Yazılım

PHP Nedir? Kullanım Alanları ve Kodları

Sunucu taraflı bir dil olan PHP, senelerdir birçok farklı amaçla kullanılıyor. PHP nedir, kullanım alanları nelerdir? gibi soruların cevapları yazımızda olacak.

Birçok farklı platformdan hazır site oluşturabilmemiz mümkün. Ancak, buna rağmen bazı noktalarda sıfırdan bir site yazılması gerekebiliyor. Bir site hazırlarken HTML, CSS ve JavaScript gibi kullanabileceğimiz bazı diller mevcut. İşte PHP dili de bunlar arasında gösterilebilir.

PHP, aslında sunucu taraflı bir dildir. HTML’in içerisine gömülen bu dil, sunucu tarafında çalışır ve kullanıcılara sadece sonucu gösterir. PHP dilini kullanarak dinamik sayfa içerikleri oluşturabilir ve daha birçok farklı şey yapabilirsiniz. Özellikle web programcılığı gibi konulara ilginiz varsa, PHP dili hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.

PHP Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-php-nedir-ne-ise-yarar-ornek-php-kodlari

Web programcılığıyla ilgileniyorsanız, PHP nedir, ne işe yarar sorusunun cevabını öğrenmeniz gerekli. PHP açılımı Hypertext Preprocessor olan, HTML’in içerisine yazılabilen bir betik dili. Açık kaynaklı olan bu dil, 90’lı yıllardan beri hayatımızda var. Yani bu dilin oldukça eski olduğunu söyleyebiliriz. PHP kodları, tamamen sunucu tarafında çalışır. Bu kodlar, genel olarak HTML diliyle beraber kullanılır.

Ancak, HTML dilinden oldukça farklıdır. HTML’in aksine bir programlama dili olan PHP, diğer yazılım dilleri gibi veri tanımlama yapılarak kullanılır. PHP kodları sunucu tarafında çalıştığı için bu kodlar ön çerçevede gözükmez. Örneğin, bir web sayfasında herhangi bir PHP kodu göremezsiniz. Ancak, bu kodlar sunucu tarafında çalışır ve size sadece çalışan kodun sonucu gözükür.

HTML Nedir?

hostixo-blog-php-nedir-html-nedir-php-ile-neler-yapilabilir

PHP nedir sorusunu cevaplarken HTML dilinden sıkça bahsettik. Bu da doğal olarak aklınıza HTML nedir, ne işe yarar sorusunu getirmiş olabilir. Bu yüzden bu soruyu cevaplamadan geçmek istemiyoruz. HTML, aslında web sayfaları hazırlamak için kullanılan bir metin işaretleme dili.

Bu dili kullanarak web sayfaları oluşturabilir ve içerisine birçok öğe ekleyebilirsiniz. HTML dili tek başına kullanıldığında sadece basit ve statik sayfalar oluşturulabilir. Ancak, bu dili CSS, PHP ve JavaScript gibi dillerle kullanırsanız, dinamik ve şık web sayfaları hazırlayabilirsiniz.

Örneğin, HTML ile web sayfalarına metinler, tablolar ve daha birçok temel öğe ekleyebilirsiniz. Daha sonra, bu temel öğeleri diğer dillerle konumlandırabilir ve tasarımlarını geliştirebilirsiniz. İşte bu yüzden HTML dilini PHP gibi dillerle kullanmak oldukça önemlidir.

PHP ile Neler Yapılabilir?

PHP dilini daha iyi anlamanız için bu dille neler yapabileceğinizden biraz bahsetmek istiyoruz. PHP kullanım alanları konusunda fikir sahibi olduğunuzda PHP nedir konusunu daha iyi anlayacaksınız.

Dinamik web siteleri

PHP dilini HTML, CSS ve JavaScript gibi dillerle beraber kullanabilirsiniz. Böylece dinamik web siteleri oluşturabilirsiniz.

Form işlemleri

PHP, web sitelerindeki form verilerini toplama, doğrulama ve işleme gibi işlevlere sahiptir. Yani formlar üzerinde düzenlemeler yapmak için bu dili kullanabilirsiniz.

Veritabanı işlemleri

PHP dili MySQL, PostgreSQL ve Oracle gibi veritabanı yönetim sistemleriyle etkileşime girebilir. Bu sayede, PHP diliyle veritabanına veri ekleme, silme, güncelleme ve sorgulama gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Oturum yönetimi

PHP, web uygulamalarında kullanıcıların oturum açmalarını ve oturumları yönetmelerini sağlayan işlevler sağlar. Bu sayede, üyelik sistemi oluşturabilir ve detaylı bir şekilde yönetebilirsiniz.

Dosya yükleme

PHP programlama dili, web sitelerindeki dosya yükleme işlemlerini olabildiğince basite indirger. Yani bu dili dosya yükleme işlemleri için kullanabilirsiniz.

E-posta gönderimi

PHP, SMTP protokolünü kullanarak e-posta gönderme işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu yüzden, mail gönderiminde yine bu dil kullanılabilir.

Veri şifreleme

PHP dilini kullanarak veri şifreleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

PHP ile yapılabileceklerin bazıları bu şekilde oluşuyor. Ancak, bunların sadece birkaç örnek olduğunu aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ediyoruz. Yani PHP diliyle bunlar dahil birçok farklı şey yapabilirsiniz.

PHP Kodları ve Anlamları

hostixo-blog-php-nedir-ne-ise-yarar-php-kullanimi

PHP nedir ne işe yarar konusunu birlikte öğrendik. Yazımızda son olarak bazı PHP kodları paylaşacağız. Kodların altlarında da ne işe yaradıklarını açıklayacağız. Böylece, PHP kullanımı hakkında birazda olsa fikir sahibi olabileceksiniz.

Ekrana Mesaj Yazdırma

<?php
echo "Merhaba Dünya!";
?>

Bu kod, ekrana “Merhaba Dünya!” yazdırmak için kullanılır. Koddaki “echo” ifadesi, bir metin veya değişkenin değerini ekrana yazdırmak için kullanılır.

Değişken Değerlerini Toplama

<?php
$x = 5;
$y = 3;
$toplam = $x + $y;
echo "Toplam: " . $toplam;
?>

Bu kod, x değişkenine 5, y değişkenine ise 3 değerini atar. Sonrasında toplam değişkeni oluşturarak x ve y değişkenlerini toplar. Son olarak echo komutuyla toplam değişkenini ekrana yazdırır. Yani sonuç ekrana 8 olarak yazdırılır.

For Döngüsüyle Ekrana Sayıları Yazdırma

<?php
for ($i = 1; $i <= 10; $i++) {
    echo $i . "<br>";
}
?>

Bu kodda 1’den 10’a kadar olan tüm sayıları ekrana yazdırmak için for döngüsü kullanılır. For, belirli bir koşul sağlanana kadar döngüyü tekrarlamakla görevli olan bir koşul ifadesidir. Koddaki for döngüsü sayesinde sayım 1’den başlar ve 10 olana kadar hepsini tek tek ekrana yazdırır.

İçeriğimizde PHP nedir gibi soruları cevaplarından sonra bazı kodlarından ve anlamlarından da bahsetmeye çalıştık. Umarız bu sayede PHP hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmişsinizdir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu