SSL Sertifikası Nedir ? Önemi ve Çeşitleri Nelerdir ?

Bu makalemizde sizlere SSL Sertifikası Nedir ve SSL Sertifikası Çeşitleri hakkında detaylı bilgi ileteceğiz. Makalemizde SSL sertifikası önemi de yer almaktadır.
SSL Sertifikası Nedir ?
SSL sertifikasının İngilizce açılımı Secure Sockets Layer olarak adlandırılmaktadır.SSL sertifikası web sitenizdeki veri akışını şifreleyerek sunucu ve kullanıcı arasında bir güvenlik katmanı oluşturur.Böylece web sitelerinde gerçekleştirdiğiniz işlemler güvenli olur ve oluşacak güvenlik zaafiyetini engeller.Özellikle online alışveriş yapılan eticaret web sitelerinde aranan başlıca özelliktir.Girmiş olduğunuz kredi kartı bilgisini şifreleyerek güvenli şekilde alışveriş gerçekleştirmenizi sağlar.
Eğer girmiş olduğunuz web sitesi https:// olarak açılmıyor ise kesinlikle bu tür işlemler gerçekleştirmemenizi önermekteyiz.Bu tür siteler SSL ile korunmamaktadır.
SSL Sertifikasının Önemi Nedir ?
SSL sertifikası yakın zamanda çıkan google güncellemesi ile tüm web siteleri için artık daha önemli bir hale gelmiştir.
Google, SSL sertifikasına sahip olan web sitelerinin arama sonuçlarında listelenme konusunda diğer sitelere göre daha avantajlı konumda olduğunu belirtmiştir.Böylece web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olması zorunlu olmuştur.
Bunun yanı sıra Chrome , Firefox ve Explorer tarzı sık kullanılan web tarayıcılarıda SSL sertifikası olmayan web sitelerini güvensiz olarak belirteceğini açıklamış ve bu yönde güncelleme çıkarmıştır.
SSL Sertifikasının Çeşitleri Nelerdir ?
SSL sertifikasının ihtiyaca göre bir çok çeşidi bulunmaktadır.Size sıkça kullanılan SSL türlerinden bahsedeceğiz.
1- Standart SSL Sertifikası – Alan Adı Doğrulamalı
Bu SSL türünde sadece ana alan adınız korunmaktadır.Subdomainleri kapsamamaktadır ve doğrulama sadece ana alan adını kapsamaktadır.Bu SSL türü herhangi bir belge gerektirmemektedir.
Comodo firmasının Positive SSL Sertifikası bu SSL sertifika türüne örnektedir.
2- Wildcard SSL Sertifikası – Subdomain Destekli
Bu SSL türünde ana alan adınız ve tüm subdomainleriniz korunmaktadır.Tüm subdomainleriniz için kurulum gerçekleştirmeniz gerekebilir.
Herhangi bir belge gerektirmemektedir.
3- EV SSL Sertifikası – Genişletilmiş Onaylama
EV SSL açılım olarak Extended Validation anlamına gelmektedir.Türkçe olarak Genişletilmiş Onaylama anlamına gelmektedir.Bu SSL sertifikası ana alan adınızı desteklemektedir.Bu sertifikada yeşil bar olarak firmanızın ismi yer almaktadır.
Bu sertifikasıda çeşitli belgeler gerekmektedir.Belirli onay sürecinden geçmektedir ve onay süreci SSL firmasına bağlıdır.

4- OV SSL Sertifikası – Organizasyon Sertifika
Organizasyon SSL sertifikası sadece kurumlara sağlanan bir SSL türüdür.Bu SSL türü için çeşitli belgeler istenmektedir.Sertifika üretim esnasında bir çok doğrulamadan geçer ve bu doğrulama tamamiyle SSL firmasının kontrolündedir.