Wordpress

9 Adımda WordPress Sürümü Nasıl Düşürülür?

Bu içeriğimizde WordPress sürüm düşürmenin yollarından bahsedeceğiz. Böylelikle WordPress güncellemelerini geri alabilirsiniz.

WordPress bizim için en kullanışlı platformlardan birisi. Bize neredeyse her açıdan kolaylık sağlayan bu platform, birçok şeyi yapmamıza olanak tanıyor. Geçmişten bugüne çıkan WordPress sürümleri bizleri sürekli olarak yeni özelliklerle tanıştırıyor. Ancak bazen bu güncellemelerin geri alınması gerekiyor. Örneğin, 405 method not allowed hatası nedeniyle WordPress sürüm düşürmemiz gerekebilir. WordPress güncellemesi nasıl geri alınır? WordPress geri alma yöntemini birlikte öğrenelim.

WordPress’i Güncellemenin Yararları Neler?

hostixo-blog-wordpress-guncellemek-neden-onemli-wordpress-surum-dusurme

Bazı senaryolarda WordPress sürüm düşürme yapmak gerekse bile, güncellemelerin yararlı olduğu göz ardı edilemez. Güncelleme yapmak her bir yazılım için büyük bir önem taşıyor. Yeni versiyonlar yazılımın güvenliğini arttırdığı gibi aynı zamanda performansını da arttırabiliyor. Ancak tabii ki bu durumlar sorunsuz ve faydalı güncellemeler için geçerli. WordPress’i güncel tutmanın bazı yararlarını birkaç başlık altında şu şekilde ele alabiliriz:

Güvenlik İyileştirmeleri

WordPress güncellemeleri, mevcut güvenlik açıklarını düzeltmek ve yeni güvenlik önlemleri eklemek için yayınlanır. Güncellemeler, potansiyel saldırılara karşı sitenizi daha güvende tutmanıza yardımcı olur.

Hata Düzeltmeleri

Bazı durumlarda WordPress sürüm düşürme bizi birçok sorundan kurtarır. Ancak bazı versiyonlar, bu hataları düzeltmek için çıkartılır ve platformun daha istikrarlı ve sorunsuz çalışmasını sağlar.

Performans İyileştirmeleri

WordPress güncellemeleri, genellikle performansı artırmak için iyileştirmeler içerir. Yeni sürümler, sitenizin daha hızlı yüklenmesine, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasına ve SEO performansının iyileşmesine yardımcı olur.

Yeni Özellikler ve İyileştirmeler

Güncellemeler, yeni özelliklerin eklenmesini veya mevcut özelliklerin geliştirilmesini içerebilir. Bu sayede sitenize yeni işlevsellikler ekleyebilir ve kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim sunabilirsiniz. Güncellemeleri yapmak, sitenizin güvenliğini, performansını ve işlevselliğini en üst düzeye çıkarmak için önemlidir. Ancak yeni versiyonlar bazen yarardan çok zarar sağlayabilir. Bu yüzden güncellemeleri yapmadan önce yedekleme yapmanız önemlidir. Böylece herhangi bir sorun durumunda sitenizi geri yükleyebilirsiniz ve WordPress sürüm düşürme yapabilirsiniz.

Neden Eski WordPress Versiyonuna Geçmelisiniz?

hostixo-blog-wordpress-surumu-neden-dusurulmeli-wordpress-surum-dusurme

WordPress’i güncellemek yararlıysa, sürümü neden düşürüyoruz diye düşündüğünüzü biliyoruz. Ancak bazı durumlarda, yeni güncellemeler sorunlar çıkarabiliyor. Ayrıca herhangi bir sorun çıkmasa bile eski sürümler bazen daha iyi sonuç verebiliyor. Çünkü yeni güncellemeler yararlı olduğu kadar sorunlu da olabiliyor. İşte bu tür sorunlu senaryolar WordPress sürüm düşürmeyi gerektirebiliyor. Bu konuyu birkaç başlık altında detaylandırmak istiyoruz.

WordPress En Son Sürümün Bazı Hatalara Neden Olması

Güncellemeler her ne kadar yararlı olsa da bazı senaryolarda WordPress sürümü düşürme yapmak gerekebiliyor. Daha önce belirttiğimiz gibi, hangi yazılım olursa olsun güncel tutmak önemli. Çünkü yeni sürümler, güvenlik güçlendirmesi ve performans iyileştirmesi gibi şeyler içerebiliyor. Ancak bazen, güncelleme yapmak daha önce hiç karşılaşmadığımız sorunlara neden olabiliyor.

Örneğin, WordPress’in son sürümünü yüklediğimizde sitemizde 403 hatası, 404 not found hatası veya 502 bad gateway hatası oluşabilir. Bu tür hataları çözmek için WordPress sürümünü düşürmemiz gerekebilir. Daha stabil çalışan bir eski versiyona geçerek bu tür sorunları aşabiliriz.

Tema ve Eklentilerin Uyum Sorunları

WordPress sürüm düşürme işlemi, tema ve eklentilerin daha stabil çalışmasını sağlayabilir. Bir yazılımı güncellediğinizde, aslında birçok kodda değişiklik yapmış oluyorsunuz. İşte bu yüzden, WordPress güncellendikçe eklenti ve temalarda da düzenli olarak güncelleme yapılması gerekiyor. Örneğin, bazı tema ve eklentiler uzun süredir güncellenmediği için WordPress’in son sürümlerine göre ayarlanmamış olabiliyor.

Bu yüzden, WordPress’i güncellediğinizde bazı tema ve eklentilerle alakayı uyumlu sorunları yaşanabiliyor. Bunun sonucunda da sitenizde bazı hatalarla karşılaşabiliyorsunuz. Kısacası, bazen tema ve eklentilerin daha stabil çalışması için WordPress sürümünü düşürmeniz gerekebilir.

Eklentili ve Eklentisiz WordPress Sürüm Düşürme

Eklentisiz WordPress sürüm düşürmek mümkün. Ancak bu işlem eklentiyle çok daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Hem eklentisiz hem de eklentiyle WordPress versiyonunu nasıl düşüreceğinizi detaylı şekilde açıklayacağız. İstediğiniz yöntemi kullanabilir ve önceki sürümlere geri dönebilirsiniz. Ancak bu tür işlemler yapmadan önce mutlaka sitenizi yedeklemelisiniz. Aksi takdirde sitenizde büyük sorunlar yaşayabilir ve çözmek için ekstra uğraşmanız gerekebilir.

Eklentisiz WordPress Versiyon Düşürme

WordPress sürüm düşürme için WordPress sürümleri sayfasına giderek istediğiniz bir versiyonun ZIP dosyasını indirin.

WordPress yönetici paneline erişerek sitedeki tüm eklentileri devre dışı bırakın. Admin paneline erişemiyorsanız, sitenin dosyalarına erişerek eklentileri devre dışı bırakabilirsiniz.

Bunun için FileZilla‘yı kullanabilir veya cPanel’den Dosya Yöneticisi’ne girebilirsiniz.

Dosyalara eriştikten sonra sitenin kök dizinine (genellikle public_html) girin. Buradaki wp-content klasörüne girin ve ardından plugins isimli klasörün ismini farklı bir isimle değiştirin. Bu klasörün ismi değiştiğinde eklentiler devre dışı kalacaktır.

WordPress sürüm düşürme için sitenin kök dizinine geri dönün ve wp-admin ile wp-includes klasörlerini silin.

Az önce indirdiğiniz ZIP dosyasını açın ve wp-content klasörü haricindekileri kök dizine yükleyin. Yükleme esnasında çıkan uyarıları onaylayarak işlemi tamamlayın.

Bu adımlardan sonra eklentileri yeniden aktifleştirmelisiniz. Bunun için az önce adını değiştirdiğiniz klasörün adını tekrar plugins yapabilirsiniz. Eklentileri yönetici panelinden devre dışı bıraktıysanız, panele giderek tekrar etkinleştirebilirsiniz.

Şimdi WordPress yönetici paneline girin ve Başlangıç kısmındaki Güncellemeler‘e tıklayarak WordPress’in sürümünü kontrol edin. Eğer az önce indirdiğiniz sürüm gözüküyorsa, WordPress sürüm düşürme işlemi başarıyla tamamlanmış demektir.

Adımları doğru bir şekilde tamamladıktan sonra, otomatik güncellemeleri devre dışı bırakmalısınız. Böylece, yeni versiyonları isteğinize göre yükleyebilir ve istemedikçe yeni sürüme geçmezsiniz.

Otomatik güncellemeleri kapatmak için sitenin kök dizinine giderek wp-config.php dosyasını açın.

Aşağıdaki kodu dosyaya ekleyip kaydettiğinizde otomatik WordPress güncellemeleri kapatılacaktır.

define( 'wp_auto_update_core', false );

WP Downgrade ile WordPress Sürüm Düşürme

hostixo-blog-wp-downgrade-wordpress-surum-dusurme-eklentisi

Eklentiyle WordPress sürüm düşürme işlemi için WP Downgrade eklentisini kurun ve etkinleştirin.

WordPress admin panelindeki Ayarlar sekmesinde bulunan WP Downgrade seçeneğine tıklayın.

Eklenti sayfasında bulunan WP Releases bağlantısına tıklayın ve WordPress versiyonlarını görüntüleyin. Buradan bir versiyon seçmeli ve sürümünü aklınızda tutmalısınız.

Eklenti sayfasına geri dönerek WordPress Target Version kutucuğuna kurmak istediğiniz versiyonu yazın. Örneğin, 6.2.2 sürümünü kullanıyorsanız, bu kutucuğa 5.5.3 veya farklı bir sürüm yazabilirsiniz.

Versiyonu yazdıktan sonra Değişiklikleri kaydet‘e tıklayın.

Altta çıkan uyarı ekranında bulunan Up-/Downgrade Core seçeneğine tıklayın.

Bu adımlardan sonra WordPress admin panelindeki Başlangıç sekmesindeki Güncellemeler‘e tıklamalısınız.

Bu ekranda Şimdi yeniden yükle veya Şimdi yükle gibi bir buton göreceksiniz. Bu butona tıkladığınızda seçtiğiniz WordPress sürümü kurulacaktır.

WordPress sürüm düşürme tamamlanınca admin paneline girerek Başlangıç kısmındaki Güncellemeler‘e tıklayın. Bu ekranda yüklü mevcut WordPress sürümünü görebilirsiniz. Az önce seçtiğiniz sürüm gözüküyorsa, işlem başarıyla tamamlanmış demektir.

Özet

WordPress’i düzenli olarak güncellemek her açıdan oldukça faydalı. Yeni güncellemeler güvenlik açıklarının kapatılması ve performans iyileştirmesi gibi özellikler içerebilir. Ancak bazen güncelleme yapmak platformda sorunlara neden olabilir.

Bu durumda eklentisiz bir şekilde WordPress versiyonu düşürülebilir. Ayrıca, WordPress sürüm düşürme için WP Downgrade eklentisi de kullanılabilir. WordPress’in sürümünü düşürdükten sonra otomatik güncellemeleri kapatmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde platform yeniden otomatik olarak güncellenecek ve yaptığınız işlemlerin bir anlamı kalmayacaktır.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu