SEO

SEO Terimleri Nelerdir ?

SEO Terimleri, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) üzerinde çalışmaya başladığınız zaman öğrenmeniz gereken ilk terimlerdir. SEO ile ilgili olan terimlerin birçoğu İngilizce olduğu için terimlerin anlaşılmasında zorluk oluşturmaktadır. SEO ile ilgili temel terimler hakkında bilgi sahibi olmak doğru stratejilerin uygulanması için oldukça önemlidir.

Arama Motoru Optimizasyonu yani  SEO, web sitelerinin arama motorlarında çok daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmalara verilen isimdir.

seo terimleri

Arama Motoru

Web de bulunan tüm bilgileri, çeşitli kodlar yardımıyla okuyan arama motorları bu bilgileri, HTML olarak web kullanıcılarına sunar. Web kullanıcılarının aradığı kelime veya kelime grupları ile ilgili web siteleri, arama motorlarının belirlediği uygunluk derecesine göre tıklama sayısı en yüksek olandan en aza doğru olacak şekilde  listelenir. Google en popüler arama motorlarından bir tanesidir.

SERP

SERP (Search Engine Results Pages), arama motoru sonuçları sayfası anlamına gelmektedir. Google’da ya da diğer arama motorlarında bir anahtar kelime aradığınız zaman görüntülenen sayfadır.

Site İçi SEO (On-Page SEO)

Site İçi Seo, sitenin iç kısmında yapılan düzenlemelere verilen isimdir. Yazılımlar, sitede paylaşılan içerikler, mobil uyumluluk, link yapıları ve daha fazlası gibi kriterler ile ilgilenir.Yazdığınız HTML, CSS, JS kodlarının, paylaştığınız yazıların düzenini, görünümünü, sayfanızın ne kadar kolay anlaşılabildiği gibi bütün önemli detayları içerir. Domain adresleri, link uzantıları, sayfa hızı gibi pek çok aşaması bulunmaktadır.

Site Dışı SEO (Off-Page SEO)

Site içi SEO işleminin tamamlanmasının ardından oluşturulması gereken bir adımdır. Arama motorlarında ki ekrana gelen başlıkları, açıklamaları, backlinkleri ve daha bir çok özelliği içerir. Site dışı SEO, sitenizin sıralama durumu için kullanıcı odaklı yapmanız gereken düzenlemeler olarak tanımlanmaktadır. En önemli özellik backlinkdir. Backlink almak için sağlamanız gereken çok sayıda durum bulunmaktadır. Sağlam bir içeriğinizin olması ve sosyal medya üzerinde kendinizi tanıtmanız en önemlileridir.

Backlink

Yukarıda da söylediğimiz gibi site dışı SEO için en önemli özelliktir. Backlink’in Türkçe karşılığı geri bağlantıdır. Başka bir sitenin sizin sitenizin linkini geri bağlantı vermesi olarak tanımlanmaktadır. Bu işlemin doğal olan ve doğal olmayan yolları bulunmaktadır. Siz backlinklerinizi ne kadar kaliteli alırsanız arama motoru botları da sizi o kadar kaliteli bir konuma getirir. Backlink sayısınız sitenizin kalitesini gösterir. Ayrıca aldığınız backlinklerin kalıcı olmasına da dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konudur.

Broken Link

Türkçe karşılığı kırık link olan broken link bir diğer SEO terimidir. Hatalı bir şekilde oluşturulmuş olan linklere denir. Broken link, SEO açısından olumsuz bir durumdur. SEO bu linkleri spam olarak düşünmektedir. Sitede kullanılan linklerin düzeni değiştirilerek yeniden kullanıldığında kırık link meydana gelir. Kırık linklerin SEO araçları ile fark edilerek temizlenmesi gerekir.

PageRank (PR)

PageRank, arama motorunun web sitenize verdiği puandır. Ancak Google zamanla PageRank puanlama etkisini minimum seviyeye indirmiştir. 0 ile 10 arasında puanlama sistemi bulunmaktadır. Puanlama genellikle sayfanızda bulunan backlink sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ancak PageRank puanınız ne kadar yüksekse o kadar iyi sıralamanızın olacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü sıralamanızı etkileyen daha birçok etken vardır.

Nofollow Link

Nofollow link; Sayfanızda bulunan puanın link verdiğiniz farklı bir sayfaya gönderilmesinin önüne geçer. PageRank içerisinde kullanılan bir SEO terimidir. Link verme süreci sürekli olarak değiştiği için Nofollow linkin değeri de sürekli olarak değişmektedir. Nofollow linkler de PageRank değeri hiçbir şekilde kullanılmaz. Asıl ortaya çıkış nedeni ise, Google’ın yorumlara eklenen linklerin ve spam linklerinin artması sebebiyle oluşan sıkıntıları engellemektir. Nofollow bağlantısını  HTML yapısına rel = “nofollow” yazısı ekleyerek oluşturabilirsiniz.

PageRank içerisinde kullanılan bir diğer SEO terimidir. Nofollow linkin tam tersine, PageRank puanının kullanılmasına izin vermektedir. Farklı sitelerin de sizin web sitenizin PageRank puanından yararlanmalarına izin vermektedir. Sitenizde verdiğiniz linklere hiçbir özellik vermediğinizde Dofollow link oluşturmuş olursunuz. Default olarak tanımlanan tüm linkler Dofollow linklerdir. Sitenize erişim açık ve arama motorları tarafından izlenebilir durumdadır.

Deep Linking

Web sitesinin ana sayfası yerine o web sitesindeki belirli bir sayfaya işaret eden bağlantılara denir. URL, belirli bir sayfaya işaret etmek için gereken bütün bilgileri içerir. Örneğin, ”blog.hostixo.com” standart bir linktir, ancak ”blog.hostixo.com/seo-terimleri/” derin linktir.

Site Haritası (Sitemap)

Sitemap yani site haritası, robots.txt gibi arama motorlarının siteyi ilk ziyaret ettiği zaman baktığı diğer dosyalardan biridir. Site haritasında, site içerisinde yer alan tüm sayfaların linkleri bulunmaktadır. Bu sayede arama motoru yazılımları siteyi daha hızlı gezme imkanı bulurlar.

Başlık Etiketi

Arama motorları en alakalı sonuçları listelemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle bir sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamak için göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriterlerden biri başlık etiketidir. WordPress kullanıyorsanız eğer yeni gönderilerin gönderi başlığı ile aynı başlık etiketini aldığını fark etmiş olmalısınız. Bu yazımızda başlık etiketinin ”SEO Terimleri” olduğu gibi.

Meta Açıklaması

Herhangi bir anahtar kelime Google’da aradığı zaman Google, her web sitesi için bir başlık ile kısa bir açıklama görüntüler. Meta Açıklaması (Meta Description) adı verilen bu açıklamalar bir sayfa veya gönderinin arama motorlarının sonuç sayfalarında yer alan kısa özetidir.

IMG Alt Etiketi

IMG etiketi, arama motorunda araması yapılan herhangi bir görsellerin sonuç sayfalarında listelenmesini sağlamaktadır.

Bağlantı Metni

Anchor text olarak bilinen bağlantı metni, bir web adresine eklenen sözcük veya söz öbeğine verilen addır. Bağlantı metinleri bağlantı verilen sayfa ile alakalı olduğu zaman SEO için değerli hale gelmektedir.

301 Yönlendirmesi

301 yönlendirme, arama motorlarına bir sayfanın kalıcı olarak farklı bir sayfaya taşındığını ve yeni sayfayı dizine eklenmesini bildirmek için kullanılan komuttur. Siteniz içirisinde bulunan link değişiklikleri arama motoru botlarının pekte hoşlandığı bir durum değildir. Eğer siz Link değişiklikleri yaparsanız ziyaretçiler sayfanızı bulamazlar. Bu nedenle eski sitenizde yer alan sayfaların linklerini 301 yönlendirmesi ile yeni sitenize yönlendirmeniz gerekmektedir.

Domain

Türkçe karşılığı alan adıdır. Her sitenin domain adı (alan adı) ve domain uzantısı bulunmaktadır. Domain adını kimlik numaramız gibi düşünebiliriz. Alınan domainlerin ya uzantısı ya da ismi farklı olmak zorundadır. Bütün alan adlarının belirli bir süresi bulunmaktadır. 1 yıl içerisinde kullanılır ardından bedeli ödenerek kullanılmaya devam edilir. Sitenizin alan adı ne kadar süre kullanılıyor olduğu SEO için oldukça önemlidir.

Hosting

Türkçe karşılığı barındırma anlamına gelen hosting ise web sitenizin içeriği dahil bütün verilerinin saklandığı yerdir. Hosting paketi alarak web sitenizin için bir sunucu içerisine alan kiralamış olursunuz.

Domain Otoritesi

Domain otoritesi, bütün web sitelerinin arama motoru sonuçları göz önüne alındığında ne kadar başarılı olduğunu ölçen sıralama faktörüdür.  Otoritesi yüksek web siteleri, içeriğin daha hızlı ve kolayca sıralanmasını sağlamaktadır.

Anahtar Kelime

Anahtar kelimeler (keywords), arama motorlarında sıralamanızın üstte olması için, yüksek SEO değerine sahip kelime ya da kelime öbekleridir. Nişiniz ile ilgili bir anahtar kelime belirlemek Google da üst sıralarda yer almanıza ve web sitenize daha çok trafik çekebilmenizi sağlar.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu (keyword density), anahtar kelime olarak belirlediğiniz  kelime veya kelime öbeğinin  metinde ne sıklıkla kullanıldığını  yüzde şeklinde gösteren bir metriktir.

Sandbox

Google’ın korumalı alan olarak adlandırılan ve yeni sayfaların arama sonuçlarında hemen listelenmesini önlediği düşünülen uygulamasıdır. Sandbox adı verilen bu korumalı alana yerleştirilen web sitelerinin normal aramalarda görünmesinin süresi uzun sürebilir.

Bağlantı Oluşturma

Bağlantı Oluşturma (Link Building), en önemli SEO terimlerinden bir tanesidir. Kısaca sayfanıza geri bağlantılar alma süreci denebilir.

SPAM (Yığın Mesaj):

Elektronik ortamda farklı iletişim kanalları yoluyla çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen uygunsuz ya da gereksiz iletilerdir.

AMP

AMP, hızlandırılmış mobil sayfalar olarak adlandırılmaktadır. Sitenizde bulunan sayfaların mobil cihazlarda son derece hızlı yüklenmesini sağlayan bir uygulamadır.

Click-Through Rate

Türkçe karşılığı Tıklama Oranı olan Click-Through Rate, siteniz Google arama sonuçlarında göründüğü zaman linkini tıklayan kişilerin oranıdır. Yüksek tıklama oranları, daha fazla tıklama ve ziyaret anlamına gelmektedir.

Şu şekilde özetleyebiliriz, web siteniz Google’da ilk sıraya ne kadar yakınsa, tıklama oranı da o kadar yüksek olacaktır.

Landing Page

Türkçe karşılığı açılış sayfası anlamına gelen Landing Page, reklamlarda, sosyal medyada ya da e-postada yer alan bir bağlantıya tıklayarak  ziyaretçilerin harekete geçmesini sağlamak için hazırlanmış web sayfalarıdır.

Ana sayfadaki dikkat dağıtıcı unsura yer vermeden kullanıcılara tam olarak aradıkları şeyi hızlı ve zahmetsiz bir şekilde vermeyi amaçlamaktadır.

SEO Terimleri Nelerdir ? başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız ”Web Sitenizde Kritik Bir Hata Oluştu” Hatasının Çözümü başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu