Bilgisayar

RAM Nedir? RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayarınız için RAM alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaşacağız. Doğru RAM seçimiyle daha iyi performanslara ulaşabilirsiniz.

Laptop ve masaüstü bilgisayarlar, donanımsal ve yazılımsal olarak önemli anlamda gelişmiş durumda. Her geçen gün artan bu gelişim, bizlere daha önce görmediğimiz imkânlar bile tanıyabiliyor. Bilgisayarların özellikleri birbirlerine göre değişiklik gösteriyor.

Bir bilgisayar alırken veya toplarken, birçok noktada dikkatli olmamız gerekiyor. Ekran kartı, işlemci ve RAM gibi parçaları seçerken bazı kriterlere dikkat edilmesi şart. İçeriğimizde RAM alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ve daha fazlasına değinmeye çalışacağız. RAM fiyatları özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Doğru RAM seçimi yapmak için yazımızın devamındaki RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler kısmına göz atabilirsiniz.

RAM Nedir, Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-single-channel-dual-channel-ram-nedir-ne-ise-yarar

Bilgisayar için RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemli. Çünkü yanlış seçim yapmak, bilgisayarı hiç kullanamamanıza bile neden olabilir. RAM (Random Access Memory), bilgisayarın geçici belleği olarak tanımlanabilir.

Bilgisayarınızda çalışan programlar ve arkaplandaki işlemler, aslında anlık olarak bilgisayar kapanana kadar RAM bellekte saklanırlar. RAM, verileri hızlı bir şekilde okuyup yazabilen bir bellek türüdür ve işlem yaparken sık sık erişilebilecek verileri tutar.

Bilgisayarınızda yüksek RAM kapasitesinin olması, daha fazla programı aynı anda çalıştırabilmenizi sağlar. RAM’in kapasitesi arttıkça, bilgisayarın performansı da artar. Ancak, RAM yalnızca geçici bir bellek olduğundan, bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tüm veriler kaybolur.

RAM, veri erişim hızı açısından çok önemlidir çünkü bilgisayarın sabit diski RAM kadar hızlı değildir. Bu nedenle, bilgisayarın işlemci hızı ne kadar yüksek olursa olsun, yetersiz RAM belleği ile çalıştırılan bir bilgisayar, hızlı çalışmaz ve yavaşlar.

Tek Kanal (Single Channel) RAM Nedir?

Bilgisayara RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri tek kanal ve çift kanal mevzusudur. Tek kanal yani single channel RAM, aslında bir bilgisayarda tek RAM’in kullanılması anlamına gelir. Örneğin, bilgisayarınızda 2 adet bellek slotu olduğunu varsayalım. Bir tane RAM aldığınızı ve bu slotlardan birisine takdığınızı varsayalım. Bu durumda, taktığınız bellek tek kanal olarak çalışır. Tüm işlemler bu tek kanal üzerinden gerçekleşir.

Çift Kanal (Dual Channel) RAM Nedir?

Dual channel olarak da bilinen çift kanal RAM, bir bilgisayarda iki bellek kullanılması anlamına gelir. Örneğin, anakartınızda 2 tane bellek slotu bulunduğunu düşünelim. Toplam da 16 GB olacak şekilde 8 GB kapasitede 2 adet RAM aldığınızı ve bu iki slota taktığınızı varsayalım. Bu durumda bilgisayarınızdaki veriler iki farklı kanaldan yazılacaktır.

Bilgisayardaki işlemler bu iki kanal arasında bölüştürülecek ve böylece performans artışı sağlanacaktır. Bu yüzden, RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de çift kanal yani çoklu kanal mevzusudur. Ancak, her RAM birbiriyle uyumlu çalışmaz. Yani bilgisayarınıza birden fazla bellek takarken, uyumlu olup olmadıklarına dikkat etmeniz şart.

RAM Nasıl Çalışır?

RAM, bilgisayarlarda çalışan işletim sistemi hizmetleri, uygulamalar ve diğer programlar tarafından kullanılır. Bilgisayarınızda çalışan bir uygulamayı açtığınızda, uygulama dosyaları sabit diskten RAM’e yüklenir ve uygulama RAM’de çalıştırılır. RAM, uygulamanın çalışması için gerekli olan tüm verileri depolar ve bu verilere işlemcinin hızlı bir şekilde erişmesini sağlar.

Bu bellek oldukça önemli bir parça olduğu için, RAM alırken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmekte fazlasıyla önemlidir. RAM, bilgisayarın geçici bellek olarak kullanılan bir bileşenidir ve ana görevi, işlemci tarafından işlenen verileri geçici olarak depolamaktır.

Bu bellek, elektronik olarak yazılabilen ve okunabilen bir bellektir. Bilgisayarın işlemcisinden gelen veriler, RAM’deki bellek hücrelerine yazılır ve işlemcinin daha hızlı bir şekilde erişebilmesi için bu bellek hücrelerine erişim rastgele olarak yapılır. RAM’de depolanan veriler, bilgisayar kapatıldığında silinir ve işte bu nedenle RAM, geçici bellek olarak tanımlanır.

RAM, bilgisayarın performansını etkileyen önemli bir faktördür. Daha fazla RAM, bilgisayarın aynı anda daha fazla veri işleyebilmesine olanak tanır ve daha hızlı yanıt vermesine yardımcı olur. Bir bilgisayarda kullanılacak RAM’in maksimum kapasitesi ve hızı, anakartın özelliklerine göre değişiklik gösterir.

RAM Seçimi Yaparken Neden Dikkatli Olunmalı?

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu gittikçe daha fazla merak ettiğinizi biliyoruz. Çünkü bu konunun bilgisayar performansı için önemi fazlasıyla büyük. Aslında bir bilgisayardaki birçok parça performans açısından oldukça önemlidir. Örneğin, yanlış bir disk seçimi bilgisayarın verimli çalışmasını engelleyebilir.

İşte bu parçalardan bir diğeri RAM bellek olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayarın geçici belleği olarak adlandırılan RAM, daha önce yapılan işlemleri içerisinde saklar. Böylece, aynı işlemler bir dahaki sefer daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Tüm bunların sonucunda bilgisayarın performansı önemli anlamda yükselebilir.

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenleri bilmek kesinlikle çok önemlidir. Çünkü, RAM seçimi, bilgisayarınızın hızını, tepki süresini ve çoklu görevlerdeki performansını doğrudan etkileyebilir. Örneğin, kapasitesi veya hızı düşük bir bellek alırsanız, bilgisayarınızda kasma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca, kalitesiz bir bellek seçiminde birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bununla birlikte, RAM alırken dikkat edilmesi gerekenleri bilmediğinizde, yanlışlıkla bilgisayarınızla uyumlu olmayan bir bellek alabilirsiniz. Çünkü RAM, bilgisayarınızın anakartına bağlı bir bileşendir ve tüm anakartlar her RAM’i desteklemez. Ayrıca, bilgisayarınızın işlemci hızı, anakartın yuva sayısı ve RAM’in hızı gibi faktörler, RAM seçiminizi etkileyebilir.

Doğru RAM seçimi, bilgisayarınızın daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlayabilir. Yanlış RAM seçimi ise performans düşüklüğüne ve hatta sistem kararlılığı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, RAM seçimi yaparken bilgisayarınızın anakartının desteklediği RAM türlerini ve özelliklerini kontrol etmek önemlidir.

Anakartım Kaç MHz RAM Destekliyor Nasıl Öğrenirim?

hostixo-blog-anakartim-kac-mhz-ram-destekliyor-nasil-ogrenirim

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri anakartın kaç MHz hızı desteklediğidir. Çünkü, bilgisayara takacağınız belleğin hızı anakartla uyumsuz olabilir. Anakartın kaç MHz desteklediğini öğrenmek için tabii ki modelini öğrenmeniz gerekiyor.

Bunun için basitçe Başlat menüsünü açın ve arama kısmına Sistem Bilgisi yazarak Sistem Bilgisi’ne tıklayın. Açılan ekranda Sistem özeti sekmesine geldiğinizde Temel Kart Ürünü diye bir kısım göreceksiniz. Bu kısımda anakart modeliniz yazar. Anakart modelini internette araştırarak maksimum kaç MHz hız desteklediğini öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar için RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

hostixo-blog-ram-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler

RAM almadan önce dikkat edilmesi gereken birçok detay mevcut. Bu detaylar seçiminizi daha doğru yapmanızı sağlayacak. RAM alırken dikkat edilmesi gerekenleri ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyoruz.

RAM Anakart Uyumu

Bir RAM alırken ilk adımda anakart ile uyumunu kontrol etmeniz şart. Elinizde anakart varsa, ona göre bir bellek seçmelisiniz. Anakartınız DDR3, DDR4 veya DDR5 olabilir. Eğer henüz anakart almadıysanız, bu iki parçayı birbiriyle uyumlu almaya özen göstermelisiniz. RAM soketini belirledikten sonra bir de hızına dikkat etmeniz gerekiyor.

Örneğin, anakartın desteklediği maksimum hız 2466 MHz olabilir. Bu durumda alacağınız bellek maksimum 2466 MHz hızında çalışacaktır. Anakart modelini internette araştırarak soket ve hız desteğini hızlıca öğrenebilirsiniz. Eğer anakartınız destekliyorsa, olabildiğince hızlı ve yeni nesil bir bellek almanız en doğrusu olacaktır.

Kapasite ve Hız

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi tabii ki kapasite. 4, 8 ve 16 GB gibi RAM bellek kapasiteleri mevcut. Bu belleğin kapasitesi ne kadar yüksek olursa, bilgisayarınız için o kadar iyi demektir. Yüksek kapasite, bilgisayarın aynı anda daha fazla işlem yapabilmesine olanak tanır.

Örneğin, yüksek kapasiteli bir bellekle aynı anda birçok programı rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Günümüzde önerilen kapasite minimum 8 GB olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, eğer imkânınız varsa en az 16 GB bir bellek almanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca, olabildiğince hızlı bir bellek seçmeniz bilgisayarınızın performansı için oldukça önemli. Bellek hızı kaç olmalı diye merak ediyorsanız, DDR4 için 3000 MHz ve üzeri hızları önerebiliriz.

Marka ve Kalite

Kalite konusu kesinlikle RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Alacağınız belleğin özelliklerini belirlediyseniz, marka ve modelini dikkatli seçmelisiniz. Sırf daha ucuz diye kalitesiz ve yanlış bir RAM seçimi yapmak ileride büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, bir bellek almadan önce internette marka ve model hakkında detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Tek ve Çift Kanal (Single & Dual)

Tek bir RAM satın aldığınızda bu bellek tek kanal olarak çalışır. Bilgisayardaki anlık işlemler bu tek kanaldan halledilir. Bu yüzden, bilgisayar yüksek performanslı bir şekilde çalışamayabilir. Ancak, çift kanal yani dual channel RAM kullandığınızda işlemler 2 farklı kanala eşit şekilde bölüştürülür. Dual channel bellek kullanımı, RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlere dahil olarak gösterilebilir.

Örneğin, bilgisayarınıza 8+8 GB olmak üzere aynı bellekten 2 tane taktığınızı varsayalım. Bu durumda, bilgisayardaki anlık işlemler bu iki bellek arasında eşit şekilde bölüştürülür. Bu da bilgisayarın daha performanslı çalışmasını sağlar. Bu sebeple, tek bir 16 GB bellek almak yerine 2 tane 8 GB bellek almanız daha doğru olacaktır.

Ancak, iki belleğin birbiriyle uyumlu olması şart. Aksi takdirde bazı hatalarla karşılaşabilirsiniz. Bu tür sorunlarla uğraşmamak için direkt olarak dual kit satılan ikili belleklerden alabilir veya aynı bellekten 2 tane almayı deneyebilirsiniz. Yazımızın devamında bu konuya daha detaylı değineceğiz.

Gecikme (CL) Değeri

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri CL yani gecikme değerleridir. Belleklerin hızları her ne kadar birbirlerine yakın olsa da gecikme değerlerine göre performans önemli ölçüde değişebilir. Örneğin, 3200 MHz hızına sahip iki benzer belleğin gecikme değerleri birbirinden farklı olabilir.

Seçeceğiniz belleğin gecikme değeri ne kadar düşükse bilgisayarınız için o kadar iyi olacaktır. Örneğin, 3200 MHz bir bellek alırken karşınıza CL18 ve CL16 gecikme değerine sahip iki farklı bellek çıkabilir. Bu durumda CAS yani CL16 olan belleği seçmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü, bir belleğin CL değerleri ne kadar düşükse, gecikmesi de o kadar az demektir.

Laptop RAM Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

hostixo-blog-laptop-ram-alirken-nelere-dikkat-edilmeli

RAM alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizlere detaylıca açıkladık. Ancak, değinmemiz gereken önemli bir konu daha var. Masaüstü ve laptopların RAM bellekleri birbirlerinden farklı oluyor. Bu sebeple, Laptop RAM alırken dikkat edilmesi gerekenleri kesinlikle öğrenmeniz şart.

Anakart Uyumu ve Marka

İlk adımda tabii ki alacağınız laptop belleğinin anakartla uyumlu olması şart. Laptop modelini veya anakart modelini internetten kontrol ederek, hangi belleklerin uyumlu olduğunu öğrenebilirsiniz. Daha sonra, marka seçiminde kaliteli seçimler yapmaya özen göstermelisiniz.

Slot Tipi

Laptopların RAM slot tipi masaüstülerden farklıdır. İşte bu sebeple, notebook için bir bellek alırken kesinlikle dikkatli olunmalı. Masaüstü bilgisayarlarda DIMM RAM bellekler kullanılır. Laptoplarda ise SO-DIMM olarak adlandırılan RAM bellek kullanılmaktadır. Bu yüzden, notebook için SO-DIMM slot tipine sahip bir RAM bellek almanız gerekiyor.

Gecikme Değeri (CAS Hızı)

CAS hızı olarak da bilinen CL, RAM belleklerin gecikme değerleri olarak tanımlanıyor. Bu değer ne kadar düşük olursa sizin için o kadar iyi. Bu yüzden, masaüstü veya laptop RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri kesinlikle CL değeri. Aynı hıza ve aynı kapasiteye sahip bellekler arasından, CL değerleri en düşük olanını seçebilirsiniz.

Kapasite ve Hız

İhtiyacınız olan kapasiteyi ve hızı doğru şekilde belirlemelisiniz. Alacağınız bellek veya bellekler, ne kadar yüksek kapasiteye ve hıza sahip olursa o kadar iyi olacaktır. Günümüzde rahat bir kullanım için minimum 8 hatta 16 GB RAM tercih etmenizi öneriyoruz. Ayrıca, alacağınız belleğin CL değeri ne kadar düşük ve hızı ne kadar yüksek olursa sizin için o kadar iyi olacaktır.

Tek ve Çift Kanal

Tek ve çift kanal mevzusundan daha önce birçok kez bahsettik. 16 GB tek RAM yerine 8+8 GB olarak 2 tane RAM alıp takmanız daha doğru olacaktır. Ancak, RAM’lerin birbiriyle uyumlu olmaları şart. Bu noktada sorun yaşamamak için direkt olarak dual kit olarak satılan ikili belleklerden alabilirsiniz. Bu sayede, bilgisayarınız daha performanslı çalışacaktır.

2. RAM Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

hostixo-blog-2-ram-alirken-nelere-dikkat-edilmeli

Single ve dual channel RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler farklılık gösterebiliyor. Çift kanal belleğin bilgisayarın performansını arttırdığını söylemiştik. Daha önceden tek bir bellek aldıysanız, sonradan ikinci belleği takmak istiyor olabilirsiniz.

Bu durumda kafanıza göre bir RAM almanız doğru değil. Çünkü, alacağınız bellek ilk belleğinizle uyumlu olmalı. İki farklı bellek kullandığınızda bilgisayardan hiç görüntü alamayabilir veya farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sizlere ikinci bir RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmek istiyoruz.

Mümkünse Aynı Bellek Alınmalı

Daha önce aldığınız bir belleğin yanına ikinci bir bellek almak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda, eğer mümkünse aynı RAM’den bir tane daha almanızı tavsiye ediyoruz. Böylece iki bellek sorunsuz bir şekilde çift kanal çalışabilir. Eğer bunu yapamıyorsanız diğer kriterlere göz atabilirsiniz.

Aynı Marka Bellek Aranmalı

Elinizdeki bellekten bir tane daha bulamadıysanız, aynı markanın diğer belleklerine göz atabilirsiniz. Aynı markanın benzer modellerini bulabilmeniz mümkün. Benzer modeli satın alarak bilgisayarınıza takabilir ve dual channel olarak kullanmayı deneyebilirsiniz.

Benzer Değerlere Sahip Bir Bellek Bulunmalı

Elinizdekiyle aynı bellekten bir tane daha alamadığınızı varsayalım. Bu senaryoda elinizdeki belleğe en yakın değerlere sahip bir bellek satın almalısınız. Örneğin, aynı markanın yakın değerlere sahip bir modelini alabilirsiniz.

Elinizdeki bellek 8 GB 3200 MHz, CL16 ve 1.35V ise, yine bu değerlere sahip bir RAM almayı deneyebilirsiniz. Özellikle voltaj ve CL değerlerine dikkat etmeniz şart. İki farklı RAM yan yana takıldığında dual channel olarak çalışabilir. Ancak, bu belleklerin sorunsuz şekilde çift kanal olarak çalışmaları için birbirleriyle uyumlu olmaları gereklidir.

8 GB RAM Yanına 16 GB Takılır mı?

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden birinin kapasite olduğunu söylemiştik. Bilgisayarınız için ne kadar yüksek kapasiteli bir bellek veya bellekler tercih ederseniz o kadar iyi. Çoğu kişi bir bellek alırken iki tane 8 GB veya iki tane 16 GB almayı tercih ediyor. Bu sebeple, birçok kişi 8 GB yanına 16 GB takıldığında çalışmayacağını düşünebiliyor.

Ancak, aslında bu düşünce tamamen yanlış. 8 GB yanına uyumlu bir 16 GB RAM taktığınızda sorunsuz çalışacaktır. Bu senaryoda bilgisayarınızdaki bellek miktarı 24 GB olacaktır. Yani 16 GB belleğin yanına 8 GB veya 8 GB belleğin yanına 16 GB bir bellek takabilirsiniz. Ancak bunu yaparken olabildiğince uyumlu olmalarına dikkat etmeniz şart.

Sizlere RAM alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmeye çalıştık. Yukarıdaki detaylara dikkat ederek bilgisayarınız için doğru belleği seçebilirsiniz. Unutmayın, olabildiğince yüksek kapasiteli, yüksek hıza ve düşük gecikme değerlerine sahip bir bellek seçmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca, tek RAM almak yerine dual kit olarak satılan belleklerden almanız en doğrusu olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu