Linux

Linux da Şifre Değiştirme İşlemi

Şifre kullanmak günlük hayatımız için ve web sitelerimiz için güvenlik açısında çok önemli bir yere sahiptir. Web sitelerimiz için şifresiz SSH kullanmak güvenilir bir tercihtir fakat yinede güçlü bir şifre tercih etmek çok daha doğru bir tercih olacaktır. Güçlü bir şifreye sahip olmak sisteminizin de son derece güvenli olmasını sağlayacaktır. Bu yazımızda sizlere Linux da şifre değiştirme konusundan bahsedeceğiz.

Ayrıca VPS’inizdeki diğer kullanıcılar için şifre değiştirme konusundan da bahsedeceğiz. Eğer bir sistem yöneticisi olmayı düşünüyorsanız bunu öğrenmeniz sizin için çok iyi olacaktır.

Linux da Şifre Değiştirme İşlemi

Linux da Şifreler

İşlemlerin yapılma yönteminden dolayı Linux, Dünya’daki en güçlü işletim sistemlerinden biri olarak bilinmektedir. Fakat, tüm işletim sistemleri her zaman şifre kullanmaya ihtiyaç duyar. Linux da bulunan şifreler diğer sistemlere benzer şekilde yönetilir. Fakat, şifre yönetim işleminde iki önemli dizini bilmek gerekiyor.

Bu dizinlerden birincisi sistemdeki tüm kullanıcıları bulmanızı sağlayan /etc/passwd dizinidir. Ayrıca kullanıcıların sistem de hangi gruba ait olduklarını da gösterir. Çok sayıda kullanıcının görülmesi mümkündür fakat yalnızca bazı kullanıcılar sistem kullanıcıları oldukları için giriş yapabilirler.

Sıradan bir kullanıcı olarak, yalnızca kendi şifrenizi değiştirmeniz mümkündür. Fakat kök kullanıcı ve sudo ayrıcalıklarına sahip olan kullanıcılar, başka bir kullanıcının şifrelerini de değiştirebilir.

Eğer /etc/passwd dizininin içeriğini görmek istiyorsanız aşağıdaki komutu uygulamanız gerekiyor:

cat /etc/passwd

 

Şifrelerle ilgili bilinmesi gereken ikinci Linux dizini ise /etc/shadow dizinidir. Shadow dosyasının içinde kullanıcıların şifrelenmiş parolalarını ve SSH anahtarına sahip olup olmadıkları yer almaktadır bu klasöre giriş yapılarak görülmektedir.

cat /etc/shadow

 

Unutmayın ki güçlü bir şifreye sahipseniz eğer kimse şifrelerinizi tahmin edemez ya da kaba kuvvete başvurmaz. Fakat şifrelerinizin tehlikede olduğunu düşünürseniz eğer kesinlikle değiştirmelisiniz. Bunu sıklıkla yapmanız önerilir!

Şifre Değiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Linux da şifre değiştirme işleminde genel bir kural olarak, şifreler aşağıdaki setlerin her birinden bir veya daha fazlası dahil olmak üzere 10 ila 20 karakterden oluşmalıdır:

  1. Küçük harf içermeli
  2. Büyük harf içermeli
  3. 0-9 arası rakamlar içermeli
  4. Noktalama işaretleri içermeli

Parola güvenliğindeki tehlikeler genellikle dikkatsiz parola seçiminden kaynaklanır. Aşağıdakiler gibi yaygın parolalardan kaçının:

  1. Bir sözlükte görünen kelimeler
  2. Adınız ve soyadınız
  3. Evcil Hayvan isimleri
  4. Çocuklar veya eşlerin isimleri
  5. Lisans numarası
  6. Doğum tarihi
  7. Telefon numaraları
  8. Ev veya ofis adresi

Yukarıda bahsettiğimiz bilgiler şifrenizin tahmin edilmesini kolaylaştırır ve hesabınız risk altına girebilir.

  • Şifrenizi yalnızca sizin görebileceğiniz ve güvenli bir yere not ederek unuttuğunuz zaman hatırlamanıza yardımcı olur böylece şifre değişikliği ile zaman kaybetmemiş olursunuz.

Linux Şifre Değiştirme İşlemi

Şifre değiştirirken, güçlü ve benzersiz bir parola kullandığınızdan emin olun. Unix de şifre değişikliği için bilinmesi gereken sadece tek bir komut vardır. Sıradan bir kullanıcı da olsanız bu aynıdır. İlk yapmanız gereken şey SSH üzerinden VPS’inize erişmektir. Daha sonrasında Linux’da şifre değişikliği yapmak için terminali açarak aşağıda yer alan komutu girmeniz gerekiyor:

sudo passwd

 

Komutu girdikten sonra ilk olarak mevcut kullandığınız şifre istenecektir daha sonra ise belirlediğiniz yeni şifreyi iki kez girmeniz istenecektir yeni şifrenizi girdikten sonra onaylayarak işlemi tamamlamış olacaksınız. Bu durumda bir kullanıcı belirlemediğinizden dolayı kök şifresini değiştirmiş olacaksınız.

Başka Bir Kullanıcı İçin Linux Şifre Değiştirme

Aynı sistemde farklı bir kullanıcının şifresini değiştirmek de mümkündür. Bu işlemi yapmak için ise yukarıda bahsettiğimiz gibi kök kullanıcısı olarak giriş yapmış olmalısınız. Ayrıca kullanıcı adını passwd komutuna eklemeniz gerekmektedir. Aynı şekilde ilk mevcutta kullanılan şifrenin girilmesi istenecektir daha sonra ise belirlenen şifrenin iki kez girilmesi istenecektir. Komut satırındaki örnek bir komut aşağıda belirtildiği gibi olacaktır.

passwd kullanici_adi

Şimdi biz göstereceğimiz örnekte ahmet adlı kullanıcının şifresinde değişiklik yapacağız.

passwd ahmet

İşte şifre değiştirmek bu kadar basit bir işlemdir.

Sonuç

Linux şifre değiştirme işlemi güvenlik açısından çok önemlidir. İşlem son derece kolaydır ve bu işlem maksimum güvenlik için sık sık uygulanması gerekmektedir.

Linux da Şifre Nasıl Değiştirilir ? başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız cPanel Nedir ? cPanele Nasıl Giriş Yapılır ? Hostixo cPanel Lisansları başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu