Sunucu

Nginx ve Apache Arasındaki Farklar

Nginx ve Apache Arasındaki Farklar başlıklı yazımız ile aklınızda bulunan soruların cevabını vereceğiz.

İnternet sitenizi ziyarete gelen kullanıcılara iyi bir deneyim sağlayabilmek için sunucularınızın hızlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sunucunuzun hızlı olması için kullanabileceğiniz birçok program mevcuttur. Bu programlardan en popülerleri Ngünx ve Apache’dir.  Bu yazımızda Nginx ve Apache karşılaştırması yapacağız. Bu sayede hangisi programın VPS projenize daha uygun olduğuna karar verebileceksiniz!

Nginx ve Apache Arasındaki Farklar

Nginx Nedir?

Nginx, hafif ve yüksek performans sağlayan bir web sunucusu programıdır. Açık kaynaklı olmasından dolayı özelleştirme işlemi basittir. Son zamanlarda oldukça popülerlik kazanmıştır ve Apache ile birlikte web sunucuları pazarına hakim olmuştur.

2002 yılında geliştirilmiş olan Nginx sunucu başına simüle edilen isteklerin arttırılması için başvurulmaya başlamıştır.

Nginx teknik olarak bir alt işlem mimarisi kullanmaktadır. Yani bir istek geldiği zaman sunucunun işlemcisinde yeni bir işlemin oluşmadığı ve böylece de performansın arttığı anlamına gelmektedir.

Ayrıca Nginx programı son yıllarda en hızlı büyüme sağlayan web sunucusudur. Nginx sayesinde 375 milyon tane web sitesi çalışmaktadır. Üstelik CentOS 7 gibi tüm favori Linux dağıtımlarınızda içerisinde yer almaktadır.

Apache Nedir?

1995 yılında üretilmiş olan Apache Nginx’e göre daha eski bir web sunucu olmasına rağmen popüleritesini hala korumaktadır. Ngix gibi Apache de açık kaynaklı bir programdır. Bu sayede kodu ihtiyaçlarınıza göre inceleyerek, iyileştirebilir ve ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilmenizi sağlamaktadır. Nginx gibi Apache de de Ubuntu 18.04 ve CentOS 7 dahildir ayrıva neredeyse tüm Linux dağıtımlarında mevcuttur.

Apache programının temel hedefi güvenli, stabil ve esnek bir web sunucu sağlamaktır. Örnek verecek olursak Apache aynı bağlantıyı birçok farklı yoldan sürdürmek için çoklu işlem modüllerini yönetmektedir. Bunun en büyük avantajı ise yöneticilerin her bağlantı için farklı kriter belirleyebilmesidir.

Fakat Apache’nin kullanımı Nginx’e göre daha çok kaynak gerektirmektedir.

Nginx ve Apache Karşılaştırması

Başlığımız da da belirttiğimiz gibi Nginx ve Apache Arasındaki Farklar konusunda sizler için 4 konuda karşılaştırmasını yapacağız.

Nginx vs Apache arasında bulunan  temel fark Nginx’in teknik olarak bir alt işlem mimarisi kullanmasıdır. Nginx bütün istekler için farklı işlemler yaratmaz fakat Apache gelen tüm istekler için farklı işlemler oluşturur. Bu fark ise tercih ettikleri mimariden kaynaklanmaktadır.

İkisi de oldukça fonksiyonel olsa da birbirlerinden oldukça farklılardır. Bundan dolayı hangisinin hangi alanlarda sunucunuz için uygun program olup olmadığını belirlemelisiniz.

1. Popülerlik Karşılaştırması

Popülerlik, kullanıcıların zevkine ve ihtiyaçlarına uygunluk anlamına gelmektedir ve topluluk desteğini son derece etkileyen bir kavramdır. Nginx ve Apache oldukça popülerdir ve bundan dolayı neredeyse birbirleriyle bağlantılı oldukları söylenebilir.

Fakat Apache, açık kaynaklı olması sayesinde daha fazla desteğe sahiptir. Bu nedenle  Apache’nin eğitimsel projeler ve bireyler için daha kullanışlı olmasını sağlar.

Ayrıca Apache ile Nginx arasında pek fark olmasa da en popüler web sunucusu Apahce’dir.

2. Güvenlik Karşılaştırması

Güvenlik konusunda Nginx de Apache de son derece iyi güvenlik politikalarına sahip web sunucularıdır. Genellikle iki geliştirme ekibi de DDoS tarafından gerçekleşecek saldırıları önlemek için güvenlik ekleri yayınlarlar.

Ayrıca her ikisi de aktif olarak geliştirilmektedir ve sık sık güncellemeleri yapılmaktadır.

3. Performans Karşılaştırması

Bir web site sahibiyseniz eğer, web sunucularınızın hızının mümkün olduğunca iyi olması gerekmektedir. Eğer hızlı  değillerse sunucuların çökmesine ve ardından da ziyaretçi kaybetmenize neden olabilir.

Performans açısından Nginx’in sahip olduğu alt işlem yönetimi sayesinde müşteri istek ve ihtiyaçlarını daha etkili bir şekilde yanıtlar. Ayrıca, isteğe bağlı olduğundan sadece sunucu isteklerini yanıtlar ve fazla hafıza kullanmaz.

Nginx ise bilgisayar kaynaklarını daha verimli kullanmaktadır. Yani, daha az RAM kullanır.

Bir diğer önemli nokta, Nginx birden fazla isteği daha başarılı işler. Bu sayede sunucunuz aynı anda çok sayıda müşteri tarafından erişilebilir olduğunda Nginx, Apache’ye göre daha iyidir denilebilir.

4. Esneklik Karşılaştırması

Sistem yöneticileri birçok durumla uğraşmak zorunda oldukları için uygulamalar gerekli olan işleme adapte olmak için son derece esnek olmalıdırlar.

Oldukça esnek bir web sunucu olan Apache, fonksiyonelliğini daha da iyileştirmek için 60’dan fazla ve aynı zamanda farklı olan modülleri desteklemektedir. Ayrıca, Apache .htaccess aracı üzerinden bağlantıların özelleştirilmesini destekleyen bir sunucuyken Nginx  bu özelleştirmeyi desteklemez.

Yani Apache daha çok esnek ve özelleştirilebilirdir denilebilir.

Sonuç

İhtiyacınızın ne olduğuna göre tercihinizi yapmalısınız. Eğer bağlantıların sık sık özelleştirilmesi  gerekiyorsa Apache’yi kullanmak daha mantıklıdır. Ayrıca topluluk desteğine de ihtiyacınız varsa Apache kullanmayı tercih etmelisiniz.

Eğer web sunucunuza çok sayıda trafik geliyorsa Nginx bu konuda daha başarılı olduğu için  Nginx’i kullanmanız daha mantıklı olacaktır.

Nginx ve Apache’yi  aynı sunucuda kullanabilirsiniz. Bu işlemin, çok uygulandığını düşünülse de farklı web sitelerine sahip olan kişiler tarafından uygulanmaktadır. Daha fazla özelleştirmeye ihtiyaç duyan kullanıcılar Apache’yi tercih eder. Web sitesine daha fazla kişi tarafından erişilen kişiler ise Nginx’i tercih ederler.

Umuyoruz ki bu yazımız ile Nginx ve Apache konusunda yardımcı olmuşuzdur.

Nginx ve Apache Arasındaki Farklar başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Curl Nedir? Curl Komutu Nasıl Kullanılır?  başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu