Wordpress

WordPress 404 Sayfası Oluşturma ve Düzenleme

Birkaç adımda WordPress 404 sayfası oluşturmak mümkün. Sayfası düzenleyerek ziyaretçileri doğru adreslere yönlendirebilirsiniz.

Bazı sorunlar web sitenin uzun süre kapalı kalmasına neden olabiliyor. Bu tür senaryolarda genelde kullanıcıların karşısına bir hata sayfası çıkıyor. 404 hata sayfası, hem kullanıcıları hata konusunda bilgilendiriyor hem de doğru şekilde düzenlendiğinde ziyaretçi kaybını azaltıyor.

WordPress 404 sayfası oluşturmasanız bile bu sayfa varsayılan olarak mevcut. Ancak bu sayfayı baştan düzenlemek web siteniz için çok önemli. İşte bu içeriği hazırlama sebebimizde tam olarak bu. Böylece ziyaretçilerinizi hata hakkında bilgilendirebilir ve web sitenizdeki ziyaretçi kaybını en aza indirebilirsiniz. Güzel bir WordPress 404 sayfası nasıl oluşturulur? Cevabı içeriğimizde olacak.

WordPress 404 Sayfası Nedir?

hostixo-blog-wordpress-404-sayfasi-nedir-wordpress-404-sayfasi-duzenleme

404 hatası oluştuğunda ortaya çıkan WordPress 404 sayfası, ziyaretçilere hata mesajını gösterir. WordPress’te her an birçok hata oluşabiliyor. 404 not found hatası bunlardan sadece birisi. Örneğin, ziyaretçiler sitede yanlış bir adrese girmeye çalıştığında, karşılarına 404 sayfası çıkıyor.

WordPress’te 404 sayfası mevcut olarak bulunduğu için yeni bir WordPress 404 sayfası oluşturmak gerekmiyor. Ancak sayfanın varsayılan hali fazlasıyla sade ve düz. İşte bu basit sayfayı birçok farklı şekilde düzenlemek mümkün.

404 sayfasında yazanları birçok farklı şekilde düzenleyebilir ve ziyaretçileri hata hakkında bilgilendirebilirsiniz. Örneğin, hata sayfasına “aradığınız bağlantı bulunamadı, buraya tıklayarak ana sayfaya gidebilirsiniz.” şeklinde bir mesaj bırakabilirsiniz. Bu mesaja bir yönlendirme ekleyebilir ve ziyaretçileri doğru adrese yönlendirebilirsiniz.

WordPress Error Sayfası Ne İşe Yarar?

WordPress 404 sayfası oluşturmak aslında ziyaretçileri hata hakkında bilgilendirmek içindir. Bu sayfa, ziyaretçilerin boş bir ekran yerine bilgilendirici bir mesajla karşılaşmalarını sağlar. Örneğin, sayfadaki “404 aradığınız adres bulunamadı” mesajının yanına farklı bir mesajda ekleyebilirsiniz. Hata sayfasını düzenleyerek ziyaretçileri sorun hakkında bilgilendirmeniz mümkün.

Ayrıca bu sayfada ziyaretçileri istediğiniz bağlantıya yönlendirebilirsiniz. İşte bunları doğru yaptığınızda olası ziyaretçi kayıplarını en aza indirebilirsiniz. Yani aslında 404 sayfası ziyaretçilerin siteden hemen çıkmasını engelleyebilecek bir sayfadır. Bu yüzden bu sayfanın doğru şekilde düzenlenmesi büyük önem taşır.

WordPress 404 Sayfası Neden Önemlidir?

hostixo-blog-wordpress-404-sayfasi-neden-onemlidir-404-error

Bir WordPress 404 sayfası oluşturmanın sitenize birçok yönden faydası var. WordPress’te varsayılan olarak bir 404.php dosyası mevcut. Bu dosya sayesinde ziyaretçilere 404 sayfası gösterilebiliyor. Ancak bu sayfa fazlasıyla yetersiz ve düz bir şekilde karşımıza çıkıyor. İşte bu yüzden yeni bir 404 sayfası oluşturmak ve düzenlemek siteniz için çok önemli. Bunu yaptığınızda ziyaretçiler sitenizde hatayla karşılaşsa bile büyük bir kayıp yaşamazsınız.

Örneğin, ziyaretçiler hatalı bir sayfaya girdiklerinde, 404 sayfasına bir bağlantı ekleyerek onları doğru adrese yönlendirebilirsiniz. Ayrıca, hata sayfasına arama kutucuğu gibi şeyler ekleyebilir, bu sayfadaki tasarımı düzenleyebilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz. İyi bir WordPress 404 sayfası oluşturmak büyük ziyaretçi kayıplarının önemli ölçüde önüne geçer. Bu sebeple siteniz için güzel ve düzenli bir hata sayfası oluşturmak yararınıza olacaktır.

Eklentisiz WordPress 404 Sayfası Nasıl Oluşturulur?

Hiçbir eklenti kullanmadan WordPress 404 sayfası oluşturmak ve düzenlemek mümkün. Ancak bunun için kod bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca bu işlem esnasında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden işlem öncesinde web sitenizi yedeklemeniz büyük önem arz ediyor.

Eklentisiz WordPress 404 Sayfası Oluşturma

  • Eklenti kullanmadan WordPress 404 sayfası oluşturmak için admin paneline giderek Görünüm > Tema dosya düzenleyicisi‘ye tıklayın.
  • Sağ taraftan 404.php dosyasını seçin. Bu dosyaya tıkladığınızda karşınıza birçok kod gelecek. Bunlar mevcut hata sayfanızın kodlarıdır.
  • 404 sayfasını oluşturmak ve düzenlemek için bu kodları değiştirmeniz gerekiyor. Ücretsiz hazır 404 sayfası tasarımlarına erişmek için 404 hata sayfası tasarımlarını ziyaret edebilirsiniz. Buradan istediğiniz bir sayfayı indirerek hata sayfası olarak kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca, kodlama bilginiz varsa 404.php dosyasında kendiniz düzenlemeler yapabilir ve hatta sıfırdan yeni bir hata sayfası oluşturabilirsiniz.
  • Bu sayfada WordPress 301 yönlendirme yapabilir ve hata alan kullanıcıları farklı bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Eklentilerle WordPress 404 Sayfası Nasıl Oluşturulur?

WordPress 404 sayfası oluşturmak için eklenti kullanabilir ve böylece hiçbir kod kullanmak zorunda kalmazsınız. Ancak bu işlem için hata sayfasını düzenlerken Elementor gibi sayfa oluşturuculardan da destek almanız gerekiyor.

Smart Custom 404 Error ile Hata Sayfası Oluşturma

hostixo-blog-wordpress-404-sayfasi-olusturma-smart-custom-404-error-page

  • WordPress 404 sayfası oluşturmak için Smart Custom 404 Error Page eklentisini kullanabilirsiniz. İlk adımda eklentiyi kurun ve etkinleştirin.
  • Sonrasında WordPress admin panelinden Sayfalar > Yeni ekle‘ye tıklayın.
  • Burada bir bakım yani hata sayfası oluşturabilirsiniz. Sayfayı oluşturduktan sonra Gutenberg veya Elementor gibi sayfa oluşturucularla düzenleyebilirsiniz.
  • Elementor gibi eklentiler, şık ve düzenli sayfalar oluşturmak için en iyi seçenektir. Üstelik bu eklentileri kullanmak için kodlama bilgisine ihtiyacınız yok.
  • Burada bir 404 sayfası oluşturup kaydettikten sonra WordPress panelinden Görünüm‘e ve ardından 404 Error Page‘ye tıklayın.
  • Burada General sekmesindeki Page to be displayed as 404 page kısmından az önce oluşturduğunuz sayfayı seçin.
  • Son olarak Değişiklikleri kaydet butonuna tıkladığınızda az önce hazırladığınız 404 hata sayfası varsayılan olarak ayarlanacaktır.
  • Ayrıca eklentinin Advanced sekmesine giderek buradan istediğiniz ayarları düzenleyebilir ve kaydedebilirsiniz.

Colorlib 404 Customizer ile WordPress 404 Sayfası Düzenleme

hostixo-blog-wordpress-404-sayfasi-olusturma-colorlib-404-customizer

  • WordPress 404 sayfası oluşturmak ve düzenlemek için Colorlib 404 Customizer eklentisini kurun ve etkinleştirin.
  • WordPress admin panelinden Görünüm > Özelleştir‘e tıklayın ve açılan sayfada Colorlib 404 Customizer Settings‘e tıklayın.
  • Burada en üstteki Active Template (Aktif Şablon) kısmındaki Change (Değiştir) seçeneğine tıklayın.
  • Açılan kısımda 404 sayfanızda kullanmak istediğiniz bir şablon seçebilirsiniz. Yani buradan beğendiğiniz bir şablonu seçebilirsiniz.
  • Şablon seçtikten sonra General (Genel)‘e tıklayın. Bu kısımda en üstteki özelleştirici seçeneğini aktifleştirin.
  • Bu sayfada 404 hata sayfanızı birçok farklı şekilde düzenleyebilirsiniz. Örneğin, sayfanın arkaplan ve yazı rengini değiştirebilir, hata mesajını düzenleyebilir ve yeni bir arkaplan resmi ekleyebilirsiniz.
  • Ayrıca, ziyaretçileri farklı bir sayfaya yönlendirmek için sayfaya bazı metin ve bağlantılar ekleyebilirsiniz. Yani 404 sayfasını anasayfaya yönlendirme gibi işlemleri de buradan yapabilirsiniz.
  • Burada gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Yayımla‘ya basarak 404 sayfasının yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak sayfayı yayınlamadan önce dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz doğru olacaktır. Tüm bu adımlardan sonra yeni WordPress 404 sayfası oluşturma işleminiz tamamlanacaktır. Böylece ziyaretçiler 404 hatasıyla karşılaştıklarında bu ayarladığınız sayfayı görecekler.

Sonuç

WordPress hata sayfası, ziyaretçi kaybını önlemek için oldukça önemli. İyi bir 404 sayfası oluşturarak ziyaretçileri doğru adrese yönlendirebilir ve onların sitede daha fazla kalmalarını sağlayabilirsiniz. WordPress 404 sayfası oluşturmak için Tema dosya düzenleyicisi’ne giderek 404.php dosyasının kodlarını düzenleyebilirsiniz.

Ancak bu işlem öncesinde sitenizi yedeklemeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca, Smart Custom 404 Error Page eklentisini kullanarak sitenize yeni bir hata sayfası ayarlayabilirsiniz. Ancak bu işlem için de Gutenberg gibi bir editör kullanmanız gerekecektir. Hazır 404 hata sayfası tasarımlarına erişmek için Colorlib 404 Customizer eklentisini tercih edebilirsiniz. Bu eklentiden hazır bir şablon seçebilir ve düzenleyerek sitenizde kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu