WordpressHosting

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü

Bir web sitesinin ve barındırma işleminin en yaygın öğelerinden biri inodedir. Inodeler dosya sistemlerinin temel parçalarını oluşturur. Kendi web sitenizi işletiyorsanız bir noktada inode’larla ilgileneceksiniz. Rutin bakım veya bir hatayı düzeltmeye çalışırken, bir inode’nin ne olduğunu ve WordPress kurulumunuzu nasıl etkilediğini bilmek uzun vadeli başarınız için çok önemlidir. Normal bir web sitesi tanımlanan limitlere ulaşmadıkça ınode onlar için bir anlam ifade etmez.

Bir inode, dosyalar, dizinler, e-postalar gibi sunucuda depolanan veriler hakkında bilgilerin yer aldığı dosya sistemini temsil eder. İnode sayısı hesabınızda bulunan dosya sayısı anlamına gelmektedir. Yani hosting hesabınızda bulunan her bir dosya (email, resim vs.) bir inode demektir. Hesabınızda bulunan tüm dosyaların toplamı inode sayısını oluşturur.

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü


İnode Nedir?

 

İnode, bir veri yapısıdır. Dosya sistemindeki bir dosyayı veya dizini tanımlar ve dizin girişinde saklanır. Inode, bir dosyayı okumak için gereken tüm yönetim bilgilerini içerir. Her dosyanın meta verileri, tablo yapısındaki düğümlerde saklanmaktadır.

Inode denilen birim her türden öğenin barınma sayısıdır. Örneğin 1 eposta hesabı 1 Inode veya 1 medya içeren 1 mail 2 Inode şeklinde düşünmek mümkündür. Dolayısı ile yoğun bir trafiği olan web siteniz varsa eğer gereksiz  dosyalar bu sınırı aşmanıza neden olacaktır.

Wordpress kurulu siteniz varsa ve yüklediğiniz resimler 10 kopya şeklinde tekrar oluşturuluyor ise Wordpress dosya sayısı azaltma (Inode azaltma) eklentileri kullanarak bu durumu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Günümüzde varlığını sürdüren sitelerin hepsi genellikle limitsiz hosting paketlerini tercih ediyor. Ancak hosting firmalarının çoğunda dosya yükleme sınırı maksimum 200 bin dosya (inode) olarak belirlenmektedir. Müşteriler için en etkili performansın garanti edilmesini sağlamak için hosting hizmeti sağlayıcıları her hosting planının kullandığı toplam inode sayısını sınırlandırır. Inode adı verilen bu sınıra ulaştığınız anda daha fazla dosya yüklemeniz mümkün olmaz ve bu durum web sitenizin performansını etkileyebilir. Kısaca anlatmak gerekirse limitin dolması, web sitesinin de düzgün çalışmaması anlamına gelmektedir.

Fazla Inode Kullanımına Neden Olan Faktörler

Fazla inode kullanımı internet sitenizde ya da bloğunuzda kullandığınız dosyalara bağlıdır. Sitenizde çok sayıda resim kullanıyorsanız büyük olasılıkla inode sınırına ulaşırsınız. Birkaç farklı neden de bulunmaktadır. WordPress’in kendisi ya da kullandığınız tema bu sorunu oluşturabilir. Bazı temalar, internet sitesinde bulundurduğunuz her görsel için kendilerine ait küçük bir resim kaydederler. Bu işlem internet sitesinin hızlı yanıt vermesini sağlamak için yapılmaktadır, web sitenizin hızına önemli etkileri olabilir.

 

Wordpress Inode Sorunu Çözümü

Sizin için hazırladığımız 2 eklenti ve ayarlarını resimli bir şekilde anlatacağız. Bütün eklentileri kullanmadan önce sitenizin kesinlikle bir yedeğini almanız konusunda uyarıyoruz. İlk eklentimizden bahsetmeye başlayalım.

Stop Generating Unnecessary Thumbnails (Gereksiz Küçük Resim Oluşturmayı Durdur)

Eğer isterseniz eklentiyi buraya tıklayarak indirebilirsiniz ya da eklenti kataloğundan ismini aratarak da bulabilmeniz mümkündür. Yüklediğiniz eklentinin kurulumunu yaptıktan hemen sonra gerekli ayarları aşağıdaki resimde ki gibi yapabilirsiniz.

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü 1
Wordpress Dosya Sayısı Azaltma 1

Yukarıda gösterilen ayarları yaptıktan sonra işlemi tamamlamanız için kopyalanmış dosyaları silmek için sol panelde yer alan Regenerate Thumbnails linkine tıklayınız.

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü 2

Wordpress Dosya Sayısı Azaltma 2

Daha sonra karşınıza çıkan ekranda Regenerate seçeneğine tıklayarak silme işlemini başlatıyoruz. İşlem anında sekmenin açık kalması gerekmektedir yada sayfayı değiştirmeyin, işlemin tamamen bitmesini beklemelisiniz çünkü resim sayınıza göre biraz uzun sürme ihtimali vardır.

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü 3

Wordpress Dosya Sayısı Azaltma 3

İşlem tamamen sona erdiğinde karşınıza küçük bir özet ile yeşil bir baloncuk çıkacaktır. Artık dosya wordpress dosya sayısı azaltma işleminiz başarıyla sona ermiştir.

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü 4

Wordpress Dosya Sayısı Azaltma 4

Eklentimiz bu kadar kolay bir şekilde wordpress Inode azaltma işlemini yerine getiriyor.

Yine kullandığımız eklentinin bir benzeri olan  Regenerate Thumbnails eklentisini ve ayarlarını sizin için tanıtacağız.

Regenerate Thumbnails (Küçük Resimleri Yeniden Oluştur)

 

Eklentiyi buradan indirebilir ya da Wordpress eklenti kataloğundan ismini aratarak indirebilmeniz mümkündür. Kurulumu gerçekleştikten sonra eklenti Araçlar menüsünde kendine bir seçenek oluşturacaktır.

Eklenti menüsüne giriş yapmanız halinde aşağıdaki gibi bir ekran karşınıza çıkacaktır. Yine resimde size gösterilmiş olan sıra ile seçenekleri işaretleyerek 3. adımdaki seçeneğe tıklayın daha sonra fazla dosyaları siilme işlemini başlatabilirsiniz.

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü 5
Wordpress Dosya Sayısı Azaltma 5

Butona tıklamanız halinde yine sitenizde bulunan toplam resim sayısına göre süresi belirlenecek olan işlemi sekme ya da sayfa kapatmadan beklemeniz gerekiyor. İşlem sona erdiğinde aşağıda gösterildiği gibi bir bilgilendirme resmi ekranı karşınıza çıkacaktır. Artık gereksiz dosyalardan kurtulmuş olacaksınız..

Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü 6
Wordpress Dosya Sayısı Azaltma 6

Gereksiz dosyalardan, wordpress dosya sayısı azaltma işlemi ile basit bir şekilde kurtulabilirsiniz. Böylece sitenizin Inode sınırından uzak olması size uzun bir süre rahat etmenizi sağlayacaktır.

WordPress İçin Inode Azaltmanın Diğer Önerileri

Eski ve Kullanılmayan Küçük Resimleri Kaldırın

İnode kullanım sınırına çoktan ulaştıysanız eğer, kullanmadığınız küçük resimlerinizi kaldırmak muhteşem bir çözüm olabilir. Bu şekilde inode kullanımınız kolaylaşacaktır. İçinde fazla sayıda elle çalışma işlemi bulunduğundan bunu yapmak basit olmayabilir. Küçük resimlerin hepsini teker teker kontrol edin ve siteniz için  hiçbir şekilde etkileri olmayacağından emin olun.

Önbellek Dosyalarını Temizleyin

WordPress veya bu konu ile alakalı herhangi bir İçerik Yönetim Sistemi, hızlı bir yapı için önbellek (cache) sistemini kullanır. Örneğin WordPress, inode kullanımınızın büyük ölçüde atmasına neden olacak önbellek dosyaları oluşturur.

WordPress, önbelleğin temizlenmesi için size seçenek sunar. Ayarlarınız izin veriyorsa eğre, WordPress için yapılandırma işlemi yaparken önbelliği otomatik temizlemesi için bir zaman aralığı belirleyebilirsiniz. Bu sayede vaktinizi bu işlemi yapmaya uğraşarak harcamamış olursunuz.

Hostixo Hosting Inode Sınırı Nedir?

Hostixo’ da barınan internet siteleri için belirlenmiş inode limitleri aşağıda gösterildiği gibidir.

  • Linux tabanlı sunucularda barınan hosting hesapları için 250.000 Adet dosya bulunmaktadır.
  • Windows tabanlı sunucularda barınan hosting hesapları için 250.000 Adet dosya bulunmaktadır.

 

Sonuç

Bu yazımızda inodenin ne olduğundan ve WordPress için inode azaltma eklentilerinden bahsettik.
Bir inode, dosyalar, dizinler, e-postalar gibi sunucuda depolanan veriler hakkında bilgilerin yer aldığı dosya sistemini temsil ettiğini öğrendik.

Hosting firmaları, müşterileri için en etkili performansı sunmak için her hosting planının kullandığı toplam inode sayısını sınırlandırır. Bu sınıra ulaşmanı halinde dosya yüklemeniz mümkün olmayacaktır. Yani limitin dolması, web sitenizin düzgün çalışmaması anlamına gelmektedir.

Inode sorununuzu çözebilmeniz için bazı önerilerde bulunduk bunlar; Inode azaltma eklentileri kullanabilirsiniz: Gereksiz küçük resim oluşturmayı durdur, küçük resimleri yeniden oluşturma gibi ınode azaltma eklentilerini kullanabilirsiniz veya eski ve kullanılmayan küçük resimleri kaldırabilirsiniz, önbellek dosyalarını temizleyebilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız Inode Nedir ? Wordpress Inode Sorunu Çözümü konusunda aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız İnternet Sitesi Nasıl Yapılır ? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu