GENEL

Cat 7 Kablo Nedir

Cat 7 Kablo Nedir

Kişisel kullanımda olsun veya büyük ağların kurulumda olsun doğru Cat 7 kabloyu bulmak ileride can sıkıcı durumları ortadan kaldırmak için önemlidir.

Farklı çalışma ortamlarına göre ve ihtiyaçtaki veri aktarım hızlarına göre farklı model Cat kablolar üretilmektedir. İhtiyaçlar küçük, orta ve ağır veri iletimi arasında değişebilir. Hem Cat5e hem de Cat7 kabloları Gigabyte verilerini iletebilir. Cat5e, eski ve modası geçmiş olarak kabul edilen Cat5’e bir üst versiyonu olarak üretildi. Ancak gelişme Cat5e ile sınırlı kalmayıp Cat 6 Cat 7 olarak özellikleri ilerletilmeye devam etti.

Cat 7 Kablo Ne İşe Yarar

Cat 7 kablo yüksek veri aktarımı özelliği sayesinde bugün, çok çeşitli ticari ve endüstriyel sektörlerde, daha hızlı internet ve veri aktarım hızlarına yönelik artan talep gösteriyor; bu, en son teknolojimizin hiper verimli özelliklerinden sürekli olarak yararlanmanın yolunu oluşturabildiğimiz anlamına geliyor. Özellikle, hayal edebileceğiniz hemen hemen her cihazın potansiyel olarak kullanıcı verilerini gerçek zamanlı olarak kaydedip iletebildiği gerçek bir ‘Nesnelerin İnterneti’ çağına daha da yaklaştıkça, her zamankinden daha önde olmak giderek daha önemli hale geliyor. Pek çok kullanıcının tam da bunu yapmayı hedefleyebileceği bir yol, işyerinde veya evde yüksek hızlı bir internet kurulumu yaparken Cat 7 ağ iletişim kablosuna ihtiyaç duyar. Tutarlı ve kapsamlı bir Ethernet dağıtım altyapısının parçası olarak Cat 7 kablo, kablolu çevrimiçi deneyimimizde optimum hız ve verimliliğe giden yolda önemli bir adımdır.

Cat 7 Kablo Özellikleri

Cat 7 Ethernet Kablosu, 10G İç/Dış Mekan Çift Korumalı Katı Bakır S/FTP, 23 AWG 1000FT, 850 MHz’e kadar bant genişliklerini destekler. Ek olarak, bu ağ kablosu ayrı ayrı folyo korumalı iletkenlere sahip dört çift 23 AWG katı bakır iletkene sahiptir. Düşük dumanlı sıfır halojen kılıflı, dış mekan kablo kurulumları için uygun olan Cat 7 Ethernet kablosu, köpük kaplamalı polietilen yalıtımı ve alüminyum koruyucu, her yerde elektromanyetik parazitleri ortadan kaldırmaya yardımcı olarak ağı bit üst seviyeye taşır.

Maksimum İletim Hızı
Yaygın kullanımını görebileceğiniz Cat5e kablo, Gigabyte iletimini işleme konusunda hiçbir özelliğe sahip değildir. 1000Mbps iletim hızı ile evde ve ofis ortamında da aynı şekilde çalışır. Ancak bu hız 100 metreden fazla mesafelerde azalmaya başlar.

Cat7 kablo iletim hızında tamamen yeni bir seviyede. Maksimum 10Gbps iletim hızına sahip olması, ofislerde ve veri merkezlerinde evde tam oturmasını sağlar. 100 metreye kadar olan mesafelerde bu hızı sürdürebilmektedir.

Maksimum Bant Genişliği
Cat5e kablosunun Cat5’in geliştirilmiş hali olarak geldiğine bakılırsa, bant genişliğinin daha geniş olması beklenirdi. Özellikle ev ortamında gayet iyi çalışan selefinin 100Mhz bant genişliğini koruyor. Cat7 kablo, 8500Mhz’ye kadar uzanan çok daha geniş bir bant genişliğine sahiptir ve hareket halindeyken büyük veri aktarımlarını işleyecek bir konuma yerleştirir.

Cat 7 Ethernet Kablosu

Cat 7 Ethernet Kablosu

Cat7 kablo, Cat5e ve Cat6’dan çok daha yüksek frekans sinyallerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu, Cat7 kablolarının daha fazla miktarda bilgi taşımasına olanak tanır. Cat7 kablo ayrıca kablo üzerinden geçen sinyalleri daha iyi koruyabilir.

Cat7 kablo çiftlerin daha sıkı bükülmesinin yanı sıra koruma, karışma etkilerini azaltır. Cat7 kablosu genellikle, Cat6 veya Cat5e kablosunda kullanılan 8p8c RJ45 konektörleriyle geriye dönük uyumlu bir konektör olan GG45 konektörü kullanılarak sonlandırılır. GG45 konektörü, 600 MHz’e kadar olan frekansları destekleyen dört ek iletkene sahiptir. Daha yüksek frekanslar, Cat 7 kablo 10-Gigabit Ethernet’i desteklemesini sağlar. Şu anda, Cat 7 kablo yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Cat5e ve Cat6 çözümleri de günümüzün veri merkezlerinin, ağlarının ve son kullanıcıların bant genişliği gereksinimlerini yeterince destekler. Bant genişliği kullanılmayacağından, bir masaüstüne bağlantı için Cat7’yi kullanmak gereksiz olacaktır. Aynı nedenle birçok veri merkezi uygulaması için de gereksiz bir masraf olabilir. Ancak, teknoloji ilerledikçe ve gereksinimler arttıkça, Cat7 kablosu veri merkezi ve masaüstü bağlantılarında daha alakalı hale gelecektir.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu