wp-content klasörü Wordpress‘in ana kalbi gibidir. İçerikleriniz, resimleriniz, temalarınız, eklentileriniz burada konumlanmaktadır. Bu yüzden wp-content klasörünü mümkün olduğunca temiz tutmanız önemlidir. Kullanmadığınız eklentileri, resimleri, içeriklerinizi silmeye gayret gösterin. Kullandığınız temaları, eklentileri, içeriklerini de gözden geçirin eğer ki virüs tespit ettiyseniz değiştirerek o virüsten kurtulabilirsiniz. Wp-content klasörünüzü mümkün olduğunca gizli tutun. Bunu eklentiler aracılığı ile gizlemeniz mumkun.

Bunların hepsini yaptım ama virüsten Kurtulamadım Ne yapmalıyım ?

Yukarıdaki maddelerimizdeki her şeyi yaptınız fakat bir türlü virüsten kurtulamadıysanız eğer, wp-content harici site içeriklerinizi silin ve yeniden Wordpress‘i wp-content harici olarak yükleyin. FTP’de bulunan bütün virüslerden kurtulabilirsiniz.

Dilerseniz daha önce yazmış olduğumuz Güncel 10 Wordpress Seo Eklentisi makalemizi de okuyabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu