DiğerGENEL

HEX Renk Kodları Nedir? Nerelerde Kullanılabilir?

Hex renk kodları, günümüzde birçok farklı yerde karşınıza çıkabilir. Örneğin, Adobe Photoshop programında tasarım yaparken, renklerin hex değerleriyle karşılaşmanız mümkün.

Bir web sitesi tasarlarken veya herhangi bir tasarım yaparken kullandığınız renklerin önemi büyük. Çünkü sizin de bileceğinize üzere, bir tasarımın şık olmasında renkler çok büyük bir rol oynuyor. Yani tasarımda kullandığınız renkler kötü veya uyumsuz olursa, bu durumda ortaya kötü bir görüntü çıkabilir.

İşte bu yüzden tasarımlarınızda vb. projelerde kullanacağınız renkleri doğru şekilde seçmeniz çok önemli. Yaptığınız tasarımlarda renk seçimi yaparken tam olarak istediğiniz renkleri bulabilmenizin zor olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak hex renk kodları sayesinde tasarımlarınızda tam olarak istediğiniz renkleri kullanabilmeniz mümkün.

Renklerde Hex Değeri Nedir?

hostixo-blog-hex-renk-kodlari-hex-renk-degeri-nedir

Hex renk kodları yani hex kodu, aslında renklerin kodlara dökülmüş hali olarak tanımlanabilir. Bu kodlar sayesinde birçok yerde istediğiniz renklere kolayca ulaşabilmeniz mümkün. Daha önce belirttiğimiz gibi renklerin önemi özellikle tasarımlarda çok büyük.

Örneğin, web sitesinin temasındaki renkler birbiriyle uyumsuz olduğunda ortaya kötü bir görüntü çıkabilir. İşte bu yüzden bu tür tasarımlarda tam olarak doğru renkleri kullanabilmeniz çok önemli. Ancak tabii ki tasarım yaparken tam olarak istediğiniz renkleri bulmanız normal şartlarda biraz zor olabilir.

İşte bu gibi durumlarda hex renk kodları sayesinde istediğiniz renkleri tasarımlarınızda kullanabilirsiniz. Bu hex kodları aslında HTML kodları olarak da bilinir. Hex kodları aslında RGB renk kodlarıyla aynı işlevi görür. Çünkü hex renk değerlerinin karşılığına RGB renk kodları gelir gelir.

Temel olarak hex kodlarının RGB renk değerlerini temsil ettiklerini söyleyebiliriz. Örneğin, beyaz renginin RGB değeri (255,255,255)  olarak karşımıza çıkıyor. Aynı rengin hex koduysa #FFFFFF olarak karşımıza çıkıyor. Yani bir web sitesi tasarlarken vs. beyaz rengini kullanmak için bu kodları kullanabiliyorsunuz. Bu kodlar sayesinde istediğiniz rengi seçerek tasarımlarınıza ekleyebilirsiniz.

Hex Renk Kodları Nerelerde Kullanılabilir?

Hex renk kodları yani renk değerleri, birçok yerde birçok farklı amaçla kullanılabilirler. Bu yüzden bazı renklerin kodlarını bilmeniz doğru olacaktır. Bu kodların nerelerde karşınıza çıkabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Bizde bu sebeple yazımızın devamında bu konuya da değinmeye çalışacağız. Hex kodlarının kullanılabileceğiniz bazı yerler aşağıdaki şekilde oluşuyor.

Photoshop Türü Uygulamalarda

hostixo-blog-hex-renk-kodlari-hex-kodlari-nerelerde-kullanilir-photoshop-tasarim

Hex renk değerleri Adobe Photoshop dahil birçok tasarım programında karşımıza çıkabilir. Tasarımda doğru renklerin kullanılması çok önemlidir. İşte bu sebeple bu tür programlarda doğru rengi kullanabilmeniz için renklerin hex kodlarını bilmeniz çok doğru olacaktır.

Örneğin, bir afiş tasarımında tam olarak kül yeşili rengine ihtiyacınız olabilir. İşte bu renge hızlıca ulaşabilmek için rengin hex kodunu yani #4a804d renk kodunu kullanabilirsiniz. Bu sayede tasarımda tam olarak istediğiniz renkleri kullanarak ortaya şık bir görüntü çıkarabilirsiniz.

Web Sitesi Tasarımlarında

hostixo-blog-hex-renk-kodlari-hex-kodlari-nerelerde-kullanilir-web-tasarim

Bir web sitesi tasarlarken hex renk kodları sayesinde doğru renklere ulaşabilirsiniz. Bir web sitesinde renkler uyumsuz olduğunda ortaya kötü bir görünüm çıkabilir. İşte bu gibi durumlarda da sitenizde ziyaretçi kayıplarıyla karşılaşmanız muhtemeldir.

Bu sebeple bir site tasarımı yaparken doğru renklerin kullanılması çok önemlidir. Bir site tasarlarken tam olarak doğru renkleri kullanabilmek için doğal olarak o renklerin hex değerlerini kullanabilirsiniz. Çünkü hex renk değerleri aslında HTML kodları olarak da bilinirler.

Bir web sitesi oluşturulurken HTML dili kullanıldığı için hex renk değerleri sayesinde sitenizin tasarımında istediğiniz renklere ulaşabilirsiniz. Yani sitenizin tasarımında tam olarak istediğiniz renkleri kullanarak sitenizdeki renklerin birbirleriyle uyumlu olmalarını sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak şık bir site tasarımı yapabilir ve ziyaretçilerin sitenizde daha rahat bir şekilde daha fazla gezinmelerini sağlayabilirsiniz.

Hex Renk Kodu Nasıl Bulunur?

Hex Renk Kodu Bulma

Hex renk kodları sayesinde birçok renge ulaşabileceğinizi belirtmiştik. Hex renk kodlarını bulabilmeniz için kullanabileceğiniz basit bir yöntem var. İnternette araştırma yaptığınızda birçok rengin hex renk koduna ulaşabilmeniz mümkün.

Ancak bazı siteler sayesinde direkt olarak istediğiniz rengi seçerek hex renk kodunu öğrenebilirsiniz. Böylece istediğiniz rengi tasarımlarınızda kullanabilir ve ortaya şık bir görünüm çıkarabilirsiniz. Eğer bir rengin hex kodu yerine RGB kodunu bulmak istiyorsanız, RGB renk kodu bulma işlemini de yine aynı araştırmalarla gerçekleştirebilirsiniz.

Oldukça Fazla Karşımıza Çıkabilen Hex Kodları ve Karşılıkları

Tasarımlarınızda kullanabileceğiniz oldukça fazla hex renk kodu mevcut. Örneğin, beyaz renk kodu, turkuaz renk kodu, bej renk kodu ve kırmızı renk kodu gibi renklerin kodlarını öğrenmeniz gerekebilir. Bu yüzden yazımızın devamında bazı renklerin hex ve RGB kodlarını sizlere listelemeye çalışacağız.

Hex Kodları ve RGB Renk Kodları

Beyaz

  • Hex Kodu: #FFFFFF
  • RGB Kodu: (255.255.255)

Kırmızı

  • Hex Kodu: #FF0000
  • RGB Kodu: (255,0,0)

Siyah

  • Hex Kodu: #000000
  • RGB Kodu: (0,0,0)

Turkuaz

  • Hex Kodu: #40E0D0
  • RGB Kodu: (64.224.208)

Mavi

  • Hex Kodu: #0000FF
  • RGB Kodu: (0,0,255)

Bordo

  • Hex Kodu: #800000
  • RGB Kodu: (128,0,0)

Gri

  • Hex Kodu: #808080
  • RGB Kodu: (128.128.128)

Açık Yeşil

  • Hex Kodu: #90EE90
  • RGB Kodu: (144.238.144)

Sarı

  • Hex Kodu: #FFFF00
  • RGB Kodu: (255.255,0)

Mor

  • Hex Kodu: #800080
  • RGB Kodu: (128,0.128)

Kahverengi

  • Hex Kodu: #A52A2A
  • RGB Kodu: (165,42,42)

Koyu Turuncu

  • Hex Kodu: #FF8C00
  • RGB Kodu: (255.140,0)

Bej

  • Hex Kodu: #F5F5DC
  • RGB Kodu: (245.245.220)

Bazı yaygın hex renk kodları ve RGB renk kodları bu şekilde oluşuyor. Ancak tasarımlarınızda kraliyet mavisi veya ilkbahar yeşili gibi özel renkleri kullanmak istiyor olabilirsiniz. İşte bu gibi durumlarda internetten kısa bir araştırmay yaparak bu tür özel renklerin kodlarına ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu