Yazılım

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle pek çok alanda da ilerleme yaşandı bunlardan biri yazılım öğrenme konusudur. Yazılım öğrenme geçmişte ne kadar zor olsa da günümüzde online ücretli ve ücretsiz siteler sayesinde çok kolay hale gelmiştir.

Yazılım öğrenmek size çeşitli açılardan fayda sağlamaktadır ;

  • İnternet sitelerini daha kolay yönetebilir ve kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz.
  • Kendi projeleriniz için dışarıdan destek alma ihtiyacınızı minimum seviyeye düşürürsünüz.
  • Düşünme ve problem çözme becerilerinizi geliştirirsiniz.

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri

Yazılım alanına adım atmak, internet sitesi kurmak ya da istediğiniz proje üzerinde çalışmak istiyorsanız eğer ücretsiz yazılım öğrenme adlı makalemiz ilginizi çekecektir.

Aşağıda en iyi yazılım öğrenme siteleri hakkında derlediğimiz bilgileri size sunacağız.

1. BitDegree

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri

2017’deki ICO’suyla uygulanmaya başlayan BitDegree, dijital beceriler öğretmeye odaklanan bir online eğitim sitesidir. BitDegree, blockhain (blog zinciri) ile çalışan dünyadaki ilk eğitim sitesidir.

Blockchain’ini herhangi biri veya kurum tarafından kontrol edilmemesi en dikkat çekici yönüdür. İşlemler online olarak doğrulanıp onaylanır. Herkese bütün verilere ulaşabilme imkanı sunar. İşlemler doğrulanıp onaylandığında blockchain üzerinden herkes görüntüleyebilir.

BitDegree, herhangi bir kişinin öğrencilere kripto para birimi tabanlı burslar vermesine de imkan sağlar.

BitDegree, çalışanları, öğretmen ve öğrencilerin birbirlerinden faydalanmalarını hedeflemektedir. Programlama dilleri, oyun geliştirme, web geliştirme ve benzer dijital becerileri öğretmeye odaklanmaktadır. BitDegree programlamadan oyun yazmaya kadar bir çok alanda ücretsiz kod yazma dersleri vermektedir.

Standart ve oyunlaştırılmış dersler ile öğrencilerin kod öğrenme sürecinde pozitif bir etki sağlamaktadır.

BitDegree’de birden fazla yazılım dili bulunmaktadır bunlardan bazıları şunlardır; HTML, CSS, PHP, JQuery, JavaScript, SQL, Python, Objective C..

2.Coursera

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri

Coursera, en ünlü üniversitelerdeki profesörler ile ortaklıkla yürütülmektedir. Yani yazılım öğrenmek için en mükemmel kaynaklara ulaşmış oluyorsunuz.

Ayrıca sitede bulunan tüm dersler tamamen ücretsizdir. Belli bir ücret karşılığınde ek sınavlar, projeler ve kurs sertifikası almanıza olanak sağlar. Coursera’da kendinizin seçeceği yüzlerce farklı kod yazma dersleri bulunmaktadır.

Coursera’dan Python, Java, HTML ve CSS, IoT programlama, C dili gibi dersleri alabilirsiniz.

3. Code Academy

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 1

Code Academy ücretsiz yazılım öğrenme için kullanılan en popüler sitelerden bir tanesidir. Kodlama konusuna yeni başlayan bir çok insanın başlangıç​ yaptığı eğitim sitesidir. 24 milyonu aşkın kişi bu siteyi kullanarak kod yazmayı öğrendi.

Yazılım konusuna girişten başlayarak, oldukça gelişmiş geniş yelpazede kod yazma dersleri vermektedir. Etkileşimli öğrenme modeli sayesinde öğrendiğiniz her şeyi anında uygulayabiliyorsunuz. 300 milyon saatin üzerinde ücretsiz kod yazma dersi ile öğrenmeye yeni başlayan birinin başarılı bir yazılımcı haline getirebilecek kadar güçlüdür.

Code Academy’nin sunduğu bazı yazılım dillerini şu şekilde sıralayabiliriz; HTML, JavaScript, CSS, jQuery, PHP,  Python, Ruby, SQL’den Bash / Shell, C ++

4. edX

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 2

EdX, 2012 yılında MIT ve Harvard tarafından yönetilen ve 5 milyonun üzerinde öğrenci ağına sahip açık kaynaklı bir yüksek öğretim programıdır.

Site, çok çeşitli kategorilere ayrılmış ve 600’ün üzerinde muhteşem kursları bünyesinde barındırmaktadır. Yazılım öğrenmek isteyen biri olarak sizin tercih edeceğiniz kategori “bilgisayar bilimi” olacaktır.

Bilgisayar bilimi kategorisi sayesinde  öğrenebileceğiniz bazı diller ve yetenekler şunlardır; HTML ve CSS, Java,  jQuery, C++, C#, Python, Mobil uygulama geliştirme.

5. Khan Academy

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 3

Kâr amacı gütmeyen bir kurum olan Khan Academy’nin misyonu, herkese, her yerde, dünya standartlarında ücretsiz yazılım öğrenme imkanı sunmaktadır.

Öğrenciler için bazı avantajlar sunar bunlar; kendi seviyelerinde alıştırma yapma, eksik olduğunu düşündüğü konuları giderebilme veya öğrenme süreçlerini hızlandırma gibi.

Khan Academy’de temel yazılım bilgilerinden, gelişmiş uygulamalara kadar her düzeyde dersler ve rehberler bulabilmenize olanak sağlar

Khan Academy’nin sunduğu bazı yazılım dilleri şunlardır; HTML, CSS, JavaScript, Veritabanları gibi.

6. Codewars

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 4

Codewars, kodlama yapmayı öğrenmenin eğlenceli bir yolunu sunan ücretsiz yazılım öğrenme sistemidir. Dövüş sanatları temalı program, “kata” adı verilen zorluklara dayanıyor.

Tercih ettiğiniz yazı dilini öğrenmeniz için kata (karate eğitim alıştırmaları için bir terim) adı verilen zorlukları geçmeniz gerekiyor. Bu kataları geçtikçe sizin rütbe ve onur kazanmanızı sağlıyor ve yazılım dilini sıfırdan öğrenmeniz sağlayarak iyi bir kodlayıcı olmanıza da yardımcı oluyor.

Her bir katanın tamamlanması sonucu verilen görevler zorlaşıyor. Görevler tamamlandığında ise belirli yazılım problemlerini çözerken aynı zamanda farklı teknikler öğrenebiliyorsunuz.

Codewars’da sayesinde öğrenebileceğiniz yazılım dillerinden bahsedecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz: Java, JavaScript, CoffeeScript, C#, Ruby, Python, Clojure, SQL

7. Code.org

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 5

Code.org, Amerika’da kurulmuştur ve öncülüğünü Microsoft ve Google gibi büyük şirketler yapmaktadır.

Okullarda çocuklara erken yaşta yazılımı eğlenceli bir şekilde öğretmek amacıyla hazırlanmış bir internet sitesidir. Code.org, normal eğitim müfredatını kullanmaktadır. Bir milyonun üzerinde öğrenci bu site üzerinden kod yazma dersleri alıyor. Eğitim süreciniz ise tamamen öğrenciye bağlı olarak şekilleniyor.

Ücretsiz yazılım kursları K-12 öğrencileri için hazırlamış olsa da her yaş için yararlı olabilir.

8. Udemy

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 6

Udemy, videolu onlide eğitim platformudur. Bu platform da bir çok ücretli ve ücretsiz dersler bulunuyor.

Udemy’nin binlerce farklı konular arasında kişisel gelişim, sağlık ve zindelik, yazılım ve gelişim dersleri bulunmaktadır. Yazılım bölümünde yer alan konular şunlardır; mobil uygulamalar, programlama dilleri, web geliştirme, oyun geliştirme, veritabanları ve e-ticaret gibi kurslar sunmaktadır  .

Udemy‘in en çok kullanışlı özelliği ders indirme seçeneğidir. Cihazınıza önceden indirdiğiniz kursları çevrimdışı olduğunuz zamanlarda da erişebiliyorsunuz.

9. Free Code Camp

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 7

Free Code Camp, ücretsiz çevrimiçi kodlama sitesi 800 saatlik bir eğitim kursudur. Çeşitli görevlere katılarak yazılım öğreniyorsunuz. Öğrenilen bilgileri kar amacı gütmeyen kuruluşların çeşitli projeleri üzerinde uygulayabiliyorsunuz.

Ayrıca Free Code Camp’ta çevrimiçi topluluklar bulunuyor ve bu toplulukla grup olarak kodlama yarışmalarına da katılabiliyorsunuz. Bu sayede yaşadığınız şehirde bulunan diğer kodlayıcılarla tanışma ve onlarla bilgi paylaşımı yapma avantajı yakalıyorsunuz.

Free Code Camp yazılım dilleri ve konuları şunlardır;  HTML5,  CSS3,  JavaScript,  Node.js,  React.js,  D3.js,  Veritabanları, Git ve Github

10. Code Conquest

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 8

Code Conquest, yazılım veya kodlama hakkında hiçbir fikriniz olmasa da, bu platform öğrenmeniz gereken temel bilgileri adım adım size gösteriyor.

Bazı kodlama biçimlerini tanıttıktan sonra örneğin web tasarımı, web geliştirme ve uygulama geliştirme gibi hangi alanda eğitime ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi sağlıyor.

Code Conquest yazılım öğrenmenize yardımcı olacak diller şunlardır: HTML ve CSS, JavaScript, PHP, Ruby,  jQuery, Python, MySQL

11. MIT Open Courseware

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 9

OpenCourseWare sayesinde MIT’nin bütün lisans ve lisansüstü kod yazma derslerine online ve ücretsiz olarak katılabiliyorsunuz.

MIT Open Courseware da çok çeşitli konularda dersler bulunuyor, bunlardan birisi bilgisayar bilimidir. Bu dersler lisans programıyla veya bireysel olarak alınabilir.

Python, C, C++ ve Java gibi konularda başlangıç seviyesinde kod yazma dersleri alabilirsiniz.

12. The Odin Project

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 10

2013 yılında Erik Trautman tarafından kurulan The Odin Project, ücretsiz yazılım öğrenme sitesidir. Aynı zamanda çevrimiçi sohbet gruplarını kullanarak diğer öğrencilerden destek alabilmenizi de sağlayan bir sistemdir.

Bu platform tamamen açık kaynaklıdır. Yani, herkesin yeni özellikler üzerinde çalışabileceği, web sitesinde bulunan hataları düzeltebileceği veya herkesin yeni kaynaklar ekleyebileceği ve mevcut dersleri iyileştirebileceği anlamına gelmektedir..

The Odin Project’dan HTML ve CSS, Git, Ruby ve Ruby on Rails, JavaScript yazılım dillerini ve veritabanlarını kullanarak yazılım öğrenmenizi sağlıyor.

Ayrıca yeni yeteneklerinizle nasıl iş bulabileceğiniz gibi konular hakkında eğitim alabilirsiniz.

13. W3Schools

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 11

W3Schools 1998 yılında Norveçli bir yazılım geliştirme ve danışmanlık şirketi olan Refsnes Data tarafından oluşturulmuştur. Sloganları ise “Dünya’nın En İyi Web Geliştirme Sitesi”dir

W3Schools, web programlamanın hemen hemen  her şeyini öğretmek için ücretsiz kodlama eğitimleri ve referans materyalleri sunan dünyanın en büyük web geliştirici sitelerinden birisidir.

W3Schools temel düşünceleri şöyledir;

  • Basitliğe odaklanır.
  • Kolay ve anlaşılır öğrenmeyi uygular.
  • Nasıl kullanılacağına dair basit resimlerle basit kod açıklamaları kullanır.
  • Öğreticileri temel seviyeden başlar ve profesyonel seviyeye kadar uzanır.

W3Schools sunduğu yazılım dillerinden bazıları şunlardır; HTML, CSS, JavaScript, SQL ve PHP, Python ve Java, C++  ve C# ve daha fazlası.

14. Bento.io

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 12

Bento.io, gelecek neslin kendi kendini yetiştiren geliştiricilerini eğitmeye ve güçlendirmeye odaklanmış ücretsiz bir teknoloji eğitim şirketidir.

Bento.io, herkesin başarılı olması için gereken bütün kodlama bilgisini sağlamaktadır.

Bento.io, eğitiminizin ne kadar süreceğini, sıradaki öğrenmeniz gereken konunun ne olduğunu önermektedir. Kaldığınız konudan devam etmenizi ve farklı bir konuya geçmenizi de sağlamaktadır.

Bento.io’nun sunduğu yazılım dillerinin bazıları şunlardır; HTML, CSS, JavaScript, Git, Python, SQL, Shell, Flask ve daha fazları.

Bento.io sadece kendi materyalini sunmayı tercih etmek yerine diğer sayfalara yönlendiren bağlantıları da içeren bir sayfaya sahiptir. Amacı ise ihtiyacınız olan konuyla alakalı daha fazla bilgi arıyorsanız bulmanız ve farklı bakış açılarına sahip olmanızdır.

15. Hackr.io

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 13

Hackr.io’da, web üzerinden her konuda en iyi kursları bulmayı kolaylaştırmak için birçok sağlayıcıdan kursları bir araya getiren sistemdir.

Amacı ise, öğrencilerin yeni bir beceri öğrenmek için en iyi kaynakları keşfetmeleri için tarafsız bir platform sağlamaktır. Hackr.io, öğrencilerin kursları ücretli mi ücretsiz mi olduğunu, kurs türüne (video / e-kitap vb.), konuşma diline, kursu başlangıç seviyesi veya ileri seviyesi gibi özellikleri filtrelemelerine izin vererek seçtikleri en uygun kursu belirlemelerine olanak tanımaktadır.

Sahip oldukları en iyi programlama kurslar ve rehberlerden bazılarını şu şekilde söylemek mümkündür; Python, JavaScript ve Java, Android Geliştirme, C ve C++, PHP, Veri Yapıları ve Algoritmalar, ve çok daha fazlası.

16. Code Avengers

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 14

Code Avengers, Yeni Zelanda merkezli bir çevrimiçi dijital teknoloji eğitim sitesidir. Ekibi, mevcut en iyi öğrenme platformunu oluşturmak için çalışan yetenekli okul öğretmenleri, yazılım geliştiriciler, tasarımcılar ve pazarlamacılardan oluşmaktadır.

Code Avengers programın tamamını satın almak isteyip istemediğinizi görmek için 7 günlük ücretsiz deneme sürümünü denemeniz için seçenek sunar.

Yazılım öğrenmeyi biraz daha etkileşimli ve eğlenceli bir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Web siteleri, uygulamalar ve oyunlar için kod yazma dersleri bulunmaktadır.

Code Avengers ile öğrenebileceğiniz yazılım dilleri ve yetenekleri şunlardır; HTML ve CSS, Python, JavaScript,  jQuery, Web Geliştirme.

17. Solo Learn

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 15

Solo Learn birçok kullanışlı yazılım dilleri sunan ücretsiz bir internet sitesidir. Bu platformun en iyi yanı bütün cihazlardan giriş yapmanızı sağlayarak her yerde ve her zaman giriş yapabilmeniz sağlamasıdır.

Solo Learn, ders esnasında, ders arasında pratik yapmanıza da imkan vererek kendinizi test etmenizi sağlamaktadır.

Oynarken öğrenmeyi sağlayan bu site kendinizi geliştirerek, her seviyenin kilidini açmayı, beceri puanları ve başarılar kazanarak dünyadaki diğer öğrencilerle rekabet etmenizi sağlamaktadır.

Solo Learn’ın sunduğu bazı kurslar ise şu şekildedir; Ruby, jQuery, Swift 4 temelleri, HMTL, CSS, PHP, SQL, C / C# / C++, JavaScript, Python

18. Google Android Training

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 16

Google Developers Training ekibinin hazırladığı bu kurs ile uzmanlardan kodlamayı öğrenebilir ve Google Geliştirici Sertifikası’nı alabilmenizi sağlamaktadır.

Android uygulama geliştirme, web uygulaması geliştirme, makine öğrenimi ve tensor flow gibi programlar hakkında eğitim vermektedir. Aynı zamanda Chrome DevTools, Lighthouse, Workbox ve daha da fazlası gibi öğrenmeyi kolaylaştıran araçları da size sunmaktadır.

Google Android Training, kursa başlamadan önce yazılım hakkında başlangıç temellerini bilmeniz gerekiyor çünkü orta ve ileri geliştiricilere odaklanmaktadır.

Ayrıca diğer öğrencilere geri bildirim sağlayarak farklı projelere de katılabilirsiniz. Topluluk anlayışı kişilerin başarılı olabilmeleri için birbirleriyle yardımlaşmalarından ibarettir.

19. Upskill

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 17

Upskill, başlangıçtan ileri düzeye kadar başarılı bir yazılımcı olmanızı sağlayan online ücretsiz yazılım öğrenme  kampıdır. Derslerin odağında web geliştirme bulunuyor ve hiçbir şey bilmeseniz dahi başlangıç için muhteşem bir seçimdir.

200’den fazla ücretsiz dersi basit, net ve çok detaylı bir şekilde sunmaktadır.

Yazılım öğrenmek için şu konularda eğitim alabilirsiniz: WordPress eklenti geliştirme, En iyi WordPress uygulamaları, JavaScript, HTML5 ve CSS3, PHP, MySQL, Node.js, Ruby on Rails.

20. Codeasy.net

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 18

Codeasy.net yazılım öğrenmek için oldukça benzersiz ve eğlenceli öğrenmeyi sunuyor. Burada uzak gelecekte geçen bir macera hikayesine atılıyorsunuz ve sahip olduğunuz yazılım yeteneklerinizi kullanarak dünyayı kurtarmanız gerekiyor.

Codeasy, tamamen yeni başlayanlara yönelik tasarlanmıştır. Çok sayıda programlama yapmanıza olanak sağlayan etkileşimli bir çevrimiçi C # eğitimidir. Çevrimiçi eğitimimizi % 80’i pratikten oluşacak şekilde tasarlanmıştır.

21.Treehouse

En İyi 21 Ücretsiz Yazılım Öğrenme Siteleri 19

Treehouse, 7 gün ücretsiz deneme süreciyle başlayıp, uygun fiyatlı ve ilgi çekici çevrimiçi özellikleriyle teknolojiyi daha erişilebilir hale getirmek amacıyla 2011 yılında kurulmuştur.

Şu anda, web tasarımı, web sitesi geliştirme ve girişimcilik gibi birçok konuyu kapsayan 1500’den fazla kaliteli videolara sahiptir. Web teknolojileri ve kodlama ile ilgili en son haberleri ve bilgileri yansıtacak şekilde sürekli güncellenmektedir.

Treehouse, yeni başlayan öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmelerine ve başlangıç ​​seviyesinden ileri seviyeye kadar tüm seviyeler için farklı kodlama dilleri seçmeleri için seçenek sunar.

Öğrenciler, sınavlara girerek ve etkileşimli kod yarışmalarını tamamlayarak pratik yaparlar. Böylece öğrendikleri bilgileri gelecekteki projelerine başarıyla uygulayabilmelerini sağlamaktadır.

Sonuç

İnternette bulunan kurslar sayesinde artık yüksek paralar ödeyerek eğitim almanıza gerek kalmadı. Online kurslar ister evinizde ister dışarıda derslere katılabilmenizi sağlıyor.

Yazılımı öğrenmek istiyorsanız eğer makalemizde bahsettiğimiz ücretli ve ücretsiz olan kurs seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Yazılım öğrenme konusunda aklınıza takılan diğer sorularınızın yanıtını alabilmeniz veya tavsiyede bulunabilmeniz  için aşağıda bulunan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Database Nedir? Veritabanı Türleri Nelerdir? başlıklı yazımızdan da yararlanabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu