BilgisayarWindows

Bilgisayarı Otomatik Kapatma Nasıl Yapılır? Programsız Bilgisayar Kapatma

Windows bilgisayarı otomatik kapatma işlemini programlı veya programsız olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemin birçok farklı yöntemi yazımızda olacak.

Bilgisayarlar, günümüzde birçok farklı sebepten dolayı neredeyse her yerde karşımıza çıkabiliyorlar. Bu cihazların kullanım amacı tabii ki kişiden kişiye ve hatta kurumdan kuruma tamamen değişiklik gösterebiliyor. Bilgisayarların doğru kullanıldığında ne kadar çok yararlı olduklarının farkındayız. Ancak ne kadar yararlı olursa olsun, bir bilgisayar başında uzun süre oturmak bazen oldukça can sıkıcı olabiliyor.

Yani aslında bazı zamanlar bilgisayar başından kalkmamız gerekebiliyor. Ancak bilgisayarı kapatmadan gitmek tabii ki pek yapmak isteyeceğimiz bir şey değil. İşte bu gibi durumlarda karşımıza otomatik bilgisayar kapatma yöntemleri çıkıyor. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarları birçok farklı yöntemle otomatik kapatmaya ayarlayabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazılarını bu içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar Otomatik Kapatma Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir bilgisayarı otomatik kapatma için ayarlamak aslında fazlasıyla yararlı bir işlem. Bilgisayarlar artık neredeyse her yerde varlar. Birçok farklı amaçla tercih edilen bilgisayarlarda sayısızca farklı işlem yapılabiliyor. Ancak bilgisayarlarda yapılan bazı işlemler oldukça vakit alabiliyor.

Örneğin, bir bilgisayardan taşınabilir harddiske veri kopyalama işlemi bazen saatlerce sürebiliyor. İşte bu gibi uzun süren işlemler esnasında bilgisayardan uzaklaşmak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda karşımıza otomatik bilgisayar kapatma işlemi çıkıyor. Otomatik PC kapatma sayesinde bilgisayarınızın kapanacağı zamanı ayarlayabiliyorsunuz.

Örneğin, bilgisayarınızı 1 saat sonra otomatik kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece cihaz, 1 saat sonra kendini tamamen kapatacaktır. Bu sayede bilgisayar başında saatlerce durmanız gerekmez. Ayrıca cihazınız boş yere açık kalmamış olur.

Windows Bilgisayarı Otomatik Kapatma Programsız

Bilgisayarınızı otomatik kapatmak için bir program kullanmanız şart değil. Bu işlem Windows işletim sistemlerinde programsız bir şekilde yapılabiliyor. Windows 7/8/10 veya Windows 11 işletim sisteminde aşağıdaki yöntemle bilgisayarınızı otomatik kapatmaya ayarlayabilirsiniz. Yani Windows 10 otomatik kapatma gibi şeyler için farklı bir yöntem aramanıza gerek yok.

Bilgisayarı Otomatik Kapatma Windows 7 ve Üzeri

hostixo-blog-windows-bilgisayari-otomatik-kapatma-programsiz-pc-kapatma-cmd

  • İlk olarak Başlat menüsüne tıklayın ve arama kısmına CMD yazarak çıkan Komut İstemi seçeneğine tıklayın.
  • Sonrasında açılan pencereye shutdown -s -t 3600 yazarak Enter tuşuna basmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra bilgisayarınız 60 dakika dolduğunda otomatik olarak kapatılacaktır.
  • Eğer 60 dakikayı değiştirmek istiyorsanız, 3600 yazan kısmı saniye olarak hesaplayarak değiştirebilirsiniz. Örneğin, bu kısma 7200 yazdığınızda bilgisayarınız 7200 saniye yani 120 dakika sonra otomatik olarak kapatılacaktır.

Bilgisayarı Otomatik Kapatma İptal

Bilgisayarı otomatik kapatmaya ayarladıktan sonra bu işlemi iptal etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Windows 10 otomatik kapatma iptal yöntemi olarak da gösterebileceğiniz bu yöntem, diğer sürümlerde de aynı şekilde yapılabiliyor.

Windows Otomatik Kapatma İptal

hostixo-blog-windows-bilgisayari-otomatik-kapatma-iptal-bilgisayar-kapatici-cmd

  • Başlat menüsüne tıklayın ve arama kısmına CMD yazdıktan sonra çıkan Komut İstemi seçeneğine tıklayın.
  • Daha sonra açılan pencerede shutdown -a yazarak Enter tuşuna basmanız gerekiyor.

Bu adımların ardından daha önce ayarladığınız otomatik kapatma varsa anında iptal olacaktır.

Bilgisayarı Otomatik Kapatma Programı Wise Auto Shutdown

Bilgisayarınızı bir program kullanarak otomatik kapatmaya ayarlamak istiyor olabilirsiniz. Wise Auto Shutdown ile bilgisayarınızı otomatik kapatmaya ayarlayabilmeniz mümkün. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Otomatik Bilgisayar Kapatıcı Program

hostixo-blog-windows-bilgisayari-otomatik-kapatma-programi-wise-auto-shutdown

  • İlk adımda Wise Auto Shutdown programını bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekiyor. Programı kurduktan sonra çalıştırmalısınız.
  • Programı çalıştırdıktan sonra karşınıza bir pencere gelecektir. Bu pencerede sol tarafta Bir görev seçin yazısını göreceksiniz. Bu yazının hemen altındaki kısımdan Kapat kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor.
  • Sağ tarafa baktığınızdaysa Zaman yazısını göreceksiniz. Bu yazının hemen altında, otomatik kapatma süresini ayarlayabileceğiniz seçenekler mevcut. Buradan Belirli zaman seçeneğini işaretledikten sonra hemen altından bilgisayarın otomatik kapanacağı tarihi ve saati belirleyebilirsiniz.
  • Şu andan itibaren seçeneğini işaretlediğinizde otomatik kapatma süresini saat olarak belirlemeniz mümkün. Örneğin, bu seçeneği işaretleyerek bilgisayarı 2 saat sonra otomatik kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Otomatik kapanma süresini belirledikten sonra isteğinize göre alttaki Lütfen görev çalıştırılmadan 5 dakika önce bana hatırlat seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu seçeneği işaretlerseniz, bilgisayar kapanmadan 5 dakika önce size bir hatırlatma yapılacaktır.
  • Son olarak alttaki Görevi Başlat butonuna tıklayarak bilgisayarınızı belirlediğiniz süre sonunda otomatik kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Otomatik kapatmayı iptal etmek için programı çalıştırarak alttaki Görevi İptal Et butonuna tıklamanız ve çıkan uyarı mesajına Evet demeniz yeterlidir.

Bilgisayarı otomatik kapatma işlemi Wise Auto Shutdown programıyla yukarıdaki adımlarla kolayca gerçekleştirilebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu