Bilgisayar

Monitör Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır? Ölü Piksel Garantiye Girer mi?

Yeni monitör ölü piksel testi yaparak ürünü iade edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Bu test için bazı yöntemler var.

Monitörler genel olarak VA, IPS ve TN panel olmak üzere üç farklı panelden üretiliyor. Bu panellerin renk tonları, görüntü açıları ve diğer özellikleri birbirlerine göre tamamen değişik gösterebiliyor. Bu yüzden kullanıcılar ihtiyaçlarına uygun monitörü bulmakta biraz zorlanabiliyor.

Yeni bir monitör alındığında bazı testler yapmak şart. Çünkü bazen aldığınız monitör sorunlu gelebiliyor. Monitör ölü piksel testi bu testlerin başında geliyor. Monitöre ölü piksel testi nasıl yapılır? İçeriğimizde cevaplayacağız.

Ölü Piksel Nedir?

hostixo-blog-monitor-olu-piksel-testi-nasil-yapilir-olu-piksel-nedir

Ölü piksel, aslında monitörlerdeki kusurlu pikselleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu yüzden monitör ölü piksel testi yaparak ekranın kusurlu olup olmadığını anlamak önemlidir. Bir ölü piksel, ekranda görüntülenen renkleri doğru bir şekilde üretemeyen veya hiç ışık yaymayan küçük bir noktadır.

Pikseller renk değiştirerek ekrandaki görüntüleri oluşturur. Yani aslında monitördeki görüntülerin her biri çok sayıda pikselin renk değiştirmesiyle oluşur. İşte bu piksellerden birisi sorunlu olduğunda renk değiştiremez. Bu da pikselin sürekli olarak aynı gözükmesine neden olur.

Örneğin, monitördeki görüntü ne olursa olsun, ekrandaki ölü piksel siyah olarak kalabilir. Bu durumda ekranda sürekli olarak rahatsız edici siyah bir nokta görürsünüz. Eğer bu pikseller siyah değil farklı bir renkte gözüküyorsa, muhtemelen sıkışmış pikseldir.

Sıkışmış Piksel Nedir?

hostixo-blog-monitor-olu-piksel-testi-stuck-pixel-nedir

Monitör ölü piksel testi yaparken gördüğünüz şey bir stuck pixel olabilir. Sıkışmış piksel ölü pikselden farklıdır. Bu pikseller kırmızı, yeşil ve mavi gibi bir renkte gözükebilir. Görüntüye göre renk değiştirmeyen sıkışmış pikseller, aynı ölü piksel gibidir. Ancak sıkışmış piksellere, ölü piksellerin aksine güç gitmeye devam eder. Bu yüzden bu pikseller zamanla kendiliğinden bile düzelebilir.

Ölü Piksel ve Sıkışmış Pikselin Farkı Nedir?

Monitör ölü piksel testinde ölü ve sıkışmış pikseli ayırt edebilmeniz gerekiyor. Bu iki sorunun farklılıklarından biraz bahsetmek istiyoruz. Ölü piksellere hiç güç gitmez ve kendiliğinden düzelmeleri mümkün değildir. Ancak sıkışmış piksellere güç gitmeye devam eder ve zamanla düzelme ihtimalleri mevcuttur. Ölü pikseller siyah bir nokta gibidir. Sıkışmış pikseller ise kırmızı, mavi ve yeşil gibi bir renkte gözükür. Nadirde olsa sıkışmış piksellerde siyah gözükebilir. Ancak bu pikseller genellikle farklı bir renktedir ve görüntüye göre değişim göstermez.

Ölü Piksel Neden Olur?

Bir piksele güç ulaşmadığında o piksel ölü piksel haline gelebilir. Monitör ölü piksel testi yaparak ekranın sorunsuz olduğundan emin olmak oldukça önemlidir. Çünkü ölü pikseller, birçok farklı sebepten ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden bazılarını açıklamak istiyoruz.

Üretim Hataları

Ekranların üretim sürecinde hatalar meydana gelebilir. Piksellerin düzgün bir şekilde çalışmamasına neden olan üretim hataları ölü pikselin oluşmasına yol açabilir.

Fiziksel Hasar

Ekranların darbe alması, düşmesi veya sert bir şekilde kullanılması, piksellerde hasara neden olabilir. Bu tür hasarlar bir veya daha fazla pikselin ölmesine yol açabilir.

Sıcaklık Problemleri

Uzun süreli aşırı sıcaklık veya soğukluk, piksellerin arızalanmasına ve ölmesine yol açabilir.

Monitörde Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

Monitör ölü piksel testi yapabileceğiniz bazı siteler var. Ancak bu testler olmadan da ölü pikselleri tespit etmeniz mümkün. Ölü pikseller, ekranda sürekli aynı şekilde sabit görünen noktalardır. Örneğin, monitörünüzü kullanırken gözünüze siyah veya farklı renkte bir nokta takılabilir. Bu görüntü ekrandan asla gitmiyor olabilir.

Bu durumda gördüğünüz şey yüksek ihtimalle bir ölü veya sıkışmış pikseldir. Çünkü ölü pikseller ekranda her zaman sabit kalırlar. Siyah bir leke gibi nokta şeklinde görünen bu pikseller, çoğu zaman büyük bir sorun oluşturmazlar. Eğer ekranınızda bir veya iki tane ölü piksel varsa pek sorun olmayabilir. Ancak bu piksellerden çok fazla varsa bu durumda teknik destek almanız daha yararlı olacaktır.

Ölü Piksel Garantiye Girer mi?

hostixo-blog-monitor-olu-piksel-testi-olu-piksel-garantiye-girer-mi

Birçok kişinin en çok merak ettiği şey ölü piksellerde garanti konusudur. Monitör ölü piksel testi yaptıktan sonra, garantiden destek almak istemeniz en doğal hakkınızdır. Aslında bu konuda firmaların farklı bir yaklaşımı var.

Bazı firmalar 1 adet ölü pikselin bile garantiye girdiğini belirtirken, bazı markalar ise garanti ve değişim için en az 3 adet ölü piksel olması gerektiğini belirtir. Ancak belirtmek isteriz ki monitörünüzde 1 ölü piksel olsa bile garantiye girmesi gereklidir. Eğer firmanız 1 veya 2 ölü pikselin garantiye girmediğini söylüyorsa, Tüketici Hakem Heyetlerine (THH) başvurarak bu konuyu bildirmeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca belirtmek isteriz ki monitörünüzde 1 veya 2 ölü piksel olsa bile aldığınız firmayla iletişime geçerek iade edebilirsiniz. Kısacası, monitörlerde ölü piksellerin garantiye girdiğini söyleyebiliriz. Ancak bazı markalar 3-5 adet altındaki ölü pikselleri garanti ve değişim kapsamında kabul etmeyebiliyor. Bunu çözmek için biraz uğraşmanız gerekebiliyor.

Monitör Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

hostixo-blog-internet-youtube-monitor-olu-piksel-testi-nasil-yapilir-dead-pixel

Monitör ölü piksel testi için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Bu test için hazırlanmış bir siteler bile var. Yani aslında monitörünüzdeki ölü pixelleri tespit etmek çok zor değil. Sizlere bahsedeceğimiz testler, ölü pikselleri kolayca bulmanızı sağlayacak. Böylece isteğinize göre monitörünüzü iade etmeyi veya garantiye yollamayı deneyebilirsiniz.

Tarayıcıdan Monitör Ölü Piksel Testi İlk Yöntem

İnternetten ölü piksel testi yapabileceğiniz birden fazla site var. Bunların ilkini sizlere kısaca açıklamak istiyoruz.

  • Monitör ölü piksel testi için Piksel Testi web sitesine gidin.
  • En alta inerek Ölü Piksel Test Sayfası‘na tıklayın.
  • Testi Başlat‘a tıklayarak monitör testini açın.
  • Tam Ekrana Geç butonuna tıkladığınızda test başlayarak ve tam ekrana geçeceksiniz.
  • Tam ekrana geçtiğinizde karşınıza siyah bir ekran gelecek. Bu ekranda herhangi bir tuşa veya mouse’a tıklayarak ekrandaki rengin değişmesini sağlayabilirsiniz. Ekran sırasıyla siyah, beyaz, lacivert, yeşil ve kırmızı olarak renk değiştirecektir.
  • Renk değiştikçe ekranı dikkatlice kontrol etmeli ve herhangi bir ölü pikselin olup olmadığından emin olmalısınız. Ölü pixeller ekranda siyah bir nokta gibi veya leke gibi gözükebilir. Eğer ekranda sıkışmış piksel varsa, bu pikseller farklı bir renkte de olabilir.
  • Eğer test esnasında bu tür bir şey fark ettiyseniz ve ekrandan asla gitmiyorsa, bu durumda monitörde ölü piksel var demektir.
  • Testten çıkmak için klavyeden ESC tuşuna basabilir veya tüm renkleri denedikten sonra son ekrana gelerek Testi Bitir‘e tıklayabilirsiniz.

Tarayıcıdan Ölü Piksel Testi İkinci Yöntem

  • Tarayıcıyla monitör ölü piksel için Ölü Piksel Test sitesine girin.
  • En alta inin ve TESTİ BAŞLAT! butonuna tıklayın.
  • Açılan sayfada Testi Başlat‘a tıklayın.
  • Bu adımdan sonra ekran tek renk gözükecektir. Test başladıktan sonra F11 tuşuna basarak tam ekrana geçmelisiniz. Böylece test daha iyi sonuç verecektir. Apple’da tam ekrana geçmek için Shift+Apple+F tuşlarını kullanabilirsiniz.
  • Tam ekrana geçtikten sonra ekranda sırasıyla sarı, kırmızı, yeşil, lacivert, beyaz ve siyah renklerini göreceksiniz. Bu renkler yaklaşık 7 saniyede bir kendiliğinden değişecektir. Bu süreçte ekranda ölü pikselin olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelisiniz. Ekranda ölü piksel varsa, test esnasında net şekilde gözünüze çarpacaktır.
  • Ekranda tüm renkler sırayla gösterildikten sonra test kendiliğinden tamamlanacaktır. Test tamamlanınca az önceki tam ekran tuşuna basarak tam ekrandan çıkabilirsiniz. Daha sonra sayfayı kapatarak testi sonlandırabilirsiniz.

YouTube’dan Monitör Ölü Piksel Testi

  • YouTube monitör ölü piksel testi için ölü piksel test videosunu açın.
  • Videoyu tam ekran yapın ve F11 tuşuna basarak tarayıcıyı da tam ekran moduna alın.
  • Bu videoda ekranda anlık renk geçişleri olacaktır. Renk geçişleri esnasında ekranda ölü piksel olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İstediğiniz anda videoyu durdurabilir ve böylece kontrollerinizi daha iyi yapabilirsiniz.
  • Ekran ve TV ölü piksel testini bu şekilde yapabilirsiniz. Test bittikten sonra videoyu kapatabilir ve tam ekrandan çıkabilirsiniz.

Ölü Piksellerle Alakalı Sık Sorulan Sorular

Ölü Piksel Düzeltilir mi?

Monitör ölü piksel testini yaptığınızda karşınıza ölü veya sıkışmış piksel çıkabilir. Sıkışmış piksel, tamamen ölü değildir. Yani bu tür pikselleri düzeltmek mümkündür. Ancak ölü pikselleri düzeltmek mümkün değildir. Sıkışmış pikselleri düzeltmek için JScreenfix web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ancak bu yöntemin garanti olmadığını belirtelim.

Sıkışmış Piksel Nasıl Düzeltilir?

Sıkışmış pikseller zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Eğer bu sorun kendiliğinden düzelmiyorsa, deneyebileceğiniz bazı çözüm yolları mevcut.

  • Sıkışmış piksellerden kurtulmak için JScreenfix web sitesini açın.
  • Launch JScreenFix butonuna tıklayın.
  • Sağ alttaki yeşil butona tıklayarak tam ekrana geçin.
  • Ekranda piksellerin bulunduğu bir kutucuk göreceksiniz. Bu kutucuğu sıkışmış piksellerin bulunduğu kısma götürün ve yaklaşık 10 dakika bekleyin. Burada isteğinize bağlı olarak daha fazla da bekleyebilirsiniz.
  • Bu sürecin sonunda sağ alttaki yeşil butona tıklayarak tam ekrandan çıkabilirsiniz. Sonrasında sayfayı kapatarak sıkışmış pikselleri kontrol edebilirsiniz.

Ölü Piksel Zamanla Artar mı?

Monitör ölü piksel testinde gördüğünüz ölü pikseller kalıcıdır ve zamanla ortadan kalkması pek mümkün değildir. Ancak ölü piksellerin zamanla artması da pek olası bir şey değildir. Yani aslında monitörünüzde bir ölü pixel olması, bu pixellerin daha da çoğalacağını göstermez. Elbette ekranda ekstra sorunlar oluşursa bu tür pikseller daha da artabilir. Ancak mevcut ölü pikseller, ekrandaki diğer pikselleri etkilemezler. Bu yüzden ölü piksellerin zamanla artmayacağını söyleyebiliriz.

Ölü Pikselli Monitör Alınır mı?

Bazı yerlerde özellikle ölü pikselli teşhir monitörler satılır. Bu monitörler muadillerine göre daha ucuzdur. Elbette isteyen kişiler ölü pikselli bir monitör satın alabilir. Ancak bu tür monitörleri satın almadan önce kendiniz görmeniz ve monitör ölü piksel testi yapmanız daha doğru olacaktır. Örneğin, bir ekranın sol alt köşesinde 1 ölü piksel varsa, bu sizi pek fazla rahatsız etmez. Ancak ekranın ortasında çok fazla ölü pixel varsa bu durumda oldukça rahatsız edici olabilir. Yani böyle bir monitör almak tamamen size kalmış bir şey. Ancak bunu yapmadan önce ekranı yakından görürseniz sizin için daha iyi olacaktır.

Sonuç

Ölü piksel, monitördeki güç kaybına uğramış ve renk değiştirmeyen işlevsiz piksele denir. Monitör ölü piksel testi yapıldığında bu pixeller çok daha net görülebilir. Ölü pikseller genellikle küçük ve fark edilmesi zor olabilir, ancak bazı durumlarda fazlasıyla rahatsız edicidir. Tek bir ölü piksel, ekranın genel performansını veya görüntü kalitesini etkilemezken, çok sayıda ölü piksel daha belirgin bir sorun yaratabilir. Monitörünüzde bir ölü piksel fark ederseniz, garanti kapsamında ise üreticiye başvurarak değişim veya onarım talebinde bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu