Diğer

404 Not Found Hatası Nedir ve Nasıl Çözülür?

Siteye erişime engel olan 404 not found hatası, hatalı linklerden ve diğer sebeplerden kaynaklanabiliyor. Hatanın çözüm yolları basit.

Web sitelerde oluşan hatalar, genel olarak farklı sebeplerden kaynaklanıyor. 400 bad request ve 502 bad gateway gibi hataların çözüm süreçleri bazen oldukça karışık olabiliyor. 404 not found hatası, site sahiplerinin ve ziyaretçilerin sıkça karşılaşabileceği hatalardan. Bu hatanın temel olarak birçok farklı sebebi bulunuyor. Bu yüzden çözüm için birden fazla yöntem denebiliyor. 404 ne demek? 404 hatası nasıl düzeltilir? Birlikte öğrenelim.

404 Not Found Ne Demek?

hostixo-blog-404-ne-demek-404-not-found-hatasi-ne-demek

Web sitelerde karşımıza çıkan hatalardan birisi 404 not found hatasıdır. Yıllardır çok kişinin karşısına çıkan bu hatanın anlamı basit. 404 hatası, basitçe açıklamamız gerekirse, aradığınız sayfa bulunamadı anlamına gelir. Yani ulaşmak istediğiniz adreste hata varsa bu hatayla karşılaşırsınız. Kısacası, 404 not found Türkçesini sayfa bulunamadı şeklinde özetleyebiliriz. Aradığınız herhangi bir sayfaya erişilmediğinde işte bu hata karşınıza çıkacaktır.

404 Not Found Nedir?

Çok kez karşılaştığımız 404 not found hatası, kendi web sitemiz dahil birçok yerde oluşabiliyor. Bu hatanın oluşmasının birçok sebebi mevcut. 404 hatası, aranılan adreste sorun olduğunda ortaya çıkar. Elbette bu hatanın birçok farklı sebebi olabilir. Ancak durumu basitçe bu şekilde özetleyebiliriz. 404 hatasında sunucuya erişimde sorun yoktur.

Yani istek sunucuya gönderilir ve sunucu da buna cevap verir. Ancak, aranan adres sunucuda bulunamaz ve bu durumda karşımıza 404 not found hatası çıkar. Sunucunun aranan adresi bulamaması, yanlış yönlendirilen linklerden tutun kaldırılan dosyalara kadar birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Bunların sonucunda adrese erişilemez ve 404 error hatasıyla karşılaşılır.

404 Not Found Hatası Neden Kaynaklanır?

hostixo-blog-404-not-found-hatasi-neden-kaynaklanir

404 not found hatasıyla karşılaşıyorsanız, aranan bağlantıda bir sorun var demektir. Bu hata aslında sitenin sunucusunda hata olduğu anlamına gelmez. Daha çok aranan bağlantıda bir sorun olduğunu gösterir. Bu yüzden, aranan bağlantıları incelemek çözüm için doğru olabilir. Ancak tabii ki bu hatadan kurtulmak her zaman bu kadar kolay değildir. Çünkü hatanın ana kaynağı birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Sayfa bulunamadı hatasının bazı sebeplerini öğrenmek, çözüm yolunda size fayda sağlayacaktır.

Site Dosyalarının Yanlış Yere Taşınması

Sitenin düzgün çalışması için, sunucudaki dosyaların eksiksiz olması gerekir. Aksi durumlar karşımıza 404 not found hatası çıkarabilir. Sunucudaki dosyalarda yapılan bir değişiklik, birçok farklı hata almamıza sebep olabilir. 404 error hatası da bunlardan birisidir. Örneğin, sunucudaki bir dosyanın yanlış bir yere taşınmış olması, sitenin düzgün çalışamamasına ve aranan sayfaların bulunamamasına neden olabilir. Bu durumda, kullanıcılar bir sayfaya girmek istediklerinde, 404 sayfa bulunamadı ile karşılaşabilir.

Hatalı Yönlendirmeler

Sitedeki sayfalar arasında yönlendirmeler yapılabilir. 301 yönlendirme ve diğer yönlendirme türleriyle, kullanıcılar farklı sayfalara yönlendirilebilir. Ancak bazen bu tür yönlendirmelerde hatalar olabilir. Bu hatalar sonucunda aranan bağlantıya ulaşılamaz ve 404 not found hatasıyla karşılaşılır.

Ayrıca, dışarıdan gelen bağlantılar hatalı olduğunda yine bu sorunla karşılaşılabilir. Örneğin, farklı bir web sitesinden sitenize hatalı bir yönlendirme yapılabilir. İşte bu gibi durumlarda da aranan sayfanın bulunamaması 404 hatasının ortaya çıkmasına neden olur. Bu gibi sebeplerden dolayı, iç ve dış bağlantıların kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Sunucudan Silinen Dosya ve Klasörler

Daha önce belirttiğimiz gibi, sitenin düzgün çalışması için sunucudaki dosyalar sorunsuz olmalı. FTP ile sitemizin sunucusuna dosyalar aktarabiliyor, silebiliyor ve düzenleyebiliyoruz. Farklı yöntemlerle de yine bu dosyalara erişebiliyoruz. Ancak bu dosyalara bilinçsiz müdahale etmek pek sağlıklı değil. Çünkü, sunucudan silinen bazı dosya ve klasörler, 404 not found hatasının başlıca sebebi olabilir. Silinen dosyalar sebebiyle, bazı sayfalara erişilemeyebilir ve 404 hatasıyla karşılaşılabilir.

Sunucudaki Dosyaların Yeniden Adlandırılması

Sitenin dosyalarında birçok farklı düzenleme yapılabilir. Örneğin, bu dosyaları farklı yere taşıyabilir veya içeriklerini değiştirebilirsiniz. Bunlara ek olarak, sunucudaki dosyaları yeniden adlandırmanız mümkün. Ancak bu dosyaların adı değiştiğinde, sitenizde bazı sorunlar ortaya çıkması yüksek ihtimaldir.

Çünkü dosya adlarının değişmesi, sunucunun aradığı dosyayı bulamaması anlamına gelir. Örneğin, eklentilerin bulunduğu klasörün adını değiştirirseniz, sitedeki tüm eklentiler devre dışı kalır. Yani dosya adlarının değişmesi dosyanın kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. İşte bu yüzden, dosyaların adı değiştiğinde, kullanıcılar 404 not found hatasıyla karşılaşabilir.

404 Not Found Hatası Nasıl Tespit Edilir?

hostixo-blog-404-not-found-hatasi-nasil-tespit-edilir-404-error

404 hatasını çözmeden önce kaynağını tespit etmeniz gerekiyor. Hatanın kaynağını bulmak elbette çok kolay değil. Ancak, 404 not found hatasının tespitini yapabileceğiniz birçok farklı yöntem var. Bu yöntemleri kullanmak, hatanın kaynağını bulmanızda önemli rol oynayacaktır.

Google Search Console ile Hata Tespiti

Google Search Console, siteniz hakkında detaylı analiz yapabilmenizi sağlar. Bu analiz aracını kullanarak birçok bilgiye erişebilirsiniz. 404 not found hatası tespiti için de yine Google Search Console kullanılabilir. Google Search Console aracını kullanarak, 404 hatası alınan sayfaları bulabilirsiniz. URL hataları kısmını kontrol ettiğinizde hangi bağlantıların hatalı olduğunu görebilir ve buna göre düzenlemeler yapabilirsiniz.

Crawl Analiz Aracı

Crawl analiz araçları, birçok konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu araçlar, 404 hatasını tespit etmenizde de önemli rol oynar. Crawl analiz araçlarını kullanarak web sitenizin tüm sayfalarını tarayabilir ve hatalı bağlantıların tespit edilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun sonucunda hatalı URL adreslerini düzenleyerek sorunu aşabilirsiniz.

Sayfa Kaynağı Kontrolü

Web sitesinde gezinirken F12 tuşuna basarak sayfa kaynağını görüntüleyebilirsiniz. Bu konsolda web geliştirici araçları ve bazı kodlar yer alır. Bu kısımdaki kodları kontrol ederek sunucu yanıt kodunun 404 olup olmadığına bakabilirsiniz. Burada istek yanıt kodu 404 olanları bularak hatalı kısımları tespit edebilirsiniz.

Farklı Cihazlar Kullanmak

Bazen kullanılan cihaz 404 not found hatasına sebep olabilir. Bu yüzden, sitede hata aldığınız sayfaları tespit etmek için farklı cihazlar deneyebilirsiniz. Örneğin, hata alınan sayfayı farklı bir cihazda açarak hatanın olup olmadığından emin olabilirsiniz.

Log Dosyalarını Kontrol Etmek

Sunucudaki log dosyaları, birçok konuda bilgi edinmemizi sağlar. Log dosyalarında sitedeki tüm istekleri görebilirsiniz. Bu dosyalarda hataların yerlerini de tespit edebilmeniz mümkün. Bu yüzden, hatalı bağlantıları bulmak için sunucudaki log dosyalarını kontrol edebilirsiniz. Böylece 404 not found hatası alınan yerleri tespit edebilir ve buna göre düzenlemeler yapabilirsiniz.

404 Not Found Nasıl Düzeltilir?

hostixo-blog-404-not-found-hatasi-nasil-duzeltilir-404-hatasi-cozumu

404 sayfa bulunamadı, birçok farklı sebepten kaynaklanabiliyor. Bu yüzden hatanın çözümü için birçok farklı yöntem denenebilir. 404 not found hatası çözümü için deneyebileceğiniz yöntemlerin başında, kırık bağlantıları kontrol etmek geliyor. Bu hatadan kurtulmak için aşağıdaki çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

Hatalı URL Adreslerinin Yönlendirilmesi

404 not found hatasından kurtulmak için 301 yönlendirme yapabilirsiniz. Bunun için ilk adımda sitedeki hatalı bağlantıları tespit etmelisiniz. Google Search Console ile hatalı URL adreslerini bulabilirsiniz. Daha sonra, eski veya hatalı bağlantıları yeni ve sorunsuz bağlantılara yönlendirmeniz gerekiyor. Sitenize gelen bağlantıları, menü bağlantılarını ve diğer bağlantıları düzenleyerek sorunsuz adreslere yönlendirebilirsiniz. Yönlendirme işlemi için WordPress 301 Yönlendirme yazımızı okuyabilirsiniz.

Sunucudaki Dosyaların Yönlendirilmesi

Sunucudaki bazı dosya ve klasörler kaldırılmış yani silinmiş olabilir. Yani site dosyalarında bazı eksiklikler olabilir. Örneğin, sitedeki bir sayfanızın dosyası silinmiş olabilir. Bu da yine 404 not found hatasıyla karşılaşmanıza sebep olacaktır. İşte bu yüzden, eksik dosyaları düzenlemeli ve kullanıcıları yeni sayfalara yönlendirmelisiniz. Hatalı sayfalara erişen kullanıcıları yeni ve sorunsuz sayfalara yönlendirebilir ve hatadan kurtulabilirsiniz.

Dosya Bağlantılarının Düzenlenmesi

Sunucudaki dosya bağlantılarında bir değişiklik olduğunda başka yerlerde de güncelleme yapmanız şart. Örneğin, bir dosyanın yolu değiştiğinde, site üzerindeki bağlantıları da düzenlemelisiniz. İşte bu noktada hatalı dosya yollarını tespit ederek, sitedeki hatalı bağlantıların sebebini bulabilirsiniz. Bu aşamada dosya yollarını düzenleyebilir veya sitedeki bağlantıları bu dosyalara göre ayarlayarak sorundan kurtulabilirsiniz.

Dosya İsimlerinin Düzenlenmesi

Hatalı dosya isimleri 404 not found hatasına sebep olabilir. Bu sebeple, sunucudaki dosyaların adlarını kontrol etmelisiniz. Eğer değiştirdiğiniz bir dosya adı varsa, bu durumda site üzerinde de düzenleme yapmalısınız. Eski dosya adlarını yeni dosya adlarına yönlendirerek sorunu çözebilirsiniz.

Sunucu Kontrolü

Sunucuda oluşan ufak bir hata, 404 sayfa bulunamadı, 500 internal server error ve 403 forbidden nginx error gibi hatalara sebep olabilir. 404 not found hatasıyla karşılaştığınızda diğer çözüm yolları işe yaramıyorsa hosting sağlayıcınızdan yardım isteyebilirsiniz. Hosting firmanızın teknik destek servisi sunucuyu kontrol ederek size bu konuda yardımcı olacaktır.

Site Haritasının Oluşturulması

Site haritası oluşturmak, hem hatayı daha rahat çözmenize hem de hata alma olasılığını düşürmenize yarar. Bir site haritası oluşturarak web sitedeki tüm sayfaları bir arada görebilirsiniz. Bunun sonucunda ziyaretçilerin hangi sayfalara ulaşmaya çalıştıklarını daha rahat anlayabilirsiniz. Böylece, sitenizdeki sayfaları daha rahat düzenleyebilir ve 404 hatasının oluşma ihtimalini önemli anlamda azaltabilirsiniz.

WordPress 404 Sayfası Oluşturma ve Düzenleme

Hata sayfası oluşturmak bir 404 not found hatasına çözüm değil ancak siteniz için oldukça önemli. WordPress sitelerde varsayılan olarak bir hata sayfası mevcut. Ancak, bu sayfa oldukça klasik ve sıkıcı bir görünüme sahip. Ziyaretçiler, hatalı bir sayfaya girdiklerinde bu sayfayla karşılaşıyorlar. Ancak siz bu sayfayı farklı şekilde düzenleyebilirsiniz.

Örneğin, bu sayfaya “Aradığınız sayfa silinmiş veya taşınmış olabilir” yazabilirsiniz. Siteniz için bir hata sayfası oluşturmak ve bu sayfayı olabildiğince şık bir hale getirmek çok önemli. Örneğin, hata sayfasına bir arama kutucuğu ekleyerek kullanıcıların istedikleri sayfaya ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Kısacası, düzgün bir hata sayfası sayesinde ziyaretçi kayıplarının önüne  geçebilirsiniz.

Sonuç

Burada ufak bir toparlama yapmamız gerekirse, 404 not found hatası genel olarak hatalı linklerden kaynaklanır. Kırık bağlantılar yani hatalı URL adresleri, 404 sayfa bulunamadı hatasının başlıca sebeplerindendir. 404 hatasıyla karşılaşıldığında ilk iş URL adreslerini kontrol etmek doğru olacaktır. Ayrıca, sunucudaki dosyaların hatasız ve eksiksiz olduğundan emin olmakta bu adamın çözümünde önemli rol oynar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu