Bilgisayar

Ubuntu İşletim Sistemi Nedir? Sistem Gereksinimleri Neler?

Windows ve macOS gibi birçok işletim sistemi mevcut. Peki Ubuntu işletim sistemi nedir diye hiç düşündünüz mü? Bu sorunun cevabı yazımızda olacak.

İşletim sistemleri aslında bilgisayarların temeli olarak lanse edilebilir. Bu sistemler olmasaydı, cihazlar istenilen şekilde çalıştırılamazdı. Yani bugün bilgisayar ve telefon gibi cihazları düzgün bir şekilde kullanabiliyorsak, bu tamamen işletim sistemleri sayesinde.

Cihazları işlevsel hale getiren işletim sistemleri arasında birçok farklı seçenek mevcut. Elbette bunlardan en popüleri Windows olarak gösterilebilir. Ancak, Ubuntu gibi işletim sistemlerinin de dünya genelinde sayısızca kullanıcısı mevcut. Ubuntu, aslında daha önce birçok kişinin duyduğu bir işletim sistemi. Seneler önce geliştirilen Ubuntu, günümüzde hala oldukça fazla kişinin tercihi olabiliyor.

Ubuntu İşletim Sistemi Nedir?

hostixo-blog-ubuntu-isletim-sistemi-nedir-ubuntu-ne-demek-linux-dagitimlari

Bu kısımda Linux nedir sorusunu cevaplamakla başlayalım. Linux, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeği olarak tanımlanabilir. Yani Linux temeli kullanılarak yeni işletim sistemleri geliştirilebilir. İşte bu işletim sistemlerine de Linux dağıtımı adı verilir.

Linux’u açıkladığımıza göre artık Ubuntu işletim sistemi nedir sorusuna geçebiliriz. Ubuntu, temeli Linux olan bir masaüstü işletim sistemidir. Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu olduğu için herkes tarafından düzenlenerek geliştirilebilir. Özetle, Ubuntu’yu açık kaynak kodlu bir Linux dağıtımı olarak tanımlayabiliriz. Linux üzerine kurulu olan bu işletim sistemini tercih edenlerin sayısı günümüzde oldukça fazla.

Ubuntu mu Windows mu?

hostixo-blog-ubuntu-isletim-sistemi-nedir-ubuntu-mu-windows-mu-ubuntu-avantajlari

Bu sorunun cevabı tabii ki kullanıcıların ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir. Yine de bu konuyu biraz ele almak istiyoruz. Ubuntu işletim sistemi nasıl diye düşünüyorsanız, yazımızın devamında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Windows Avantajları

En popüler işletim sistemi denildiğinde aklınıza tabii ki Windows gelecektir. Windows’un popüler olmasının en büyük nedenlerinden birisi, uygulama çeşitliliğidir. Windows ile uyumlu olan sayısızca uygulama ve oyun mevcuttur. Ayrıca Windows, açık kaynak kodlu olmadığı için kodlarına herkes müdahale edemez.

Aslında standart bir kullanıcısıysanız, Windows’u tercih etmeniz doğru olacaktır. Böylece Windows ile uyumlu sayısızca uygulama arasından istediklerinizi seçebilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Eski veya yeni çıkan oyunları bilgisayarınıza kurarak problem yaşamadan oynayabilirsiniz.

Ubuntu Avantajları

Bilgisayar hakkında bilgi sahibiyseniz ve farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Ubuntu’yu tercih edebilirsiniz. Ubuntu, diğer işletim sistemlerine göre çok daha fazla özelleştirme seçeneğine sahiptir. Böylece özelleştirmeler yaparak bilgisayarınızı tam olarak istediğiniz hale getirebilirsiniz.

Üstelik, Ubuntu’nun genel olarak rakiplerine kıyasla oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu sebeple özellikle profesyonel ihtiyaçlar için yine Ubuntu tercih edilebilir.

Ayrıca Ubuntu’nun sık sık güncelleme aldığını belirtmemizde fayda var. Böylece işletim sisteminde ortaya çıkan hatalar kısa zamanda onarılabiliyor. Özetle, bilgisayar konusunda bilgi sahibiyseniz ve daha fazla hakimiyet istiyorsanız Ubuntu’yu tercih edebilirsiniz.

Ayrıca profesyonel amaçlar için yine bu işletim sistemini tercih ederek cihazların güvenlik seviyesini arttırabilirsiniz. Ancak, basit ve her şeyle uyumlu bir işletim sistemi arıyorsanız, ilk seçeneğiniz Windows olmalıdır.

Aynı Bilgisayara Hem Windows Hem Ubuntu Kurulabilir mi?

hostixo-blog-ubuntu-isletim-sistemi-nedir-ayni-bilgisayara-ubuntu-ile-windows-kurulur-mu

Bir bilgisayara aynı anda iki farklı işletim sistemi kurmak mümkün. Eğer sabit diskinizde yeteri kadar boş yer varsa, tek bir sabit diske iki farklı işletim sistemi kurabilirsiniz. Yani bir bilgisayara hem Ubuntu hem de Windows kurabilmeniz mümkün. Bilgisayarınızda birden fazla işletim sisteminin kurulu olduğunu varsayalım. Bu durumda, bilgisayar açılırken size hangi işletim sistemini kullanacağınızı sorulur. Bu kısımda Ubuntu’yu seçerseniz bilgisayarınız Ubuntu ile başlatılacaktır.

Ubuntu Ücretsiz mi?

Ubuntu işletim sistemi nedir konusunu öğrendikten sonra bilgisayarınıza indirmek ve kurmak isteyebilirsiniz. Bu durumda oldukça şanslısınız. Çünkü bu işletim sistemi tamamen ücretsiz. Ubuntu’yu hiçbir ücret ödemeden rahatlıkla indirip kurabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Ubuntu işletim sistemi indir bağlantısına tıklayarak resmî sitesinden Ubuntu’yu indirebilirsiniz.

Ubuntu Sistem Gereksinimleri

  • 25 GB sabit disk alanı
  • İnternet bağlantısı (önerilen)
  • 2 GB RAM
  • 2 GHz çift çekirdekli işlemci

Linux İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Ubuntu işletim sistemi nedir kısmında Ubuntu’nun Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğunu belirtmiştik. Linux tabanlı birçok işletim sistemi mevcut. Bunlardan bazılarını sizler için listelemek istiyoruz. Böylece gerekli araştırmaları yaparak aradığınız işletim sistemini daha rahat bulabilirsiniz.

En Popüler Linux Dağıtımları

  • Ubuntu
  • Debian
  • Linux Mint
  • Pop! OS
  • Elementary OS
  • MX Linux
  • Manjaro
  • Solus
  • Fedora
  • Zorin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu