Wordpress

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Bu yazımızda WordPress CloudFlare kurulumu nasıl yapılır konusundan bahsedeceğiz.

Web sitenizin en önemli özelliklerinden biri sitenin hızlı yükleniyor olmasıdır. Günümüzde arama motoru sıralamasında web sitenin üst sıralarda yer alması için sayfa yükleme hızının son derece önemli bir etkisinin olduğu bilinmektedir. WordPress web sitesinin hızlandırmanın çok sayıda yolu bulunmaktadır. Örnek verecek olursak, WP Super Cache gibi eklenti kullanmak, resimleri optimize etmek ya da bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanmaktır. En iyi sonucu almak istiyorsanız eğer bütün bu yöntemleri kullanmanız gerekmektedir.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır?

CloudFlare Nedir?

CloudFlare web site ile ziyaretçi arasında bir vekil sunucu görevi üstlenen içerik dağıtım ağıdır. En yakın bölgeden (CloudFlare’in dünya üzerinde çok sayıda sunucusu mevcuttur) önbelleğe alınmış statik içerik sunarak web site yüklenme hızının daha hızlı olmasını sağlar. Ayrıca, CloudFlare web sitenize gelen tüm istekleri karşılamaktadır. Geleneksel CDN’ler ile kıyaslandığı zaman daha farklı ve kullanışlı hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetleri aşağıda 4 madde halinde söyledik.

  • DDoS saldırı azaltmayı sağlar.
  • Bir web sitesine yapılan tüm istekler üzerine analitikler sunar.
  • SSL sertifikasının kolay kurulumunu sağlar.
  • Protokoller arasında ağ geçidi sağlar.

Konumuza başlamadan CloudFlare kurulumu için önce aşağıda bahsettiklerimize ihtiyacınız olacaktır:

  • Alan adı kaydedicinizin kontrol paneline erişim
  • WordPress yönetici bölgenize erişim

Bir CloudFlare Hesabı Oluşturma

CloudFlare kurulum işlemini yapmaya başlayabiliriz.

Resmi CloudFlare web sitesine gidin ve bir CloudFlare hesabı oluşturmak için Sign Up (Kaydol) butonuna tıklayın. İstenen tüm bilgilerinizi girerek bir hesap oluşturun.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 1

CloudFlare hesabınız varsa eğer bu adımı geçebilirsiniz.

Alan Adını CloudFlare’e Ekleyin

CloudFlare kurulum işleminde bulunan diğer aşamada, CloudFlare planınızı seçmeniz istenecek. Ücretsiz planı seçip Continue butonuna tıklayın.

CloudFlare üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra karşınıza sitenizi ekleme penceresi gelecektir. Web sitenize ait olan alan adını girin ardından devam etmek için Scan DNS Records butonuna tıklayın.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 2

Unutmayın ki taramanın tamamlanması birkaç dakika sürecektir.

 

CloudFlare’de Alan Adınız için DNS Kayıtlarını Kontrol Edin

Tarama işlemi sone erince alan adınıza ait DNS bilgilerini göreceksiniz. Bu aşamada CloudFlare’i belirli alt alan adları için etkinleştirebilirsiniz ya da devre dışı da bırakabilirsiniz. Seçtiğiniz DNS kaydı için Turuncu renkli Bulut CloudFlare’in etkinleşmesini, Gri Bulut ise CloudFlare’in devre dışı kalmasını sağlar.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 3

CloudFlare’i alan adınız ve www alt alan adınız için etkinleştirmeniz önerilir. Bu şekilde CloudFlare sitenizin hem www ile olan halinde, hem de www olmayan halinde çalışacaktır. İşleminiz bittikten sonra Continue tuşuna basarak bir dahaki adıma geçin.

UYARI! CloudFlare’i cpanelmailftp ya da sistem tarafından ayrılmış olan diğer alt alan adlarını etkinleştirmeniz çeşitli DNS problemlerine neden olabileceği için tavsiye edilmez.

Alan adınızı CloudFlare Nameserverlarına Yönlendirme

Bu aşamada size CloudFlare nameserverları ekrana gelecektir. Alan adı sağlayıcınızın kontrol paneline giriş yaparak alan adı nameserverlarınızı CloudFlare nameserverlarıyla değiştirin.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 4

DNS’lerin dünya çapında dağıtılması 3 güne kadar sürebilir. Nameserverlarınızın güncellenme işlemi bittikten sonra CloudFlare’den bir eposta onay mesajı alırsınız. Hatta durumu CloudFlare web sitesini kullanarak da kontrol etmeniz mümkündür. Web siteniz bu süreçte hiçbir aksama süresi yaşamayacaktır.

WordPress’de CloudFlare Eklentisinin Kurulumu ve Yapılandırması

CloudFlare WordPress için muhteşem bir seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca birden fazla kullanışlı özelliklere de  sahiptir:

  • Tek tık ile WordPress optimizasyonu sağlanır.
  • Web uygulama güvenlik duvarı (WAF) kuralları vardır.
  • Otomatik önbellek temizlemesi bulunmaktadır.
  • İstatistikler
  • Cloudflare ayarlarını cloudflare.com kontrol panelini açmadan değiştirebilme şansı vardır.

İlk olarak WordPress yönetici panelinize giriniz. Ardından CloudFlare WordPress eklentisini yükleyiniz.

Kurulum işlemini gerçekleştirdikten sonra CloudFlare eklentisini yapılandırma işlemine geçebilirsiniz. Eklentiler kategorisinden Yüklü Eklentiler kısmına gidin. CloudFlare eklentisini bulun ardından Ayarlar butonuna tıklayın.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 5

CloudFlare giriş sayfası açılacak ardından eposta adresi ile API anahtarını girmeniz istenecek. Get your API Key from here butonuna tıklayın. Bu butona tıkladıktan sonra CloudFlare hesabınız açılacak ardından API Key kısmından API anahtarınızı görebileceksiniz.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 6

API anahtarınızı aldıktan sonra WordPress web sitenizden eposta adresinizi ve API anahtarınızı girin ardından SAVE API Credentials butonuna tıklayın.

CloudFlare ayarları sayfanıza gönderildikten sonra Apply Default Settings bölümünden Apply butonuna tıklayın. WordPress web siteleri için varsayılmış olan CloudFlare ayarlarını kullanmanız doğru olacaktır.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 7

Automatic Cache bölümünde Apply butonuna tıklayarak Automatic Cache’i etkinleştirmeniz tevsiye edilir. Automatic Cache purge’i etkinleştirirseniz web site tasarımınız güncellendiği zaman tüm CloudFlare önbelleğini temizleyecektir.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? 8

Sonuç

CloudFlare , web sitenizin hızını arttırmanız ve DDoS saldırılarına karşı korunmak için muhteşem bir yoldur. Web siteniz için CloudFlare kurulumunun nasıl yapıldığını ve CloudFlare WordPress eklentisinin nasıl yapılandırıldığını başarıyla öğrendiniz.

CloudFlare Nedir ? WordPress CloudFlare Kurulumu Nasıl Yapılır ? başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Load Balancing (Yük Dengeleme) Nedir ? Load Balancing Neden Gereklidir ? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu