GENELİnternet

FTP Nedir? FTP Bağlantısı Nasıl Yapılır?

FTP, aslında kablosuz veri transferi için kullanılabilen bir yöntemdir. FTP nedir ve FTP bağlantısı nasıl yapılır, birlikte öğrenelim.

İnternetin hayatımızı önemli ölçüde değiştirdiğini inkâr edemeyiz. İnternetin sürekli gelişmesiyle birlikte karşımıza daha önce hiç duymadığımız bazı terimler çıkıyor. Bu terimler ilk başta karışık gözükseler de zamanla aşina olabiliyoruz. Bildiğiniz üzere dosya transferi için normal şartlarda bir kablo veya harici disk kullanmamız gerekiyor.

Ancak, günümüzde artık birçok farklı yöntemle kablosuz dosya transferinin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. FTP’nin de bu yöntemler arasında bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. FTP, internet sayesinde ortaya çıkan ve hayatımızı önemli ölçüde kolaylaştıran bir dosya transfer protokolü olarak tanımlanabilir.

FTP Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-ftp-nedir-ftp-baglantisi-nasil-yapilir-programsiz-ftp-baglanma

Sizlere FTP bağlantısı nasıl yapılır konusundan önce FTP nedir konusunu detaylı bir şekilde açıklamak istiyoruz. İnternetin gelişimiyle birlikte yeni şeylere şahit olabiliyoruz. Bu sayede hayatımız önemli ölçüde kolaylaşıyor.

Normal şartlarda dosya transferinin bir kablo veya taşınabilir disk aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Ancak, FTP gibi yöntemler, bu durumu tamamen farklı bir yöne çevirdiler. FTP, temel olarak bir dosya transfer protokolüdür.

Açılımı File Transfer Protocol olan FTP ile internet bağlantısı olan iki cihaz arasında dosya transferi yapılabilir. Örneğin, bir akıllı telefonla bilgisayar arasında dosya transferi gerçekleştirilebilir. Ayrıca, FTP bağlantısıyla bir sitenin dosyalarına erişilebilir ve dosyalar üzerinde düzenlemeler yapılabilir. FileZilla gibi bir FTP istemcisiyle bu tür işlemlerin oldukça kolay yapıldığını söyleyebiliriz.

FTP Bağlantısı Ne İşe Yarar?

FTP ile dosya transferinin gerçekleştirildiğini belirtmiştik. FTP bağlantısı, aslında diğer cihazın dosyalarına erişebilmenizi sağlar. Örneğin, bilgisayarınız ile telefonunuz arasında FTP bağlantısı yapabilirsiniz. Bu sayede bilgisayarınızdaki FTP istemcisinde telefonunuzun dosyalarını görebilirsiniz.

Daha sonra, telefonunuzdan bir dosya indirebilir, silebilir veya telefonunuza yeni dosya yükleyebilirsiniz. Yani aslında FTP bağlantısıyla diğer cihazdaki dosyaları kablosuz olarak görüntüleyebilir ve kontrol edebilirsiniz. Üstelik, FTP bağlantısıyla sitenizin dosyalarına erişebilmeniz mümkün. Bu sayede sitenin dosyalarını istediğiniz gibi düzenleyebilir ve yeni dosyalar yükleyebilirsiniz.

FileZilla ile FTP Bağlantısı Nasıl Yapılır?

FTP bağlantısı yaparak dosya transferinin mümkün olduğunu belirtmiştik. FileZilla ile bağlantının nasıl yapıldığını öğrenmek için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz. Bu sayede sitenizin veya diğer cihazınızın dosyalarına kolayca erişebilirsiniz. Ayrıca, herhangi bir program kullanmadan da FTP bağlantısı yapabilmeniz mümkün. Bunun nasıl yapıldığını da yazımızın devamında sizlere anlatmaya çalışacağız.

FileZilla FTP Bağlanma

  • İlk adımda FileZilla programını bilgisayarınıza indirip kurun.

hostixo-blog-filezilla-ile-ftp-baglantisi-nasil-yapilir-ftp-nedir-client-baglantisi

  • Programı açtıktan sonra üstteki Sunucu kısmına sunucunun IP adresini veya FTP adresini yazmalısınız. Bu adres genellikle ftp:// ile başlar.
  • Ardından, Kullanıcı adı kısmına FTP kullanıcı adını ve Parola kısmına FTP şifresini yazmanız gerekiyor.
  • Daha sonra, Kapı numarası kısmına FTP kapı numarası yani port numarasını yazmalısınız.
  • Son olarak Hızlı bağlan butonuna tıkladığınızda FTP bağlantısı gerçekleştirilecektir. Butona tıkladıktan sonra karşınıza bir uyarı çıkarsa onaylayarak bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.

hostixo-blog-ftp-nedir-ftp-baglantisi-nasil-yapilir-filezilla-ftp-baglanma

  • Bağlantı gerçekleştikten sonra, karşınızda Yerel Site ve Uzak Site diye iki farklı kısım göreceksiniz. Yerel Site, FileZilla programının kurulu olduğu cihazdır. Bu kısımda kendi bilgisayarınızın dosyalarını görebilirsiniz.
  • Uzak Site ise bağlantı yaptığınız cihazdır. Bu kısımda bağlandığınız cihazın dosyalarını göreceksiniz. Bu kısma bir dosya yüklediğinizde, bağlandığınız cihaza bir dosya yüklemiş olursunuz. Cihazdaki dosyalardan istediğinizi kendi bilgisayarınıza indirebilir veya indirmeden düzenleyebilirsiniz. FTP bağlantısı bu adımlarla gerçekleştirilebiliyor.

Programsız FTP Bağlanma

  • Programsız FTP bağlantısı yapmak için Windows’ta Dosya Gezgini’ni açın.
  • Sonrasında üst kısımdaki adres çubuğuna bağlanmak istediğiniz FTP adresini yazmalı ve Enter tuşuna basmalısınız.
  • Eğer bağlantı gerçekleşmezse, FTP adresinin sonuna : koyarak FTP port numarasını eklemeyi deneyebilirsiniz. FTP adresini sonundaki kapı numarasıyla beraber yazdıktan sonra Enter tuşuna basabilirsiniz.
  • Enter tuşuna bastından sonra sizden kullanıcı adı ve şifre gibi bilgiler istenirse bu kısımları doldurarak bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bağlantı gerçekleştikten sonra Dosya Gezgini’nde diğer cihazın dosyalarını göreceksiniz. Buradan dosyaları düzenleyebilir, silebilir ve kendi cihazınıza kopyalayabilirsiniz. Program kullanmadan FTP bağlantısı gerçekleştirmek işte bu kadar kolay.

İçeriğimizde FTP nedir, nasıl kullanılır konularına açıklık getirmeye çalıştık. Yazımızdaki FTP bağlantısı nasıl yapılır kısmına göz atarak hemen bir bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece, kablosuz dosya transferi yapabilir ve diğer cihazdaki dosyaları istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu