Bir reklam gelir türü olan CPM, aslında gösterim başına maliyet anlamına geliyor. CPM nedir ve nasıl hesaplanır? Yazımızda ele almak istiyoruz.
Dijital pazarlamanın önemi her geçen gün daha da artıyor. İnternetin faydaları sayesinde bu konu daha da önem kazanmaya başladı. Firmalar, internette birçok farklı yerlere reklam verebiliyorlar. Bu sayede daha fazla kitleye kısa sürede ulaşabiliyorlar.
İnternette dolaşırken özellikle sitelerdeki reklamlar dikkatinizi çekmiştir. İşte bu reklamlar sayesinde site sahipleri para kazanabiliyor. Bu tür reklamlarda birçok farklı gelir türü mevcut. CPM, aslında reklamlardan para kazanmanın önemli bir yolu olarak gösterilebilir. Bir reklam gelir hesaplama türü olan CPM, gösterim başına maliyet hesaplaması yapılmasını sağlıyor. Bu konu hakkında daha fazla detayı sizlere açıklamaya çalışacağız.
CPM Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital reklamcılık ve pazarlamanın daha önemli bir hal aldığı bu günlerde, CPM nedir sorusu merak konusu olabiliyor. Çünkü bu konular arasında önemli bir bağlantı mevcut. Özellikle dijital reklam vereceklerin bu konuyu kesinlikle derinlemesine araştırması şart. CPM açılımı Cost Per Mille olan bir reklam ücreti hesaplama yöntemidir.
Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM) olarak da bilinen CPM, aslında dijital reklam gelirlerinin hesaplanmasında kullanılıyor. Firmalar sık sık dijital pazarlama yöntemlerini kullanarak internette reklamlar veriyorlar. Dijital reklamlar, web siteleri dahil birçok yerde karşımıza çıkıyor. İşte bu reklamların tutarları birçok farklı şekilde hesaplanabiliyor. Bu hesaplama yöntemlerinden birisi CPM olarak gösterilebilir.
CPM ile dijital reklamların tutarları hesaplanarak bir fatura çıkarılabiliyor. Hesaplamada reklamın tüm maliyeti ve gösterim sayısı baz alınıyor. Bu değerler birbirlerine bölünüyor ve ardından 1000 ile çarpılarak bin gösterim başına ödenecek ücret bulunuyor. CPM yönteminin geçerli olması için kullanıcıların reklamın yarısını ekranda en az 1 saniye görmüş olmaları gerekiyor. Böylece, reklam gösterilmiş olarak sayılıyor ve bu da hesaplamaya dahil ediliyor.
CPM Metodu Neden Önemlidir?
CPM aslında hem reklam veren hem de reklam alanlar için fazlasıyla önemli. CPM nedir kısmının ardından birazda bu konuya değinmemizde fayda var. Reklam ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan birçok farklı yöntem mevcut. CPM metodu, bunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. CPM hesaplama sistemi oldukça adaletli bir şekilde çalışıyor.
Örneğin, reklam alan yani reklamı yayınlayanlar, gösterim sayısı belli bir sayıya ulaşmadan ücret talep edemiyorlar. Bu sayede her iki tarafta da herhangi bir problem oluşmuyor. Ayrıca, CPM sayesinde reklam gelirleri sağlıklı bir şekilde reklam yayınlayanlara ulaşabiliyor. Bu sayede, reklam gösterimi belli bir sayıya ulaştığınızda ödemenizi problemsiz bir şekilde alabiliyorsunuz.
Kısacası, CPM hesaplaması sayesinde reklam tutarlarında herhangi bir anlaşmazlık yaşanması oldukça zordur. Bin gösterim başına maliyeti hesaplayan bu sistem, iki tarafında adaletli bir şekilde reklam anlaşması yapmasını sağlar. Bu yüzden bu sistemden faydalanmak oldukça önemlidir.
CPC Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital reklamların hesaplanması için birçok farklı yöntem mevcut. CPM nedir kısmında önemli bir hesaplama türünden sizlere bahsetmeye çalıştık. Bir de diğer bir hesaplama türü olan CPC metodundan kısaca bahsetmek istiyoruz.
CPC açılımı Cost Per Click yani Türkçesiyle Tıklama Başına Maliyettir. CPM metodunda 1000 gösterim başına tutar hesaplaması yapılır. CPC metodunda ise tıklama başına maliyet hesaplanır. CPC değeri platformdan platforma ve diğer birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Kısacası, CPM’de bin gösterim başına ücret belirlenirken, CPC’de ise tıklama başına bir ücret belirlenir. CPC formülü, reklam maliyeti = tıklama başına maliyet (CPC) x tıklanma sayısı olarak açıklanabilir.
CPM Nasıl Hesaplanır?
Dijital pazarlamanın önemli bir konusu olan CPM nedir, ne işe yarar konusundan bahsetmeye çalıştık. Bu sistemde reklam tutarlarının hesaplandığını belirtmiştik. CPM yönteminde tutarın nasıl hesaplandığını sizlere basit bir şekilde açıklamaya çalışacağız.
CPM Hesaplama Formülü
CPM hesaplaması yaparken reklam gösterim sayısıyla maliyetin birbirine bölünerek binle çarpılması gereklidir. Bu iki değer baz alınarak CPM tutarı hesaplanabilir. Yani reklam için ödenen tüm maliyeti gösterim sayısına bölmeniz gereklidir. Bölüm işleminden sonra çıkan sonucu 1000 ile çarpmalısınız. Bu hesaplama yani CPM formülünü (maliyet / gösterim sayısı) x 1000 şeklinde açıklayabiliriz.
Örneğin, bir reklamın tüm maliyetinin 1000 TL olduğunu varsayalım. Reklam gösterim sayısının ise 100.000 olduğunu düşünelim. Bu durumda 1000 / 100.000 formülünü uygulamamız gerekiyor. Bunun sonucunda 0,01 değerine ulaşıyoruz.
Son olarak, bu değeri yani 0,01 değerini 1000 ile çarpmamız gerekiyor. Bu çarpımın sonucunda ise 10 değerine ulaşıyoruz. Bu sonuca göre reklam verenlerin her bin gösterim başına 10 TL ödeme yapmaları gerekiyor. Gördüğünüz gibi CPM hesaplaması düşündüğünüz kadar karışık değil. Bu hesaplamayı sadece birkaç dakikada gerçekleştirebilirsiniz.
İçeriğimizde bir reklam ücreti metodu olan CPM nedir, nasıl hesaplanır? gibi sorulara değinmeye çalıştık. Dijital pazarlama ve reklamların daha önemli hale geldiği bu günlerde, sizin de bu tür konularda bilinçlenmenizde fayda var. Şirketler reklam vererek firmalarını hızlı bir şekilde herkese tanıtabilirler. Ayrıca, site sahipleri ve daha birçok kişi, firmalardan reklam alarak CPM modeliyle para kazanmaya başlayabilirler.