Yazılım

Node.js Nedir Node.js Hangi Alanlarda Kullanılır

Node.js gibi birçok kütüphanesi bulunan JavaScript, bilgisayar çağının en başından beri frontend geliştirme pazarında önde gelen güçlü bir dildir. İstemci tarafında uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olan güçlü bir betik dilidir, ancak sunucu tarafında uygulamaların yürütülmesi gerektiğinde bir şeylerin eksik olduğu fark edildi. Node.js burada devreye giriyor.

Node.js Nedir

Node.js, güçlü bir server-side(sunucu taraflı) JavaScript framework’üdür. JavaScript kodlarını doğrudan makine koduna derlemeye yardımcı olur. Hafiftir ve piyasada sunucu taraflı web uygulamaları geliştirmek için yoğun olarak kullanılır. Node.js, sunucu tarafı işlevlerini de sağlayan JavaScript API alanını oldukça genişletir. Genellikle büyük ölçekteki uygulamaları geliştirme, özellikle video akış siteleri, tek sayfalık uygulama ve diğer web uygulamaları için kullanılır. Node.js,  yoğun veri gerektiren gerçek zamanlı uygulamalar için doğru bir seçim olmasını sağlayan olay odaklanmış, engellemeyen bir I/O modelini kullanır.

Diğer programlama dilleri gibi çeşitli paket ve modüllerden yararlanır. Bunlar, işlevleri içeren kitaplıklardan başka bir şey değildir ve npm’den yani node package manager veya Türkçe olarak düğüm paket yöneticisinden koda aktarılır ve programlarda kullanılır. Ancak daha ayrıntılı anlamak için önce dahili olarak nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir.

Node.js Nasıl Çalışır

Node.js
Node.js

Resmi sayfasına göre, Node olay odaklı, engelleme yapmayan bir Giriş/Çıkış modeli kullanır. Pratikte bu, Node’un dosya sistemine okuma ve yazma, veritabanı sunucularına bağlantıları yönetme veya istekleri bir web sunucusu olarak işleme gibi birçok eş zamansız etkinliği gerçekleştirmek için eş zamansız JavaScript kodunu işlemek üzere iyi bir şekilde oluşturulduğu anlamına gelir.

Asenkron kodu işlemek için Node, callback tabanlı bir sistem kullanır. Bazı eş zamansız etkinlikleri uygulayacak düğüm işlevleri ve yöntemleri, bir geri arama işlevi alır. Bu callback, zaman uyumsuz işlem çözümlendiğinde çağrılır. Kural olarak, bu geri aramanın ilk argümanı bir hata yer tutucusudur. Eşzamanız işlemde bir hata oluştuysa (örneğin var olmayan bir dosyayı okumaya çalışırken), hata argümanı bir Error nesnesi oluşturur, ancak herhangi bir hata oluşmazsa null değeri döndürür.

Node.js ile Neler Yapılır

Geliştirme dünyasında geliştiriciler Node.js’i kullandığı bazı temel başlıklar:

  • Npm, bower, jspm vb. aracılığıyla paket yönetimi.
  • Geliştirme araçları: Web paketi ile modül yönetimi, gulp aracılığıyla görev çalıştırma ve otomasyon, eslint veya jslint vb)
  • Back-end web uygulamalarının oluşturulması.
  • Masaüstü uygulamaları.

Sinir ağları (Neural-Network) , sohbet botları, nesnelerin interneti uygulamaları gibi aklınıza gelebilecek herhangi bir şey oluşturmak gibi birçok kullanım alanı vardır.

Node.js Kullanmanın Avantajları

Bir sonraki projeniz için Node.js’in artılarını ve eksilerini değerlendirirken, ne kadar güçlü olabileceğini anlamak önemlidir. Node.js’in avantajları listesi uzundur. Back-end uygulamaları geliştirmek için Node.js kullanarak, Full-Stack JavaScript geliştirmenin tüm avantajlarını otomatik olarak elde edersiniz, örneğin:

·         Kod paylaşımı ve yeniden kullanım

·         Daha iyi verimlilik ve yeniden kullanım

·         Hız ve performans

·         Ekip içinde kolay bilgi paylaşımı

·        Çok sayıda ücretsiz araç

Node.js ile Yapılmış Siteler

Node.js,  bulut hizmeti ile yönetilebilir.  Ölçeklenebilir ağ uygulamalarından yararlanmak için çevrimiçi popüler web siteleri tarafından kullanılan son derece güçlü bir araçtır. Yahoo, PayPal, gibi büyük markalar Node’dan faydalanıyor.

LinkedIn

Node.js Nedir Node.js Hangi Alanlarda Kullanılır 1
LinkedIn

LinkedIn iş dünyasının nabzını tutan bir sosyal ağ sitesi ve bir blog platformudur. Daha önce rails tabanlı çalışıyordu ve faydaları geliştirici ekip tarafından fark edildikten sonra şimdi node.js’e taşındı.

İşte LinkedIn’in platformu seçmeye karar vermesinin birkaç teknik nedeni:

  • Kod yürütme ve performans seviyeleri, Rails programlama platformuna kıyasla 20 kat daha hızlı.
  • Rails için yaklaşık 30 sunucuya ihtiyaç vardır ve js sadece 3 sunucu üzerinde çalışabilir.
  • Arka uç ve ön uç programlama için aynı kitaplıkların kullanılabilirliği.

Netflix

Node.js Nedir Node.js Hangi Alanlarda Kullanılır 2
Netflix node.js

Netflix, dünya çapında milyonlarca kullanıcıya hizmet veren ve Node.js kullanan şirketler arasında en tanıdıklarınızdan biridir. Netflix’in kullanıcı arayüzü (UI), Node.js kullanılarak oluşturulmuştur. Netflix ekibine göre, framework’ün modülerliği onları kullanmaya teşvik etti. Sonuç olarak Netflix başlatma sırasında ise iki kat daha hızlı olduklarını vurguluyor.

Paypal

Node.js

PayPal, güvenilir bir hizmet aracılığıyla elektronik ödeme yapmak için tercih edilen çevrimiçi platformdur. PayPal, kullanıcıya yönelik içerik oluşturmak için Node.js kullanır.
PayPal yazılım ekibi, Node.js’nin geliştiricilere JavaScript ile hem sunucu tarafı hem de istemci tarafı oluşturma yetkisi vermesini neden bunu seçtiklerini anlatıyor.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu