BilgisayarDonanım

Yeni Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anakart alırken nelere dikkat edilmeli? Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenleri yakından inceleyelim.

Bilgisayar toplarken alacağınız parçaları dikkatli seçmek zorundasınız. Özellikle anakartın özelliklerini detaylıca incelemeniz gerekiyor. Ayrıca alacağınız parçaların uyumluluğunu araştırmanız kesinlikle şart. Çünkü alacağınız parçaların hepsini anakarta takacaksınız. Yanlış anakart seçimi yaptığınızda, işlemciyi ve diğer parçaları kullanamayabilirsiniz.

Bu durumda doğal olarak bilgisayarınız çalışmayacaktır. Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde açıklamak istiyoruz. Bu yazıdan sonra işlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı da inceleyebilirsiniz. Hangi anakartı almalıyım? diye düşünüyorsanız, içeriğimizdeki maddelere göz gezdirerek doğru ürünü bulabilirsiniz.

Anakart Nedir, Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-anakart-nedir-ne-ise-yarar-cpu

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerden önce tabii ki bu parçanın ne olduğunu daha detaylı öğrenmeliyiz. Anakart, bilgisayar gibi elektronik cihazlarda bulunan temel bir bileşendir. Bu parça olmadan bilgisayarı kullanamazsınız.

Çünkü anakart, bir bilgisayarın işlemci, bellek, depolama birimleri, grafik kartı ve diğer donanımları bir araya getirir. Bu parçalar arasındaki veri iletişimini sağlar ve böylece bu parçalara işlev kazandırır. Bunun sonucunda da bilgisayarı çalıştırabilir ve düzgünce kullanabiliriz.

Özetle, anakart işlemci ve ekran kartı gibi parçaları taktığımız bir devre kartıdır. Tüm bileşenleri fiziksel olarak birleştirir ve aynı zamanda bu bileşenler arasında veri ve güç bağlantıları kurarak sistemin düzgün çalışmasını sağlar. Parçaları anakarta takabilir ve böylece veri iletişimi sağlayarak bilgisayarımızı kullanabiliriz.

Anakart Seçerken Neden Dikkatli Olmalısınız?

hostixo-blog-anakart-alirken-nelere-dikkat-edilmeli-islemci-ve-anakart

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenleri detaylıca inceleyeceğiz. Peki hiç bir anakart alırken neden dikkatli olmanız gerektiğini düşündünüz mü? Bir bilgisayar toplarken alacağınız her bir parçada dikkatli olmalısınız. Anakart ise bunların başında geliyor. Yanlış ürün seçimi size ileride sıkıntılı zamanlar yaşatabilir. İşte bunlara birkaç örnek:

Parça Uyumsuzluğu 

Bir bilgisayar toplamak aslında yapboz yapmak gibidir. Bu parçaların hepsi birbiriyle uyumlu değildir. Bu yüzden bir parça alırken diğerleriyle uyumuna dikkat gerekir. Elbette hazır sistemlerden birisini alıp bu tür şeylerle uğraşmak istemeyebilirsiniz. Ancak kendiniz bir sistem toplamak istiyorsanız, her bir parçayı dikkatli bir şekilde almak zorundasınız.

Yanlış anakart seçimi sonucunda istediğiniz sistemi dizemeyebilirsiniz. Örneğin, AMD AM5 soket işlemci almak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda bu işlemciyle uyumlu bir anakart almanız gerekiyor. Aksi takdirde işlemciyi anakarta takamaz ve bilgisayarı kullanamazsınız.

Ayrıca alacağınız anakart RAM türü ve hızıyla da uyumlu olmalı. Yani yanlış anakart seçimi elinizdeki parçaları kullanamamanıza neden olabilir. Bu yüzden yeni bir anakart alırken kesinlikle dikkatli olunması gerekir.

Güncelleme Sorunu

Teknolojik ürünler sürekli olarak gelişiyor. Neredeyse her sene bir ürünün yeni bir modeli piyasaya sürülüyor. Anakartlarda sürekli olarak gelişiyor ve yeni özelliklerle karşımıza çıkıyor. Anakart alırken ne kadar geleceğe yönelik olduğunu iyi anlamanız gerekir. Aksi takdirde aldığınız anakartı kısa zamanda değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin, siz yeni bir anakart aldıktan sonra piyasaya yeni bir işlemci sürülebilir. Ancak anakartınız yeni işlemcilerle uyumlu olmayabilir. İşte bu yüzden uzun vadeli bir bilgisayar dizmek istiyorsanız anakart alırken kesinlikle bu gibi detaylara dikkat etmeniz gerekir.

Diğer Özellikler

Anakartta bulunan her bir soketin önemi vardır. PCI-e soketi ve diğer soketler diğer parçalar için oldukça önemlidir. Örneğin, alacağınız anakartta 1 tane M2 SSD soketi bulunuyor olabilir. Bu durumda bu anakarta sadece 1 tane M2 SSD takabilirsiniz. İkinciyi takmak için ekstra bir dönüştürücü veya yeni bir anakart almanız gerekir. Ayrıca, bu gibi soketlerin özellikleri de hız bakımından vs. yetersiz kalabilir. Anakart alırken dikkatli olamazsanız ileride bu gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

hostixo-blog-anakart-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-anakartin-ozellikleri-islemciyle-uyumu

İşlemci Soketi Uyumluluğu

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında işlemci uyumluluğu geliyor. Her anakarta her işlemci olmadığı için işlemciye göre anakart seçmeniz şart. Markalar, Intel ve AMD için ayrı anakartlar üretiyor. Üstelik bu kartlardaki soketlerde aynı markanın her işlemcisini desteklemiyor. Yani anakartlarda AMD AM5 ve Intel LGA1700 gibi soketler mevcut.

Örneğin, AMD AM4 sokete sahip bir anakart aldığınızı varsayalım. Bu durumda AMD AM5 soket bir işlemci aldığınızda, bu anakarta takamazsınız. Bu yüzden, anakartınızın tercih ettiğiniz işlemciyle uyumlu bir soketi olduğundan emin olmalısınız. Bunun için ilk önce alacağınız işlemciyi belirleyebilir ve buna göre bir anakart arayabilirsiniz.

Bellek (RAM) Desteği

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri RAM desteği olarak karşımıza çıkıyor. Anakartların desteklediği DDR sürümü değişiklik gösteriyor. Elbette günümüzde yaygın olarak DDR4 anakart ve RAM’ler tercih ediliyor. Ancak yeni geliştirilen DDR5 teknolojisi de hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.

Alacağınız anakartın alacağınız RAM belleklerle uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Yani DDR5 bir anakart alıyorsanız, RAM belleklerinizde DDR5 olmalı. Ayrıca, anakartın maksimum bellek hız desteğini kesinlikle kontrol etmelisiniz.

Örneğin, alacağınız anakart maksimum DDR5 6000 MHz hızı destekliyor olabilir. Bu durumda RAM bellekleriniz bu anakartta maksimum 6000 MHz hızında çalışır. Bir anakart alırken üretici sayfasını ziyaret ederek uyumlu RAM listesini kontrol etmeyi de deneyebilirsiniz. Böylece alacağınız ürünleri daha kolay belirleyebilir ve uyumları konusunda sorun yaşamazsınız.

Marka ve Kalite

Marka konusunu göz ardı etmek kesinlikle yanlış olur. Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi kesinlikle ürünün markası ve modelidir. Bir anakart alırken MSI, ASUS ve Gigabyte gibi güvenilir anakart üreticilerini birini seçmeniz daha doğru olacaktır.

Ancak markanın yanı sıra anakartın modeline yoğunlaşmanız en doğrusudur. Çünkü bir markanın bazı modelleri kötü olabilirken, bazı modelleri çok iyi olabilir. Bu yüzden hem marka hem modeli beraber değerlendirmek ve buna göre araştırma yapmak, sizin için en iyisi olacaktır.

Genişleme Yuvaları

Genişleme yuvalarını kontrol etmek, anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biridir. Anakartlarda PCI-e, M.2 ve SATA gibi yuvalar bulunur. Bu yuvaların sürümleri ve sayıları çok önemlidir. Örneğin, alacağınız anakartta bir tane M.2 SSD yuvası olabilir.

Bu durumda ikinci SSD’yi takmak için ekstra dönüştürücüler vb. kullanmanız gerekir. Bu yüzden anakarttaki genişleme yuvalarının kaç tane olduğunu öğrenerek ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığından emin olmalısınız.

Ayrıca bu yuvaların sürümlerini de öğrenmeniz en doğrusu olacaktır. Örneğin, PCIe 4.0 sürümü, PCIe 3.0 sürümüne göre yaklaşık 2 kat daha fazla hızlar sunar.  İşte bu yüzden alacağınız anakartın hangi yuvalara sahip olduğunu detaylarıyla öğrenmeniz önemlidir.

BIOS Güncelleme Desteği

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlere BIOS ile devam edelim. MSI, ASUS ve Gigabyte gibi markalar, anakartları için zaman zaman BIOS güncellemesi yayınlar. Bu BIOS güncellemeleri sayesinde anakarttaki bazı sorunlar giderilebilir ve anakarta yeni destekler eklenebilir.

Örneğin, yeni BIOS güncellemesiyle anakartınız yeni nesil işlemcilerle kullanılabilir hale gelebilir. Bu yüzden, alacağınız anakartın BIOS güncellemelerini kontrol edebilir ve güncellenmeye devam edip etmediğini öğrenebilirsiniz. Üretici tarafından güncelleme almaya devam eden bir anakart almak, sizin için daha yararlı olacaktır.

Boyut

Boyut konusu önemsiz gibi görülse de anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerde önemli bir yere sahiptir. Çünkü anakartın fiziksel boyutu, kasaya sığacak şekilde uygun olmalıdır. Aksi takdirde anakartı kasaya sığdırsanız bile ekran kartı ve diğer parçaları takarken sorunlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca parçalar kasada çok yer kapladığı için havalandırma sorunu da yaşayabilirsiniz.

Bu yüzden bilgisayarınızda ısınma problemi ortaya çıkabilir. İşte bu gibi sebeplerden dolayı kasaya rahatlıkla sığabilecek boyutta bir anakart tercih etmelisiniz. Anakartlar genellikle ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX boyutlarında karşımıza çıkar. Mini-ITX en küçük, Micro-ATX orta boy, ATX ise daha büyük anakartları ifade eder. ATX bir anakart alacaksanız, kasanızın da ATX destekli olduğundan emin olmalısınız.

Ses Kartı ve Çıkışı

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerde sese önem verenler için ekstra bir maddeden bahsetmek istiyoruz. Anakartlar bulunan ses kartları ve çıkışları farklıdır. Örneğin, bazı anakartlar 7.1 ses desteğine sahip iyi bir ses kartıyla donatılmıştır. Bu sayede 7.1 deneyimini daha iyi yaşayabilirsiniz.

Ayrıca, bazı anakartlarda optik ses çıkışı da bulunur. Bu sayede optik ses sistemlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu yüzden anakart alırken hangi ses kartına sahip olduğunu vs. inceleyebilirsiniz. Ayrıca anakarttaki ses çıkışlarını öğrenmenizde sizin için yararlı olacaktır.

İncelemeler ve Kullanıcı Yorumları

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerde son olarak kullanıcı deneyimlerinden bahsetmek istiyoruz. Yukarıdaki kriterleri ele alarak kendinize bir veya daha fazla anakart seçtiğinizi varsayalım. Anakartı almadan önce yapmanız gereken son bir şey daha var.

Anakart hakkında çevrimiçi incelemeleri ve kullanıcı yorumlarını okuyarak, başkalarının deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece ürün hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve seçiminizi buna göre yapabilirsiniz.

Anakart alırken yukarıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun anakartı seçmeye çalışın. Ayrıca, teknik detayları anlamakta zorlanıyorsanız veya kararsızlık yaşıyorsanız, bir bilgisayar uzmanından veya satıcısından yardım alabilirsiniz.

Anakart Hakkında Sık Sorulan Sorular

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenleri bir kenara bırakalım ve bazı merak edilen soruları sizler için cevaplayalım.

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir?

Anakart modelini öğrenmek için Başlat menüsünü açarak arama kısmına Sistem Bilgisi yazın. Sistem Bilgisi’ne tıkladığınızda karşınıza bir pencere açılacak. Buradaki Sistem özeti sekmesinde bulunan Temel Kart Ürünü kısmında anakartınızın modelini görebilirsiniz.

Anakart Çeşitleri Nelerdir?

Anakartların birçok farklı çeşidi bulunur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan anakart çeşitleri, ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX‘dir. ATX, bunlar arasında en büyük boyutlara sahip anakarttır ve yüksek performanslı sistemler için ideal seçenektir. Micro-ATX anakart biraz daha küçük boyutlara, Mini-ITX ise en küçük boyutlara sahiptir.

Her Ekran Kartı Her Anakarta Olur mu?

Her ekran kartı her anakarta olmaz. Ancak anakartınız veya ekran kartınız çok eski değilse, bu parçalar çok yüksek ihtimalle uyumlu olacaktır. Eğer anakartta PCI Express yuvası varsa, neredeyse tüm ekran kartları bu yuvayla uyumludur. Yani aşırı eski parçalara sahip değilseniz anakart ve ekran kartı konusunda uyumsuzluk yaşamanız oldukça zordur.

Özet

Anakart, bilgisayar ve elektronik cihazlar için temel bir bileşendir. Bu kart üzerine birçok farklı parça yerleştirilir ve böylece parçalar arasında veri iletişimi sağlanır. Bunun sonucunda parçalar işlev kazanır ve cihaz kullanılabilir hale gelir. Yani bir bilgisayar toplarken işlemci gibi parçaları anakartın üzerine takar ve bu şekilde kullanırız.

Anakart alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında işlemci ve RAM uyumu gibi şeyler gelir. Ayrıca anakartın özelliklerini ve boyutlarını da incelemek oldukça önemlidir. Tüm bu kriterler ele aldıktan sonra kullanıcı yorumları da incelenerek alınacak anakarta karar verilebilir. Güvenilir ve kaliteli bir markanın anakartını seçmek, sizin için en doğrusu olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu