Linux

CyberPanel Nedir ? Cyberpanel Nasıl Kurulur ?

Sunucu yönetimi kolaylaştıran en büyük etkenlerden biride Hosting kontrol panelidir. Firmamız tarafından  da ücretsiz olarak sağlanan ve sürekli kendini geliştiren bir hosting kontrol paneli olan Cyberpanel Kurulumu  hakkında hem kurulum hemde Cyberpanel Nedir   detaylı bilgi paylaşacağız.

Artan ihtiyaçlar doğrultusunda, VPS ya da VDS hizmetlerine geçmek istediğinizde, bir hosting paneline ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuzdur.  Ancak yüksek maliyetlerden ötürü kullanabileceğiniz kontrol paneli sayısı çok az diyebiliriz. Örneğin, Cpanel ya da Plesk gibi panel kurmak istediğinizde, en az VDS ücreti kadar bir ödeme yapmanız gerekecek ki bu da yüksek bir maliyet anlamına geliyor. İşte sizin için Ücretsiz Hosting Kontrol Paneli olan CyberPanel’i inceleyeceğiz.

Makalemizde cyberpanel Sistem gereksinimleri Nedir ? Kurulumu Nasıl Yapılır ?  Tam olarak nasıl yapılandırılır ?  Ücretsiz Litespeed Nasıl Kurulur ?  Özellikleri nelerdir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Hosting Kontrol Paneli Nedir ?

Öncelikle kuruluma başlamadan önce Hosting kontrol paneli nedir ?  sorusunun  yanıtını paylaşacağız.

Hosting satın aldığınızda web sitenizi kolayca yönetebilmeniz , email oluşturabileceğiniz ve veritabanı işlemlerini hızlıca gerçekleştirebileceğiniz arayüze hosting yönetim paneli denir. Hosting sektöründe sıkça kullanılan paneller olarak cPanel , Plesk ve Türk sermayesi ile Maestro panel diyebiliriz. Bu panellerin çoğu ücretli yani lisanslıdır.  Ücretsiz olarak Webmin , Vesta  ve Centos Web Panel ( CWP ) diyebiliriz.

Döviz kurunun artması ile kontrol paneli ücretiyle birlikte sunucu maliyeti artabilmektedir.Burada ücretsiz kontrol panelleri devreye girmektedir. Her ücretsiz kontrol paneli sağlıklı olmayabilmektedir. Burada performans ve güncelleme önem arz etmektedir. Testlerimiz sonucu Cyber Panel bu özellikleri barındırmaktadır.

CyberPanel Nedir ? 

Cyberpanel Opensource yani Açık Kaynak Kodlu olarak  Pakistanlı bir geliştirici tarafından üretilen ve kısa zamanda cPanel’e alternatif olarak anılacak duruma gelmiştir.
Cyberpanel, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir panel olduğu gibi, Litespeed tarafından desteklenen bir yazılım olduğu için, ücretsiz olarak Litespeed desteğini de beraberinde getirmektedir. Ücretsiz bir kontrol paneli olmasına karşın, yüksek performans alabileceğiniz ve bizce tercih etmeniz gereken bir hosting kontrol panelidir.
Özellikle ücretsiz olması ve Openlitespeed ile birlikte çalışmasından dolayı kullanıcıların ilgi odağı olmuştur.
Litespeed bilindiği gibi diğer web servislerine göre oldukça performanslı çalışmaktadır.Bu özellik haricinde bir çok sadece bu panele ait özellikler bulunmaktadır. Bu panel ile tamamiyle ücretsiz limitsiz web sitesi oluşturabilirsiniz.
Cyberpanel sayesinde, ssh ile yapılabilen bir çok özelliği yapabilirsiniz. Cpanel gibi ftp hesabı oluşturma, php sürümü değiştirme, veritabanı oluşturma, ücretsiz sslmx kaydı ekleme gibi özellikleri barındırıyor.
Cyberpanel ile isterseniz bir çok site barındırabilir ya da Hosting sağlayabilirsiniz. Cyberpanel’in internet sitesine girerek, ücretsiz paketin yanında, daha profesyonel olarak yürütmek istediğiniz işlerinizi bu paketleri tercih ederek yürütebilirsiniz.

Ücretsiz SSL Sertifikası özelliğinden yararlanarak tüm sitelerinize SSL sertifikası kurabilirsiniz. Ayrıca Wordpress sitelerinize özel Wordpress LScache eklentisini de desteklemektedir.Güvenlik duvarınızı özel olarak yapılandırarak sunucunuzu daha güvenli hale getirebilirsiniz. Ayrıca sitenize özel php sürümü ve php özellikleride yapılandırabilmektesiniz.

 

cyberpanel kurulumu

CyberPanel ‘in Özellikleri Nedir ?

1 – Limitsiz Site Oluşturma
2 – FTP hesabı oluşturabilme
3 – Seçilebilir Php
4 – Özelleştirilebilir Php.ini
5-  Site kaynaklarını limitlendirme
6 – Veritabanı Oluşturma
7 – Özel Yedekleme Sistemi
8- Özel Güvenlik Duvarı
9 – Waf Kuralları
10- Ücretsiz Wordpress LSCache
11 -Ücretsiz SSL Sertifikası
12 – Ücretsiz Litespeed ve bir çok özellik

Ücretsiz Litespeed Nedir ?

Web sitemizi barındırdığımız bir  sunucunun en önemli servisi Web servisidir. Web servisinin performanslı olması web sitemizin daha hızlı açılmasına ve sağlıklı çalışmasına neden olacaktır. Tabi bu durumda  ziyaretçiler tarafından olumlu olarak etki bıracak  ve arama motorlarında yükselmemizi sağlayacaktır.

Web servisi dendiğinde aklımıza öncelikli olarak Apache gelmektedir.Apache eski teknolojiye sahip bir web servisi olmakla birlikte performans problemlerine sahiptir. Bundan dolayı alternatif olarak düşünüldüğünde aklımıza litespeed gelmektedir. Litespeed enterprise sürümü ücretlidir. Ancak  açık kaynak kodlu olarak yani Opensource olarak yazılmış Openlitespeed bulunmaktadır. Openlitespeed ücretsiz sürümüdür.

Cyberpanel kurulumunda otomatik olarak Openlitespeed sürümüde kurulmaktadır. Bu özellik diğer panellerden ayıran en önemli özelliktir. Ücretsiz olmasından dolayı tercih edilmesine etkendir. Bundan dolayı  cyberpanel üzerinde barınan web siteleri daha performanslı olmaktadır.

Ücretsiz Wordpress LsCache Nedir ?

Bir blog web sitesi kurmaya karar verdiğimizde aklımıza ilk Wordpress gelir.Wordpress açık kaynak kodlu bir blog sistemidir.Wordpress ücretsiz tema ve eklentileri ile diğer CMS yazılımlarından daha avantajlıdır.Ancak wordpress kullananların en büyük problemi performans problemidir. Eğer wordpress bir web siteniz mevcut ve bunu ücretsiz bir panelde barındıracaksanız Cyberpanel bunun için biçilmiş bir kaftandır.

Hem ücretsiz Litespeed sağlamasının yanı sıra Ücretsiz cache sistemi sağlamaktadır. Litespeed tarafından özel olarak geliştirilmiş Lscache eklentisini Cyberpanel ile kullanabilirsiniz. Lscache ile özel önbellekleme teknoloji sayesinde siteniz hızlı açılacaktır.

 

Cyber Panel Sistem Gereksinimleri Nelerdir ?

Cyberpanel’i kurabilmeniz için bir linux sanal sunucu hizmetiniz olması gerekmektedir. Cyberpanel için Windows Sunucu desteği şuanda bulunmamaktadır.

  • Centos 7.x ( Önerilen )
  • Python 2.7.x
  • Minimum 512 MB ram
  • 10 gb disk alanı

 

CyberPanel Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Panelimizi kurabilmemiz için sunucumuza ssh konsol üzerinden root olarak giriş yapmamız gerekmektedir.
Sırasıyla aşağıdaki komutları uygulayarak kolayca kurabiliriz.

 

1 – Aşağıdaki komut ile selinux özelliğini pasif konuma getirmeliyiz.

 

nano /etc/selinux/config

 

 

Açılan ekranda SELINUX=enforcing bölümünü Açılan ekranda SELINUX=disabled olarak değiştiriyoruz ve sunucumuzu konsol üzerinden reboot komutu ile yeniden başlatıyoruz.

Ardından aşağıdaki komutu konsol üzerinden yazarak adımları tamamlamanız yeterli olacaktır.

sh <(curl https://cyberpanel.net/install.sh || wget -O - https://cyberpanel.net/install.sh)

 

Bu komuttan sonra bir kaç soru ile karşılaşabiliriz. Şifre belirleme , veritabanı sunucusu seçme gibi adımları seçerek kurulumu tamamlıyoruz. Ardından  https://ipadresiniz:8090 adresi üzerinden panelimize giriş yapabiliriz.
Cypanel panel hakkında dökümanlara https://docs.cyberpanel.net/doku.php adresi üzerinden erişebilirsiniz.

Daha önce kurulumunu anlatmış olduğumuz Centos Web Panel Kurulumu adlı makalemizide inceleyebilirsiniz.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu