Sunucu

DHCP Nedir ? DHCP Nasıl Çalışır?

DHCP, açılım olarak  Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü ile ağınıza bağlı tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar  gibi cihazlarınıza otomatik olarak netmask, IP adresi, gateway ve DNS  adresi atamak için kullanılan protokolün adıdır. Bu yazımızda sizlere  DHCP nedir ve DHCP ne işe yarar? gibi konulara değineceğiz.

IP Adresi Nedir ?

IP adresi, internete çıkmış veya local de bulunan bir cihazı tanımlayan benzersiz  ve noktalarla ayrılmış numaradır.  IP adresi  İnternet veya yerel ağ üzerinden gönderilen verilerin şeklini düzenleyen kurallar kümesi olan “İnternet Protokolü” anlamına gelir. Temel olarak IP adresleri, bir ağdaki cihazlar arasında bilgi gönderilmesine izin veren kurallardır.

DHCP Nedir

DHCP, bir ağdaki cihazlara dinamik IP adreslerini atamak için bir protokol olan Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü kısaltmasıdır. Dinamik adresleme ile bir cihaz, ağa her bağlandığında farklı bir IP adresine sahip olabilir. Bazı sistemlerde, cihazın IP adresi hala mevcut olsa bile değişebilir. DHCP ayrıca statik ve dinamik IP adreslerinin bir çeşit geçişini de destekler.

DHCP, bir görevi yönetmek için bir yönetici gerektirmek yerine IP adreslerini takip ettiğinden, dinamik adresleme ağ yönetimini oldukça kolaylaştırır. Bu, benzersiz bir IP adresi manuel olarak atama zorunluluğu olmadan bir ağa yeni bir bilgisayarın eklenebileceğini ifade etmektedir. Birçok servis sağlayıcı, çevirmeli ağ kullanıcıları için dinamik IP adresleme kullanır.

DHCP Nasıl Çalışır?

DHCP nedir

Böylesine bir sunucu normalde ağın diğer bilgilerini otomatik olarak yapılandırırken benzersiz IP adresleri sağlamak için kullanılır. Bir yönlendirici, ev ortamında veya küçük işletmelerde DHCP sunucusu olarak da çalışabilir. Tek bir bilgisayar dahi büyük ağlarda DHCP sunucusu olarak çalışabilir.

Bir istemci (aygıt), bir yönlendirici kullanarak bir IP adresi talep eder ve ardından yönlendirici, aygıtın bu ağ üzerinde iletişim kurmasını sağlamak için uygun bir IP adresi atar.

Cihaz bir DHCP server ile ağa bağlandığında, sunucuya DHCPDISCOVER isteği olarak bilinen bir istek göndermesi gerekir.

DHCP sunucusu bu isteği aldığında, o aygıtın kullanımı için bu IP adresini saklayacak ve ardından DHCPOFFER paketiyle birlikte bir adres sağlayacaktır.

Belirli bir IP adresi için teklif yapıldıktan sonra, istemci (cihaz) onay için DHCP sunucusuna bir DHCPREQUEST paketi ile yanıt vermek zorunda kalacaktır. Tamamlandığında, sunucu, istemcinin belirli bir IP adresini belirli bir süre boyunca kullanabileceğini doğrulamak için bir ACK gönderecektir.

DHCP Ağa Nasıl Bir Fayda Sağlar

DHCP, standartlaştırılmış bir ağ protokolüdür. Arayüzler ve hizmetler için IP adresleri gibi ağ yapılandırma parametrelerinin dinamik dağıtımı için İnternet Protokolü ağlarında kullanılır. Bir DHCP sunucusu, Linux veya Windows gibi bir işletim sisteminde çalışabilir ve IP adreslerini ağdaki istemcilere otomatik olarak dağıtmak için kullanılır. DHCP sunucusu tüm sistemlere otomatik olarak IP adresleri atadığından, bir sistem veya ağ yöneticisinin ağdaki her bir makineye manuel olarak IP adresi atamasına gerek yoktur. Bu yüzden, binlerce sistemi yöneten sistem veya ağ yöneticisi için en iyi seçenektir. DHCP sunucusu, yapılandırma bilgilerini aşağıdakileri verileri içeren bir veritabanında saklar:

1) Ağdaki tüm istemciler için geçerli TCP/IP yapılandırma parametreleri.

2) İstemcilere atanmak üzere bir havuzda tutulan geçerli IP adresleri ve hariç tutulan adresler.

3) Belirli DHCP istemcileriyle ilişkili ayrılmış IP adresleri. Bu, tek bir IP adresinin tek bir DHCP istemcisine tutarlı bir şekilde atanmasını sağlar.

DHCP ile Neler Yapılabilir?

DHCP sunucusu, aşağıdaki yöntemleri kullanarak yapılandırma ayarları sağlayabilir:

Manuel tahsis (MAC adresi): DHCP, ağa bağlı her ağ kartının benzersiz donanım adresini tanımlar ve DHCP istemcisi bu ağ cihazını kullanarak DHCP sunucusuna her istekte bulunduğunda sürekli olarak sağlanan sabit bir yapılandırmayı tanımlaya olanak sağlar.

Otomatik tahsis: DHCP, mevcut adresler havuzundan seçerek bir cihaza kalıcı olarak bir IP adresi atar.

Dinamik ayırma: DHCP sunucusu, sunucuda yapılandırılan veya istemci sunucuya adrese ihtiyacı olmadığını bildirene kadar bir süre boyunca bir adres havuzundan bir IP adresi atar.
Avantajlar

1) IP adresi yönetimi: Yönetici müdahalesi olmadan IP adreslerini yönetir ve atar.

2) Merkezi ağ istemci yapılandırması:

4) Yerel istemcilerin ve uzak istemcilerin desteği

5) Ağ önyüklemesi

6) Geniş ağ desteği

7) Ağdaki yetkisiz DHCP sunucularını tespit edilebilmesi

Dilerseniz  Wordpress Admin Yolu değiştirme başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu