Yazılım

JQuery Nedir?

jQuery bir Javascript kütüphanesidir. Web geliştirmelerinde web sayfaları HTML, CSS, JavaScript vb. kullanılarak tasarlanır. HTML, statik web sayfaları geliştirmek için kullanılır; CSS, sayfalara tasarım ekler ve JavaScript, web sayfalarını dinamik hale getirir, yani değişiklikleri dinamik olarak yansıtmaya izin verir. Kütüphane de halihazırda mevcut işlevlere sahip, kullanıma hazır ve geliştirmeyi kolaylaştıran bir şeydir. Tüm bu terimlerle ilgili olarak JQuery, bir JavaScript kütüphanesidir. Kompakt ve hızlı bir JavaScript kitaplığıdır. HTML belgesi geçişini ve manipülasyonunu, animasyonu, olay işlemeyi ve Ajax’ı basitleştirir. Tarayıcılar arasında çalışan, kullanımı kolay bir API’ye sahiptir. Üstün özellikleri ile JavaScript yazım şeklini minimalist bir şekilde değiştirmiştir.

JQuery ile Neler Yapılabilir?

jquery

jQuery, web geliştiricilerinin bir web sayfasını manipüle etmesine izin verir. Ortak JavaScript işlemlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz kod satırı sayısını azaltan yöntemler oluşturur. jQuery’nin kapsamlı bir kullanım alanı vardır. Bunlar şunları içerir:

Bir web sayfasına animasyon ekleme: jQuery, genellikle bir web sayfasının estetiğini öne çıkarmak için animasyonlar ve diğer efektler eklemek için kullanılır.

HTML manipülasyonu: jQuery, web geliştiricilerinin bir web sayfasının içeriğini güncellemesine olanak tanır. Bu, bir web geliştiricisinin bir sayfa yüklendikten sonra bilgileri görüntüleyebileceği anlamına gelir. Geliştiricilerin bir sayfayı yenilemeden bilgileri almasına da olanak tanır.

CSS manipülasyonu: Web geliştiricileri, web sayfası açıkken web sayfasındaki stilleri değiştirmek için jQuery kullanır. Bu, kullanıcı siteyi yenilemeden bir sayfanın görünümünün değişebileceği anlamına gelir. Microsoft ve Google, web sitelerini güçlendirmek için jQuery kullanıyor.

jQuery, Yeni Başlayanların Öğrenmesi İçin Yararlı Bir JavaScript Kütüphanesi Midir?

jQuery, çok sayıda geliştirici için öğrenilen ilk kütüphane olma ayrıcalığına sahiptir. Bunun nedeni ise, DOM’u içermeyen yaygın JavaScript sorunlarına birçok kolay çözüm sunmasıdır. Örneğin, jQuery kullanarak dizileri ve veri nesnelerini sıralamak ve filtrelemek inanılmaz derecede basittir. AJAX çağrıları yapmak için sözdizimi, çok daha basittir. Node.js ile sunucu tarafında bile çalışır. Ayrıca, jQuery’ye bağımlı olarak kullanmak isteyebileceğiniz birçok başka kitaplık da var. jQuery DOM API’lerinin artık modası geçmiş olmasının basit bir nedeni var. Bununla birlikte, birçok şirketin, kodlarında korunması gereken jQuery kullanan uygulamaları olacaktır. Sırf bu nedenle, işinizde size yardımcı olması için JavaScript bilginizi jQuery ile tamamlamanızı kesinlikle öneririz.

jQuery Öğrenmeye Nasıl başlamalısınız?

JQuery Nedir? 1

Başlamadan önce, oldukça sağlam bir HTML ve CSS anlayışına sahip olun; Basit bir web sitesi kurabilir, id’ler ve sınıflar gibi CSS seçicilerinin ne olduğunu anlayamaya başlayabilirsiniz. JavaScript’te, özellikle değişkenler ve veri türleri hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız. Küçük bir yol haritası kuracak olursak:

  1. HTML, CSS ve JavaScript öğrenin: jQuery kullanmak için HTML, CSS ve JavaScript bilmeniz gerekir. Tüm bu dilleri ve bir web uygulaması oluşturmak için birlikte nasıl çalıştıklarını sağlam bir şekilde anlamanız gerekir.
  2. Dinamik siteler hakkında bilgi edinin: Dinamik bir sitenin ne olduğunu araştırmak için biraz zaman ayırın. Birkaç dinamik site örneği bulun. Bu, jQuery’nin ne yapmanızı sağlayacağını öğrenmenize yardımcı olacaktır. Dinamik siteler hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, jQuery ile kodlamaya başlamayı gerçekten kolaylaştıracaktır.
  3. jQuery’nin temellerini öğrenin: jQuery belgelerini okumak veya jQuery’yi kapsayan bir kursa katılmak için birkaç saat ayırın. Karşılaştığınız tüm kavramları uygulayın.
  4. Bir proje oluşturun: jQuery’nin temellerini öğrendikten sonra, yeni edindiğiniz becerileri kullanarak bir proje oluşturmaya hazır olacaksınız. Dünyada görmek istediğiniz bir uygulama düşünün ve onu nasıl oluşturabileceğinizi planlayın. Ardından, bu uygulamayı oluşturun ve jQuery becerilerinizi uygulayın.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu