Güvenlik

Wildcard SSL Sertifikası Nedir?

Wildcard SSL-TLS sertifikası, alan adı alanında joker karakter (*) bulunan tek bir sertifika olarak tanımlanır. Bu, sertifikanın aynı temel etki alanına ait birden çok alt etki alanı adını ana bilgisayar güvenceye almasını sağlar.

Örneğin, *.(domainadı).com için bir joker sertifika, herhangi bir ek alt alana ek olarak www.(domainadı).com, mail.(domainadı).com, sanalmagaza.(domainadı).com, blog.(domainadı).com için kullanılabilir.

Bir istemci bu tür bir sertifikada alt etki alanı adını kontrol ettiğinde, eşleşip eşleşmediğini görmek için bir kabuk genişletme prosedürü kullanır.

Bu bağlamda, Joker karaktere sahip bir SSL sertifikası, tek bir sertifika kullanarak bir web sitesini ve belirli bir düzeyde sınırsız sayıda alt etki alanını şifreler. Daha uygun maliyetli olmasının yanı sıra, tek bir sertifika üzerinde birden çok alt etki alanını yönetmek, çok sayıda sertifika imzalama isteğini doldurmaktan ve tek tek URL’ler için birden çok SSL/TLS sertifikasını yönetmekten daha kolaydır. Bir joker karaktere sahip SSL sertifikası, sorunsuz sertifika yönetimi açısından oldukça kolaylıklar sağlar.

Yaygın Sertifikalar ve Wildcard SSL Sertifikası Arasındaki Fark Nedir?

Joker karakterli SSL sertifikalarının yaygın olanlara benzer şekilde koruduğunu anlamak gerekir. Burada ayrılan nokta, bazı web sunucularının her bir alt etki alanı için benzersiz bir IP adresi gerektirmesi olduğu söylenebilir.

SAN Sertifikası ile Wildcard SSL Sertifikası Arasındaki Fark Nedir?

Wildcard SSL Sertifikası Nedir? 1

Bir Konu Alternatif Adı – Subject Alternative Name (SAN) sertifikası, birden çok etki alanını ve etki alanlarına sahip birden çok ana bilgisayar adını destekleyebilir. SAN sertifikaları, tek bir alanla sınırlı olmadıkları için Wildcard sertifikalarından daha esnektir.

Her ikisinin işlevselliğini birleştirmek, çok daha geniş bir etki alanı kümesinin yanı sıra bunları herhangi bir sayıda alt etki alanında kullanma yeteneği sağlamanıza olanak tanır. Yalnızca Joker karaktere sahip olmayan adlar SAN olarak eklenebilir.

SAN Sertifikası Nasıl Alınır?

SAN, Wildcard SSL/TLS satın alımınız sırasında kullanılabilen isteğe bağlı bir özelliktir; tek bir sertifikaya ek olarak SAN ekleyebilirsiniz. Sertifikanın yükleneceği sunucunun joker karakter sertifikalarını desteklediğinden emin olmak için yazılım belgelerine başvurulması gerekebilir.

Wildcard SSL Sertifikaları Kimler İçindir?

Wildcard SSL Sertifikası Nedir? 2

Sayısız alt alan adı barındırılan farklı siteleri yönetenler için ideal olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir sertifikaya sahip olarak, ihtiyaç duyduğumuz kadar çok sayıda sunucuya kopya gönderebiliriz. Bu sunucuların her birinin atanmış kendine özel anahtarı olacaktır. Böylece İstediğimiz tüm ek alanları koruma olanağına sahibiz.

Wildcard SSL sertifikaların, standart olanlardan mantıksal olarak maliyetlidir. Bize sadece bir URL’yi değil, birden fazla alt alanı koruma imkanı sunuyorlar. Temel olarak, web sitemizin, etki alanımızın tüm alt etki alanlarına, ancak tek bir SSL sertifikası kullanarak SSL güvenliği atayabiliriz.

Wildcard SSL Sertifikası Hakkında Bilmeniz Gereken Birkaç Şey Daha

Wildcard SSL sertifikası hakkında bilmeniz gereken birkaç şey daha var. Yeni başlayanlar için, URL’nin yalnızca bir düzeyindeki alt alan adlarının güvenliğini sağlarlar. URL’nin ikinci ve üçüncü seviyelerine ulaştıkça işler daha karmaşık hale gelir. Birden çok düzeyi güvenceye almak istiyorsanız, ya birden çok joker karakter kullanmanız ya da çok düzeyli bir joker karakter olarak da işlev görebilen çok alanlı bir Wildcard sertifika kullanmanız gerekir.

Diğer bir konu ise kilit kırılması durumudur. Aynı anahtarı birçok farklı uç noktada kullandığınızda, anahtarın kırılma riskini artırır. Saldırgan, anahtarı denemek ve kırmak için tek bir noktadan ziyade, girişimlerini sayısız alt alana yayabilir, bu da deneme sayısını ve başarı oranını artırabilir.

Bunun savunması,  iletme gizliliği sağlayan düzenli anahtar rotasyonu ve anahtar değişim şifreleridir. Bu, sitenizle olan tüm iletişimin gizli kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu