Yazılım

Cache Nedir? 3 Eklenti

Cache nedir diye aratıyorsanız doğru yerdesiniz. Bir web sitesinin yüklenme süresini kısaltmak için kullanılan sisteme cache denir. Günümüzde web siteleri oldukça zaman isteyen yükleme sürelerine sahip olabilirler. Bunların başlıca sebebi içeriklerinin büyüklüğü, yanlış hosting firması tercihi ve buna bağlı sunucu yavaşlıkları olabilir. Bu yazımızda Cache nedir ne işe yara bunu öğreneceğiz.

Cache (Ön Bellek) Nedir?

Cache ileriki bir zamanda kullanılacak olan verinin bir süreliğine yada sürekli olarak sunucularda depolanması işlemi olarak kabaca tarif edilebilir. Bir sitesi açtığınızda o sitenin cache verileri toplanır, bu veriler bir html dosyasında toplanır ver tarayıcınız tarafından açılır. Aynı siteye yapılan ikinci ve diğer ziyaretlerde bu kopya yüklenerek kullanıcıya gösterilir. Böylece sitenin yüklenmesi için gereken dosyalar depolanan dosyalardan çok daha hızlı çağırılacağı için yüklenme sürelerinde ciddi artışlar görülebilir.

Ancak web sitesi güncellendiyse ya da kullanılan eklentiden dolayı güncellenen kısımların yeniden yüklenmesi gerekirse o zaman dosyalar güncellenir.

Bazen uzun süreli cache saklamaktan dolayı sitelerdeki güncel görünüm ve verilere erişemeyebilirsiniz. Bu durumda tarayıcınızdan ön bellek verilerini temizleme işlemini gerçekleştirerek cache dosyalarının silinmesini sağlayabilirsiniz.

Cache Neden Önemlidir?

Cache kullanımı web sitelerinin yüklenme sürelerinde önemli rol oynamaktadır. Kullanıcı siteyi ziyaret ederken hızlı erişim sağlayacağı için arama motorları tarafından performansı da artmış olacaktır. Site dosyalarının çağırılması için trafik harcanmaktadır ancak cache kullanımı ile trafik kaynağınızın harcanmasının önüne geçebilirsiniz.

Cache Türleri Nelerdir?

Cache türleri bilinmesinin bir anlamı olmadığı bir genel kültür bilgisidir. Sunucu ve tarayıcı taraflı ön bellek türleri mevcuttur.

Tarayıcı taraflı ön bellek dosyalarısite ilk kez yüklendiğinde oluşturulur. Sitenin açılması için gerekli dosyalar tarayıcı tarafından yüklenerek geçici olarak depolanır.

Sunucu taraflı ön bellek, tarayıcı taraflı ile oldukça benzer prensiptedir. Tek farkı dosyaların depolandığı yer sunucudur. Ayrıca çok daha fazla veri depolayabilirler.

Wordpress Cache Özelliği ve Wordpress Cache Eklentileri

Cache kullanımı Wordpress sistemlerde performans artışı adına sıklıkla kullanılan bir seçenektir. Wordpress sistemi üzerinde pek çok cache eklentisi bulunmaktadır. Sizler için en iyi 3 eklentiyi sıralayacağız. Kendinize uygun en iyi performansı aldığınız eklenti ile siteniz hız katabilirsiniz.

W3 Total Cache

Cache Nedir 1
Cache Nedir 1

W3 Total Cache wordpress üzerinde kullanılan en popüler cache eklentilerinden birisidir. Performans adına cache dışında pek çok ayarı bünyesinde barındırmaktadır. Dünya genelinde ciddi bir kullanıcı kitlesi vardır.

WP Super Cache

Cache Nedir 2
Cache Nedir 2

Wordpress sistemler üzerinde ön bellekleme işlemi için kaliteli çözüm sunmaktadır. Yine pek çok performans ayarı ve kaliteli bir ön bellekleme seçeneği sunmaktadır.

Autoptimizer

Cache Nedir 3
Cache Nedir 3

Özellikle script ve stil dosyaları üzerine odaklanan bu eklenti ile kolay ve basit bir şekilde cache işlemlerini yapabilirsiniz. HTML, JS ve CSS optimize etme işlemleri ile sitenize hız katmak konusunda oldukça iddialı bir eklentidir.

Not ve Sonuç

Sitenizin önbellekleme işlemi sayesinde daha hızlı yüklenmesini sağalayabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılarınızın siteye girişleri hızlanır ve sitenizi tert etme olasılıkları ortadan kalkar. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var. Ne kadar cache eklentisi kullanırsanız kullanın hosting firmanız kalitesiz bir alt yapıya sahipse ve doğru tercihi yapmadıysanız  bu eklentiler de sorununuzu çözemeyecektir.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu