Güvenlikİnternet

Google Şifre Yöneticisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Şifre Yöneticisi, en basit tabirle şifrelerimizi Google hesabımızda saklamamızı sağlar. Bu sayede sürekli kullandığımız şifreleri sık sık hatırlamak zorunda kalmayız.

Veriler, her alanda büyük bir öneme sahipler. Verilerin çalınması bazen çok büyük kayıplara yol açabilir. Hesaplarımızda kullandığımız şifreler, aslında hepimizin en önemli verileridir. Şifreler sayesinde hesaplarımıza başkalarının erişmesine engel olabiliyoruz. Ancak, şifreleri her zaman hatırlamak pek mümkün olmayabiliyor.

Birçoğumuz zaman zaman kullandığımız şifrelerin çoğunu unutabiliyoruz. İşte bu durumda karşımıza şifre saklamaya yarayan bazı servisler çıkıyor. Google Password Manager, en güvenilir şifre saklama servislerinden birisi olabilir. Google’ın sunduğu bu servis sayesinde şifrelerinizi sık sık hatırlamak zorunda değilsiniz. Böylece hesaplarınıza çok daha rahat ve güvenli bir şekilde erişebilirsiniz.

Google Şifre Yöneticisi (Password Manager) Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-google-sifre-yoneticisi-ne-ise-yarar-google-sifreler-guclu-sifre

Verilerin ne kadar önemli olduğunu bildiğinizi düşünüyoruz. Verilerimizi saklamak için bazı şifreler kullanırız. Hesaplarımıza karışık şifreler koyarak güvenliği önemli derecede arttırabiliriz. Ancak, kullandığımız şifrelerin hepsini hatırlamak bir zaman sonra oldukça zor olabilir.

İşte bu tür senaryolarda karşımıza Google Password Manager gibi servisler çıkar. Google Şifre Yöneticisi, şifrelerin Google hesabımıza otomatik kaydedilmesini sağlar. Örneğin, Twitter hesaplarınızın şifresini Google Password Manager ile kaydedebilirsiniz.

Daha sonra farklı bir cihazın tarayıcısında aynı Google hesabıyla oturum açabilirsiniz. Bu durumda, Twitter hesaplarınıza giriş yaparken tekrar şifre girmeniz gerekmez. Şifreler Google hesabına kayıtlı olduğu için otomatik olarak doldururlar.

Böylece, hesaplarınıza hızlı bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Yani aslında Google Password Manager, şifrelerinizin çevrimiçi olarak Google hesabınıza kaydedilmesini sağlar. Kaydedilen şifreleri daha sonra görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bu sayede şifre unutma gibi dertleriniz tamamen son bulur. Şifrelerinizi nasıl kaydedeceğinizi öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Google Şifre Yöneticisi Güvenilir mi?

hostixo-blog-google-sifre-yoneticisi-guvenli-mi-otomatik-sifre

Google Şifre Yöneticisi, bizlere birçok anlamda kolaylık sağlıyor. Bu hizmet sayesinde şifrelerimiz otomatik olarak Google hesabımızda depolanabiliyor. Unutulan şifreleri bulma için şifre yöneticisini ziyaret edebiliyoruz. Ancak, bu tür servislerin güvenilirliği kullanıcılar tarafından her zaman sorgulanıyor. Günümüzde veri hırsızlığının sayısı fazlasıyla arttığı için kullanıcılar bu tür hizmetlere pek sıcak bakmıyorlar.

Google’ın sunduğu Şifre Yöneticisi, genel olarak güvenli bir servis olarak tanımlanabilir. Kaydettiğiniz şifreler şifre yöneticisinde güvenli bir şekilde depolanıyor. Üstelik, bu serviste şifreleri kontrol etme özelliği bile mevcut. Bu özellik sayesinde hesabınıza kayıtlı şifrelerin güvenliklerinin ihlal edilmiş olup olmadığını vs. öğrenebiliyorsunuz.

Yani aslında bu servisin genel olarak oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Google Password Manager sayesinde otomatik şifre kaydedebilir ve şifrelerinizi daha sonra kolayca bulabilirsiniz. Ancak, şifrelerin kayıtlı olduğu Google hesabınızın şifresini olabildiğince güçlü yapmanız gerekiyor.

Çünkü şifreler Google hesabınızda saklandığı için bu hesap çalındığında kayıtlı şifrelerinizde otomatik olarak çalınmış olacaktır. Bu yüzden Google şifre değiştirme yaparak Google hesabınıza güçlü bir şifre belirlemeniz en doğrusu olacaktır.

Google Şifre Yöneticisi Nasıl Kullanılır?

Google Şifre Yöneticisi hizmetini kullanmak için Google Chrome tarayıcısında Google hesabınıza giriş yapmalısınız. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra Ayarlar kısmından senkronizasyonu açmanız gerekiyor.

Google Chrome Senkronizasyonu Açma

hostixo-blog-google-sifre-yoneticisi-nedir-google-chrome-senkronizasyonu-acma

  • Bunun için Google Chrome tarayıcısının sağ üstündeki üç noktaya tıklayarak Ayarlar seçeneğine tıklamalısınız.
  • Ardından, açılan ekranda Siz ve Google sekmesinde yer alan Senkronizasyon ve Google hizmetleri seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • Daha sonra Senkronize ettiğiniz öğeleri yönetin seçeneğine tıklamalısınız. Açılan kısımda Her şeyi senkronize et seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bunun yerine Senkronizasyonu özelleştir seçeneğini işaretleyerek alttan senkronize edilecek öğeleri seçebilirsiniz. Ancak, bu kısımda Şifreler seçeneğinin mutlaka seçili olması gerekiyor.

Google Password Manager Kullanımı

hostixo-blog-google-sifre-yoneticisi-nasil-kullanilir-sifrelerimi-yonet

  • Google Chrome tarayıcısında bir hesaba giriş yaptığınızda şifrenin kaydedilip kaydedilemeyeceği sağ üstte size sorulur. Kaydet butonuna basarak şifrenin Google hesabınıza kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Eğer Chrome şifre kaydetmeyi sormazsa, bu durumda üstteki adres çubuğunun hemen sağında bir anahtar ikonu görebilirsiniz. Bu anahtar ikonuna tıklayarak Kaydet butonuna tıklayabilir ve şifreyi Google şifreler arasına kaydedebilirsiniz.
  • Şifre yöneticisine kaydedilen şifreleri passwords.google.com adresinde görüntüleyebilirsiniz. Google hesabınıza giriş yaptığınızda karşınıza kayıtlı şifreler çıkacaktır. Buradan istediğiniz şifreyi görüntüleyebilir ve kayıtlı şifreleri düzenleyebilirsiniz.

Google Şifre Yöneticisi hizmetinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını sizlere basit bir dille açıklamaya çalıştık. Bu hizmet sayesinde artık şifrelerinizi unutmanız neredeyse imkânsız denebilir. Password Manager hizmetini kullanarak şifrelerinizi güvenli bir şekilde kaydedebilir ve sitelerde hızlıca otomatik oturum açabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu