Bilgisayarİnternet

Browser Nedir? En Popüler 5 Tarayıcı

İnternette gezinirken aklınıza browser nedir sorusu takılabilir. Aslında browser yani tarayıcılar olmasaydı, internette bu kadar rahat gezinemezdik.

İnternet artık tüm dünya için vazgeçilmez bir şey. İnternet sayesinde oyunlar oynayabilmemizin yanı sıra birbirinden değerli bilgilere erişebiliyoruz. Tarayıcılarda dolaşırken daha önce hiç görmediğimiz bilgilerle karşılaşabiliyoruz. Peki tarayıcıların tam olarak ne olduğunu hiç düşündünüz mü?

Aslında tarayıcılar, telefon ve bilgisayar gibi her akıllı teknolojik cihazlarda karşımıza çıkabiliyorlar. Hepimizin fark etmeden de olsa kullandığı bu yazılım, şüphesiz hayatımızı önemli derecede kolaylaştırıyor.

Telefon, bilgisayar ve hatta televizyonlarda kullandığımız browserlar, internette gezinebilmemiz için kesinlikle gerekliler. Bu konu hakkında sizlere daha detaylı bilgi sunmak ve en popüler tarayıcıları listelemek istiyoruz.

Web Browser Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-browser-nedir-nasil-calisir-en-cok-kullanilan-web-tarayicilari-listesi-2022

Birçoğumuz browser nedir diye merak ediyor olabilir. Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. İnternetin günümüzde önemli bir konumda olduğunu biliyoruz. İnternete bağlanarak bize birbirinden farklı hizmetler sunan sayısızca uygulama mevcut.

Ancak bu uygulamalarla internette gezinemeyiz. İşte bu yüzden browserlar mevcut. Browser yani tarayıcı, internette gezinmek için geliştirilen yazılımlardır. Bu yazılımlar sayesinde internet sitelerini dolaşabilir, internetteki görselleri vs. rahatça görüntüleyebiliriz. Örneğin, Google Chrome ve Opera bir browser yani tarayıcı olarak tanımlanır.

İşte bu tür yazılımlar sayesinde internette rahat bir şekilde dolaşabilir ve aradığımız bilgilere ulaşabiliriz. Browserların geliştirilme süreci farklı olduğu için, siteler her tarayıcıda aynı görünmeyebilir. Bu yüzden bir web sitesi geliştirilirken tarayıcılara göre optimize edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde bir browserda şık ve düzgün görünen bir site, diğer browserda bozuk görünebilir.

Web Tarayıcısı Nasıl Çalışır?

hostixo-blog-browser-nedir-dunyada-en-cok-kullanilan-tarayicilar-2022

Browser nasıl çalışır sorusunun cevabı aslında basit. URL adresine bir adres yazdığınızda browser bunu kabul ederek adresin kaynağını çağırır. Sonrasında kaynaktaki içerikleri kullanıcı için işler ve görüntülenmesini sağlar. Browser, aslında internet sitelerinin kaynağıyla kullanıcılar arasında bir iletişim sağlar. Bu iletişimin sonunda kaynaktaki içerikleri kullanıcılar için görüntülenebilir hale getirir.

En Çok Kullanılan Web Tarayıcıları

hostixo-blog-browser-nedir-en-fazla-tercih-edilen-desktop-tarayiciler-chrome-mozilla-firefox-edge-opera-safari

Browser nedir sorusunun ardından şimdiyse Statcounter’dan aldığımız verilerle 2022 yılının en popüler tarayıcılarını sizlere açıklamak istiyoruz. Dünyada en çok kullanılan tarayıcılar için Statcounter tarafından sunulan verilere göz atabilirsiniz. En hızlı ve en iyi internet tarayıcıları Statcounter tarafından hazırlanan listede bulunuyor. Birbirinden iyi web tarayıcıları listesi aşağıdaki şekilde oluşuyor.

Google Chrome

Yıllardır popüler olan Google Chrome, basit ve kullanışlı bir tarayıcı. Google’ın piyasaya sürdüğü bu browser, en çok kullanılan tarayıcılar 2022 listesinin başında bulunuyor. Chrome’da Google hesabınızla oturum açarak şifrelerinizi, tarayıcı geçmişinizi ve daha birçok öğeyi senkronize edebiliyorsunuz.

Böylece tarayıcınızı her cihazdan rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Google Chrome, açıklanan verilere göre 2022 yılında şu ana kadar pazarda yaklaşık %66,4’lük bir paya sahip. Yani Chrome’un açık ara en fazla tercih edilen browser olduğunu söyleyebiliriz.

Microsoft Edge

Birçoğumuz Chrome kullandığımız için Microsoft Edge ilk bakışta bize yabancı gelebilir. Ancak aslında bu tarayıcı, Windows işletim sistemine otomatik yüklü geliyor. Yani siz fark etmemiş olsanız bile bu tarayıcı bilgisayarınızda yüklü olabilir.

Yıllardır geliştirilen ve günümüzde oldukça kullanışlı hale getirilen bu browser, en fazla tercih edilen tarayıcılardan biri. Microsoft Edge, her ne kadar az tercih edilse de oldukça basit ve kullanışlı bir tarayıcı olarak gösterilebilir. Açıklanan verilere göre bu tarayıcı 2022 yılında yüzde 10,36 tercih edilme oranıyla Chrome’un hemen arkasında yer alıyor.

Safari

Apple’ın geliştirdiği Safari, oldukça kullanışlı bir arayüze sahip. Apple cihazlarda varsayılan browser nedir diye merak ediyorsanız, Safari’yi cevap olarak kabul edebilirsiniz. Çünkü dev şirket Safari’yi kendi cihazlarına özel hazırlıyor. Böylece tarayıcının Apple cihazlardaki performansı oldukça yüksek olabiliyor.

Sadece Apple cihazlarda bulunan Safari, diğer Apple cihazlarla senkronize bir şekilde çalışabiliyor. Bu da kullanıcılar için büyük bir avantaj olarak gösterilebilir. Bu tarayıcının Microsoft Edge ile kıyasıya rekabet ettiğini söyleyebiliriz. Safari, 2022 yılında yüzde 9,34 kullanım oranıyla üçüncü sırada kendine yer buluyor.

Mozilla Firefox

Birçoğumuzun yakından tanıdığı Mozilla Firefox, günümüzde hala kullanıcıların tercih ettiği bir tarayıcı. Kullanıcılar bazı sebeplerden dolayı Mozilla’yı bırakmaktan vazgeçemeyebiliyorlar. Bu tarayıcının birçok dikkat çekici özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Mozilla Firefox, 2022 yılında en fazla kullanılan dördüncü browser olarak karşımıza çıkıyor. Listede Safari’den hemen sonra sıralanan bu browser, yüzde 7,89 kullanım oranına sahip. Bu oranda Mozilla’yı en fazla tercih edilen tarayıcılar listesine sokmaya yetiyor.

Opera

Bu listenin sonunda adını sıkça duyduğumuz Opera browser yer alıyor. Opera, aslında bilinmedik bir tarayıcı değil. Diğer tarayıcılardan oldukça farklı bir arayüze sahip olan Opera, kullanıcılara VPN hizmeti bile sunuyor.

Üstelik oyuncular için özel hazırlanan Opera GX browser bile mevcut. Birçok farklı özellik sunan Opera, en fazla tercih edilen tarayıcılar arasında beşinci sırada yer alıyor. Bu tarayıcı şaşırtıcı bir şekilde sadece %2,97’lik bir kullanım oranına sahip.

Browser nedir sorusundan sonra 2022 yılında şimdiye kadar en fazla tercih edilen browserları da sizlere açıklamaya çalıştık. Bu verileri Statcounter web sitesinden aldığımızı özellikle vurgulamak istiyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu