İnternetSosyal Medya

Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri hakkında yapılan birçok araştırma bulunuyor. Bu araştırmaların sonucunda kişiler sosyal medyanın hangi alanlarda kendilerine zarar verdiğini öğrenirken aynı zamanda nasıl yararlı bir şekilde kullanabilecekleri hakkında da bilgi edinmektedir.

Sosyal medyanın hayatımız üzerine büyük etkileri bulunuyor. Bunlar hayatımızı kolaylaştıracak birçok unsurun var olmasına yardımcı oluyor. Günümüzde uykudan bile daha çok vakit ayırmakta olduğumuz sosyal medyada birçok uygulamadan ve özellikten yararlanıyoruz. Öyle ki, günlük hayatımızdaki her anımızı da bu alanlarda paylaşıyoruz.

Geçirdiğimiz onca zaman içerisinde mutluluğumuz, hüznümüz ve en acil durumlarımızda genellikle sosyal medya hesaplarımızı kullanmaktayız. Bunların her ne kadar bizim için gerekli olduğunu düşünüyor olsak da uzun vadede bize zarar evren birçok duruma da sebebiyet veriyor.

sosyal-medyanin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-3

Sosyal Medyanın Olumlu Yanları

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri araştırması içerisinde olan bireyler genellikle bu hesapların olumlu yönlerini savunurlar. Peki, binlerce olumsuz yönü sayılabilecek olan sosyal medyanın olumlu yanları nelerdir?

Sosyal medyanın olumlu yanları için söylenebilecek olan en önemli unsur çevremizden ve Dünya’nın her yanından anında haber alabiliyor olmamızdır. Bu durum sosyal medya hesaplarımız aracılığı ile daha geniş bir bilgi kapasitesine sahip olmamızı sağlamaktadır.

sosyal-medyanin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-03

Sosyal medya kullanmak yeni arkadaşlıklar kurmamıza yardımcı olacağından daha etkin bir şekilde sosyalleşmemizi sağlamaktadır. Sosyalleşmek insanlar arasında kuracağınız iletişim kabiliyetinizi de artıracaktır. Bu sayede birçok alanda kendinizi daha özgüvenli ve daha aktif görebilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarının en çok tercih edilen faydası uzaklarda olan sevdiklerimizi yakınlaştırıyor olmasıdır. Küçük bir aramayla bile kilometrelerce mesafeyi ufak bir ekrana sığdırabiliyorsunuz. Bu durum uzakları yakın etmesi ve sevdiklerimizi hiç yanımızdan ayrılmamış gibi hissettirmektedir. Bu yanı ile de en çok kullanılan durum olmasına neden olmaktadır.

sosyal-medyanin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-03

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri araştırmasında olumlu yönler olarak söyleyebileceğimiz bir diğer unsur ise acil durumlarda çok hızlı bir şekilde yayılmaların olmasını sağlamaktadır. Bu durum kan ihtiyacı veya acil durumlarda karşımıza çıkan sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da doğal afetlerin varlığında da hızlı bir şekilde yayılmanın olması ile daha fazla kişiye ulaşım sağlanmış olmaktadır.

Sosyal Medyanın Olumsuz Yanları

Sosyal medyanın olumsuz yanları için söylenebilecek olan birçok unsur bulunuyor. Olumlu yanlarının olması kadar olumsuz yanlarının da olması her ne kadar kötü görünse de hayatımızın bir bütünü haline gelmiş olan sosyal medya hesaplarımızdan ayrı kalamıyoruz.

sosyal-medyanin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-03

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri  içerisinden olumsuz etkilerinin en başında olumlu etkilerinin yanlışlara sürüklenmesi ile oluşan bilgi yanlışlığı gelmektedir. Haber almak için tercih ettiğimiz bu alanlarda yanlış veya kandırmaca olarak tabir edebileceğimiz haberlerin varlığı olayın aslından uzaklaşmaya ve yalan haber yapmaya dönmektedir. Bu durum sosyal medyanın en önemli olumsuz yönüdür.

Sosyal medya hesaplarının her zaman için gerçek kişilere açılmadığını bilmelisiniz. Fake hesap olarak adlandırılmakta olan sahte hesaplar aracılığı ile birçok insan kandırılabiliyor. Bu durum birçok açıdan zarar verici olarak karşımıza çıkıyor. İnsanları korkutmak, zayıflıklarından yararlanmak ve dolandırmak adına kullanılmakta olan bu hesaplar sosyal medyanın olumsuz etkilerinden bir tanesidir.

sosyal-medyanin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-03

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri içerisinde yer alan konulardan bir tanesi de kurum ve kuruluşlar adına açılan hesaplardan dolandırıcılıkların giderek artmasıdır. Günümüzde en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemi banka hesaplarının ele geçirilmesi temeline oturtulmuştur. Resmi kurum gibi gösterilen sahte hesaplar üzerinden birçok kişi tehdit edilerek banka hesapları ele geçirilebiliyor. Bu durum birçok kişinin durumdan etkilenmesine ve yüklü miktarlarda paralar kaybetmelerine neden olmuştur.

Sosyal Medyanın Olumlu Ve Olumsuz Yönleri Hakkında Yapılması Gerekenler

Medya olumlu ve olumsuz etkileri için yapılabilecek olan unsurlar birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ülkemizde bu konuda dolandırıcılığın giderek artması farklı çetelerin farklı bir dolandırıcılık yöntemi ile karşımıza gelmesine neden olmaktadır.

Sosyal medyanın olumsuz yönleri maddeler halinde okullarda ödev olarak verilerek çocuklara bu konuda bilgi sahibi etmek amaçlanmaktadır. Özellikle küçük yaşlarda sosyal medya kullanımı çocukların zihinsel gelişimlerine etkide bulunurken yanlışa da yönlendirebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için ise bilgilendirmek amaçlı derslerde konu alarak ve ödevlendirme yapılarak önlemek amaçlanmaktadır.

sosyal-medyanin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-03

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir sorusunu soran birçok kişiye söylenebilecek olan en önemli unsur bilmedikleri ve tanımadıkları hesaplardan gelen herhangi bir para talebine geri dönüş yapmamalarıdır.

Web sitemiz üzerinde yer alan diğer kategorilere göz atarak bu konularda birçok bilgiye sahip olabilirsiniz. Örneğin metaverse nedir adlı içeriğimizi de inceleyerek farklı birçok teknoloji haberine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu