Güvenlik

Botnet Saldırısı Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Güvenliğiniz için botnet saldırısı nedir konusunu kesinlikle öğrenmelisiniz. Bilgisayarınız saldırıya maruz kaldığında bunu fark edemeyebilirsiniz.

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi elbette mükemmel bir şey. İnternet ve bilgisayarın bizlere getirdiği çok fazla fayda mevcut. Ancak, internette dolaşırken maruz kaldığımız tehlikelerin çoğu zaman farkına bile varmıyoruz.

Yani aslında internet ne kadar faydalı olursa olsun, beraberinde büyük tehlikeler getirebiliyor. Günümüzde internet kullanımı yaygınlaştığı için siber saldırılarda oldukça artmış durumda. Her an hepimiz bir botnet saldırısına maruz kalabiliriz.

Önceki yazımızda DDoS saldırısı nedir diye size açıklamaya çalışmıştık. Bu yazımızdaysa aslında DDoS saldırısını da içeren botnet nedir konusunu ele almaya çalışacağız. Böylece gerekli önlemleri alarak internette daha güvenli gezinebilirsiniz.

Botnet Saldırısı Nedir?

hostixo-blog-botnet-saldirisi-nedir-ddos-nedir-botnet-nedir-cyber-security

İlk olarak botnet saldırısı nedir konusuna açıklık getirelim. Siber saldırılar, her geçen gün artmaya devam ediyor. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte internetteki tehlikelerde hız kesmeden artıyor. Botnet, aslında bir bilgisayarın ele geçirilerek zombi gibi kullanılmasına deniyor. Botnet saldırısına maruz kalan bir bilgisayar, normal şekilde çalışmayı sürdürüyor.

Ancak, bu bilgisayar arka planda farklı işlemler yapıyor. Örneğin, ele geçirilen bir bilgisayar başka bir sunucuya DDoS saldırısı yapmak için kullanılabiliyor. Ek olarak, botnet saldırılarının veri hırsızlıkları ve yetkisiz erişim gibi şeyler için de kullanılabildiğini belirtelim.

Botnet Saldırısı Nasıl Yapılır? Botnet Çalışma Yapısı

Botnet saldırısının çalışma mantığına biraz değinelim. Saldırganlar, bir bilgisayara kötü amaçlı yazılım yollarlar. Bu kötü amaçlı yazılım sayesinde bilgisayar tabiri caize ele geçirilir, uzaktan yönetilir hale gelir. Yani aslında botnet saldırısında temel amaç sistemi uzaktan kontrol edilebilen bir bot haline getirmektir. Ele geçirilen bilgisayar, bot olarak tanımlanır.

Saldırganlar, bilgisayarları ele geçirdikten sonra birçok kötü amaç için kullanabilir. Örneğin, bilgisayarlar bir zombi haline getirebilir ve planlı bir saldırının parçasına dönüştürebilir. Böylece bilgisayarınız siz fark etmeden başkalarının sistemlerine saldırıp zarar verebilir. Üstelik siz fark etmeden bilgisayarınızdaki tüm veriler çalınabilir.

Botnet Nasıl Anlaşılır?

hostixo-blog-botnet-saldirisi-nedir-botnet-nasil-anlasilir-ddos-saldirisi-nedir

Botnet saldırısı nedir kısmından sonra bilgisayarınız için endişeleniyor olabilirsiniz. Bu durumda bilgisayarınızın bir botnetin parçası olup olmadığını öğrenmek istemeniz normal. Ne yazık ki bunu anlamak pek kolay değil. Ancak, yine de bazı noktalarda botnetleri tespit edebilmeniz mümkün. Bunları sizler için basitçe açıklamak istiyoruz.

Bilgisayarınızda Virüs Taraması Yapın

Aslında bir virüsle karşılaştığınızda ilk olarak antivirüs taraması yapmanız doğru olacaktır. Bu yüzden, bilgisayarınızın bir botnet saldırısına uğradığından şüphelendiğinizde hemen virüs taraması yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca, herhangi bir şüpheniz olmasa bile belli aralıklarla virüs taraması yapmanız en doğrusu olacaktır. Böylece, bilgisayarınızdaki gizli virüsleri tespit etme ihtimaliniz oldukça yükselir.

Bilgisayarınızı Kontrol Edin

Bir botnet saldırısına maruz kalmış bilgisayarda zaman zaman yavaşlamalar meydana gelebilir. Çünkü bilgisayarınız farklı amaçlar için kullanılacağından siz fark etmeden arka planda fazla enerji harcayabilir. Örneğin, bilgisayarınızın işlemci kullanımı boştayken bile yüksek olabilir. İşte bu sebeple bilgisayarınız boştayken RAM, işlemci ve disk kullanımını kontrol edebilirsiniz.

Tabii ki bu her zaman bir botnetin varlığına işaret etmez. Ancak, eğer bu durumdan şikayetçiyseniz, bilgisayarınız siz fark etmeden botnet saldırısına maruz kalmış olabilir. Bu durumda antivirüs programlarıyla veya temiz bir formatla bilgisayarınızdaki virüsleri temizlemeyi deneyebilirsiniz.

İnternet Hızınıza Dikkat Edin

Bir botnet saldırısına maruz kalmış bilgisayar, zaman zaman arka planda gizli işlemler yapacaktır. Örneğin, bilgisayarınız siz fark etmeden bir DDoS saldırısı için veya spam e-postalar göndermek için kullanılabilir. Bu tür durumlarda internet hızınızda ani bir düşüş yaşanabilir. Ayrıca internetinizin bant genişliğinde ani bir tüketim artışı olabilir.

Eğer internet hızınızda anormal düşüşler yaşıyorsanız ve bunun sebebini bilmiyorsanız, botnet saldırısından şüphelenebilirsiniz. Ancak tabii ki botnetten şüphelenmeden önce internetinizin başka bir şeyden etkilenmediğinden emin olmalısınız. Eğer bundan eminseniz, bilgisayarınızdaki virüsleri kontrol etmek için antivirüs programlarından faydalanabilirsiniz.

Botnet Saldırısından Nasıl Korunulur?

hostixo-blog-botnet-saldirisi-nedir-botnet-saldirisindan-korunma-yollari

Botnet saldırılarından korunmak için alınabilecek bazı önlemler mevcut. Bu önlemler her ne kadar basit gözükseler de oldukça etkili olabilirler. Bunlardan bazılarını sizlere açıklayalım.

Yazılımları Güncel Tutun

Yazılımların güncel olması her açıdan büyük önem taşıyor. İşletim sistemi ve antivirüs programları gibi yazılımların daima güncel olduğundan emin olmalısınız. Çünkü güncellemeler sayesinde botnet türü saldırılardan korunma ihtimaliniz artacaktır.

Güvenilir Antivirüs Programlarını Kullanın

Antivirüs programları, sizleri botnet dahil birçok saldırıdan koruyacaktır. Bu sebeple cihazlarınız için güvenilir ve kaliteli bir antivirüs programı kullanmanız en doğrusu olacaktır. Belli aralıklarla virüs taraması yaparak cihazınızdaki virüsleri tespit edebilir ve temizleyebilirsiniz.

Sitenizde Güvenlik Araçlarından Faydalanın

Bir site sahibiyseniz, sitenizi botnet saldırılarından korumak için güvenlik duvarı servislerini tercih edebilirsiniz. Yani siteniz için bir güvenlik duvarı seçmeniz en doğrusu olacaktır. Ayrıca, siteniz için iyi bir güvenlik servisi arıyorsanız, CloudFlare güvenlik servisine göz atabilirsiniz. CloudFlare sayesinde sitenin güvenliğini önemli derecede arttırabilirsiniz.

Botnet saldırısı nedir ve nasıl önlenebilir gibi konuları yazımızda sizlere açıklamaya çalıştık. İçeriğimizdeki kriterleri dikkate alarak bu tür saldırılardan korunabileceğinizi umuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu