SEO

Alexa Nedir ve Alexa Değeri Nasıl Yükseltilir ?

Web sitenizi  açtınız ve tanıtım gibi aşamalar için adım atmanız gerekmektedir. Ve karşınıza Alexa gibi sitenizi analiz eden ve bir sıralama tanımlayan web sitesi çıkmaktadır.  Reklam verenlerin hala kriterleri arasında yer alan Alexa değerini artırmak istiyorsunuz. Bu konuda yapmanız gereken bazı özel eklemeleri bu kısımda sizlerle paylaşacağız. Önemli bir soru ise Alexa değerinin google sonuçlarına etkisidir , yine bu yazımızda bu konuyuda belirteceğiz.

Öncelikle Alexa hakkında kısa bir bilgi verelim.

Alexa Nedir ?

Alexa size sitenizin ne kadar popüler olduğunu bildiren bir uygulamadır. Amazon tarafından yakın zamanda satın alınmıştır.  Dünya’da ve ülkenizde sitenizin bir nevi sıralamasını belirterek ne kadar popüler olduğunu size sıralama halinde iletmektedir. Siteniz hakkında veri analizi yaparak gelen trafiği , aldığınız arama sonuçlarını bir analiz halinde çıkartarak size rapor sunar.
Önceki yıllarda Alexa değeri oldukça önemli idi.Arama motorları tarafından alexa değeri bir önem arz etmese de bir çok önemli arama motoru  uzmanı tarafından önemli olduğu belirtilmiştir. Özellikle reklam veren ve okuyucular gibi kitleler sitenizi Alexa sıralamasına göre değer verebilir. Buda bu analizin değerli olması için yeterli olmaktadır. Ayrıca bir nevi tüm siteleri ölçerek sıralama tanımlamasından dolayı başarınızın bu ölçüde iyi olduğunu düşünmenize sebep olabilir.

Örneğin Alexa sıralamanız Dünyada 850.000 ve Türkiye’de 200.000 ise – bu, dünyadaki ve Türkiye’deki  milyonlarca web sitesinden başarılı olduğunuz anlamına gelir. 100.000’in altında bir sıralamaya sahip olmak siteniz için büyük başarıdır diyebiliriz.

Alexa size ücretsiz bazı veriler sunabilmektedir. Bu verileri doğru analiz ettiğimizde web sitemize yararları olacaktır. Örneğin Alexa sitenizden ziyaretçinin hemen çıkma oranını paylaşmaktadır. Bu veriyi doğru olarak yorumladığımızda ve sitemizde düzenleme yaptığımızda sitenizde daha çok ziyaretçi tutabilirsiniz.

Sizlerle beraber  size bu verileri ve ne anlama geldiğini paylaşacağız.

Hemen Çıkma Oranı : Bu metrik ziyaretçilerinizin sitenizden ne kadar sürede ayrıldığını ve ne kadar süre kaldığını gösterir. Bu süreyi yükseltmeniz kuşkusuz arama motorları için çok önemlidir.

Günlük Sayfa Görüntüleme:  Hangi sayfanın ne kadar görüntülendiğini  , hangi sayfaların ziyaretçiler tarafından görütülendiğini belirtir.

Sitede Günlük Geçirilen Süre :   Bu metrik sitenizde ziyaretçilerinizin toplam geçirdiği süreyi belirtir.

Arama Motorlarında En Çok Aranan Kelimeler :  Bu bölümde arama motorlarında siteniz için en çok aranan kelimeleri belirtir.  En çok trafik gönderen kelime öbeklerini size gösterir. Buradaki kelimelere göre çalışmalar yapabilirsiniz.

Benzer Siteler : Bloğunuzun içeriğine en yakın ve en çok benzeyen ilk 5  web sitelerini sizin için listeler.  Aynı hedef kitlesine sahip web sitelerinin Alexa puanlarını bile gösterir.

Kitle Demografisi:  Bu metrik ziyaretçilerinizin cinsiyetini  , yaşını ve bölgesini belirtir. Bu durumda özellikle reklam verenlerin hitap ettiği tipe göre sitenizi analiz etmesine yarar.

Tarayıcı Bilgisi :  Ziyaretçilerinizin en çok hangi tarayıcı üzerinden giriş yaptığını ve sitenizde vakit geçirdiğini analiz eder.

Bu metrikler dışında yeni güncelleme ile Alexa tarafında analiz yapısı geliştirilmiştir. Analizlerde web sitenizin ülkenizdeki ve dünya daki sırası belirtilir.

Dilerseniz ücretsiz 14 gün test edebilirsiniz. Dilerseniz de ücretli olarak analizler alabilirsiniz.

ALEXA’NIN AVANTAJLARI NELERDİR ? 

  • Web sitenizin başarısını analiz eder ve öğrenebilirsiniz. Ayrıca rakibinizin durumunu gözlemleyerek bu yönde çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Kendi sitenizin ziyaretçileri ve okuyucuları yada rakibinizin ziyaretçileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Hangi anahtar kelimelerin size arama motoru üzerinden  trafik getirdiğini ve hangi anahtar kelimelerin rakiplerinize arama motoru üzerinden trafik getirdiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Alexa sıralamanız iyi ise reklamverenler ürün veya hizmetlerini tanıtmanızı isteyebilir.
  • Siteniz için daha geniş bir analize ihtiyacınız var ise ücretli hizmet alabilirsiniz.

ALEXA DEĞERİ NASIL YÜKSELTİLİR ? 

Öncelikle Alexa sıralamanızı sorgulamak için siteinfo kısımını kullanabilirsiniz.
En çok merak ettiğimiz konulardan biride tabiki Alexa değerinin nasıl yükseltileceğidir. Tabi hemen yükselmesi ve iyi bir sıraya gelmemiz zaman alabilir. Bunun için bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor.  Sizlere adım adım Alexa değerinizi nasıl yükselteceğiniz konusunda bazı tüyolar vereceğiz. Bu tüyoları uygulamanız durumunda sitenizin sıralaması Alexa tarafında iyi konuma gelecektir.

  1.  Öncelikle Alexa ToolBar indirerek tarayıcınız tarafında etkinleştiriniz. Bu çok önemlidir. Alexa toolbar indirmek için tıklayınız.
  2. Ziyaretçilerinize Alexa Toolbar kullanması yönünde telkinlerde bulununuz. Bunun en kolay yolu sayfanızda Alexa toolbar’ı tavsiye edicek içerikleri yer verebilirsiniz.
  3. Alexa Widgets‘i edinin ve bunu blogunuza ekleyin.
  4. Alexa Toolbar kullanan kullanıcılar için blogunuzda onlara özel içerikler hazırlayarak , onlara özel içerikler oluşturun.
  5. Sitenize gelen ziyaretçilerinizi daha uzun süre sitenizde kalmasını sağlayarak  daha çok sayfalarınızı  gezmesini sağlayın.
  6. Webmaster forum ve bloglarında sayfanızla  alakalı ziyaretçi çekmeye çalışın.
  7. Alexa Toolbar kullanan kişilerle grup kurun ve karşılıklı ziyaretlerde bulunun.
  8. Web sitenize sürekli olarak içerikler ekleyin.
  9. Web sitenizin bloğunu mutlaka kurun ve düzenli şekilde içerik ekleyiniz.
  10.  Web sitenize diğer otoriter sitelerde backlink alınız.

ÖNEMLİ UYARI

Alexa değerinizi yükseltmek için legal olmayan yollara başvurmayınız. İllegal yollar web siteniz için olumsuz sonuçlar doğuracağı gibi , arama motorlarından silinmesinede sebep olabilir.

Çalışmalarınızı ve web sitenizi riske edicek tüm çalışmalardan kaçınınız. Bu çalışmalar tüm emeklerinizi heba edebilir.

Dilerseniz  daha önce paylaşmış olduğumuz   Blog nedir ve yararları hakkında hazırladığımız makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu