Yazılım

Backend ve Frontend Nedir? Backend Developer Ne İş Yapar ?

Backend developer ne iş yapar ve backend nedir gibi sorular, özellikle yazılımla ilgilenen kişiler tarafından oldukça fazla merak edilebiliyorlar. Eğer sizde bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, yazımızda aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

Günümüzde birçok kişi yazılımcı olmak isteyebiliyor. Ancak yazılım konusunda öğrenilmesi gereken bazı detaylar mevcut. İşte bu detayları özellikle yazılımcı olmak isteyenlerin kesinlikle öğrenmesi gerekiyor.

Yazılımda yapılacak işler genel olarak bazı parçalara ayrılıyor. Genellikle her işin uzmanı farklı oluyor ve yazılımcılar işlerini buna göre yapıyorlar. İşte backend developer konusu da aslında bu noktada karşımıza çıkıyor. Çünkü yazılımda frontend ve backend olmak üzere iki farklı bölüm bulunuyor. Yazılımla uğraşan kişiler genellikle bu iki kısımdan birisini seçerek o kısımda ilerliyorlar.

Backend Nedir?

hostixo-blog-backend-developer-ne-is-yapar-backend-nedir

Backend developer ne iş yapar sorusunun cevabından önce sizlere biraz backend konusundan bahsetmek istiyoruz. Backend ve frontend konuları birçok yazılım projesinde karşımıza çıkabiliyorlar. Ancak biz kafanızın karışmaması için bu konuyu web siteleri üzerinden örneklendirmeye çalışacağız.

Bir web sitesinde ziyaretçilerin gördüğü kısımlar ve görmedikleri kısımlar bulunuyor. Örneğin, web sitesinin tasarımını ziyaretçiler doğrudan görebiliyorlar. Ancak sitenin arka planında bulunan veritabanını göremiyorlar.

Aslında bu görünmeyen kısımları basitçe backend olarak adlandırabiliriz. Yani bir web sitesinin arka planında yer alan yazılımsal işlemleri backend olarak tanımlayabiliriz. Kısacası, bir web sitesinin tasarımı frontend olarak adlandırılırken, sitenin temelini oluşturan yazılımsal kısımlar backend olarak adlandırılabilir.

Frontend Nedir?

hostixo-blog-backend-developer-ne-is-yapar-frontend-nedir

Backend developer ne iş yapar sorusunun cevabına geçmeden önce frontend nedir? Sizler için cevaplamak istiyoruz. Bu kısımda ilk olarak bir yazılım projesindeki arka planda yer alan kısmın backend kısmına dahil olduğunu belirtmek istiyoruz.

Kullanıcıların gördüğü yani ön planda yer alan tasarım gibi konularsa frontend kısmına dahil oluyor. Örneğin, bir web sitesi yapımında sitenin tasarımı dahil ziyaretçilerin gördüğü kısımlar frontend olarak tanımlanabilir.

Backend Developer Ne İş Yapar ?

hostixo-blog-backend-developer-ne-is-yapar-back-end-developer

Backend Developer Nedir ?

Backend developer ne iş yapar sorusunun cevabı aslında fazla karışık değil. Bu kısımda kafanızda soru işareti kalmaması için sizlere bir örneklendirme yapmak istiyoruz. İki yazılımcının bir araya gelip Wikipedia gibi bir web sitesi yapmaya karar verdiklerini farz edelim.

Bu yazılımcılardan birisinin backend kısmında, diğerinin frontend kısmında çalışacağını varsayalım. Bu senaryoda frontend kısmındaki yazılımcı, sitenin tasarımıyla ve kullanıcıların etkileşime girecekleri kısımlarla ilgilenir.

Ancak backend kısmındaki yazılımcıysa sitenin arka planında yer alan çekirdek yazılım kısmıyla ilgilenir. Bu kısımda veritabanı gibi daha yazılımsal şeyler bulunur. Yani backend developer, bir yazılım projesinde projenin perde arkasındaki temel yazılım kısmında çalışmakla sorumludur.

Front-End Developer Ne İş Yapar ?

hostixo-blog-backend-developer-ne-is-yapar-front-end-developer-ne-is-yapar

Front-End Developer Nedir ?

Backend developer ne iş yapar sorusunun yanı sıra frontend developer ne iş yapar sorusunun cevabı da fazlasıyla merak edilebiliyor. Bu yüzden yazımızda kısaca bu soruyu da cevaplamak istiyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi backend developer, bir yazılımsal projenin temel yazılım kısmında çalışan kişiye denir.

Ancak frontend developer, projenin ön planındaki kısmıyla ilgilenen kişilere denir. Örneğin, bir web sitesi projesinde, backend developer arka planda yer alan yazılımsal kısımları halleder. Ancak frontend developer, sitenin görünümüyle yani ziyaretçilerin gördükleri ve etkileşime girdikleri kısımlarla ilgilenir. Frontend developer, basitçe kullanıcı deneyimini iyileştirmekle sorumlu kişi olarak tanımlanabilir.

Backend Developer ile Frontend Developer Arasındaki Fark Nedir?

Backend developer ne iş yapar sorusunun cevabından sonra sizler için bir konuya daha kısaca değinmek istiyoruz. Frontend developer ile backend developer arasındaki fark aslında çok basit.

Backend developer, bir yazılım projesinin temelini oluşturan yazılımsal kısımlarla ilgilenir. Ancak frontend developer, kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için, projenin ön planında bulunan arayüz tasarımı gibi detaylarla ilgilenir.

Back-End Developer Nasıl Olunur ?

Backend developer olmak isteyen kişiler hangi yazılım dillerini öğrenmeleri gerektiğini bilmek isteyebilirler. Ancak bu sorunun net bir cevabı yok. Çünkü sizin bileceğiniz üzere yazılım oldukça geniş bir konu. Günümüzde yazılımcıların kullandığı birçok farklı yazılım dili bulunuyor.

Bu yüzden yapmak istediğiniz projelere göre öğrenmek istediğiniz yazılım dillerine kendiniz karar vermeniz gerekiyor. Bir backend developer olarak öğrenebileceğiniz bazı programlama dilleri genel olarak aşağıdaki şekilde oluşuyor.

Bazı Önemli Backend Dilleri

·         Java

·         Phyton

·         PHP

·         Node.js

·         ASP.Net (VB, C#, F#)

Frontend Developer Nasıl Olunur ?

Frontend developer olmak için hangi dilleri öğrenmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı aslında çok karışık değil. Frontend developer olmak istiyorsanız, özellikle öğrenmeniz gereken bazı diller bulunuyor.

Bu dilleri öğrenerek frontend developer olma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz. Frontend developer olmak için öğrenmeniz gereken bazı önemli diller genel olarak aşağıdaki şekilde karşımıza çıkıyor.

Frontend Developer Hangi Dilleri Bilmeli?

·         HTML

·         CSS

·         JavaScript

 

Yazımızda sizler için backend developer ne iş yapar, frontend developer kimdir gibi soruları cevaplamaya çalıştık. Sizde bu alanlardan birisini seçerek kariyerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Umarız yazımızda kafanızdaki soruları giderebilmişizdir.

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu