SEO

Web Sitelerinde Görünen Spam Score Nedir? 14 Madde ile Korunun

Hepimiz güvenilir ve arama motorola tarafından sevilen bir web sitesine sahip olmak isteriz. Spam score bu açıdan çok önemlidir.

Bu kavram arama 2015 yılında geliştirilmiş, motorlarının kontrol ve denetleme sistemlerinin web sitenize verdiği bir puanlama sistemidir. Sitenizin geleceği ve otoritesi açısından uzun vadede önem arz eder.

Spam score dediğimizde akla gelmesi gereken Google arama motorunun alan adımıza verdiği cezaların veya yasaklı kelime gibi bazı ortak özelliğin bulunduğu bir sistemin yüzdelik karşılığıdır. Spam skorunun yüksek olması sitenizin ya da incelediğiniz web sitesinin spam site olduğu anlamına gelmez. Sadece site ile alakalı biraz daha derin araştırma yapmanız gerektiğini gösterir bize.

Spam Skoru Nasıl Kullanılır?

Sitenizin sahip olduğu spam skoru bazı sorunları işaret eder. Eğer sitenize arama motorları tarafından herhangi bir ceza almadıysa, mevcut düşük ve orta dereceli spam skorları için tedirgin olmanız gerekmez. Sitenize gelen bağlantıların kalitesini düzenleyerek, düşük kaliteli linkleri reddederek ve gelen bağlantıların arkasını araştırarak siteniz için sağlıklı bir yapı kurabilirsiniz.

Kalitesiz Bağlantı Nasıl Reddedilir

Eğer aldığınız backlinklerin içinde kalitesine güvenmediğiniz ya da şüpheli gördüğünüz linkler var ise bunları reddetmeniz sitenizin sağlığı açısından oldukça önem arz eder. Şayet bu şekilde spam skoru yüksek sitelerden yada sektörünüz ile alakasız sitelerden gelen bağlantıları reddetmeseniz uzun vadede zararlı hale gelecektir.

spam score google Disavow
spam score google Disavow

Spam score durumuna karşılık düzenli olarak kontrol ettiğiniz bağlantılarınızı SEO konusunda bilgisi olan bir bilene kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Bunun akabinde Google Search Console içinde yer alan Disavow aracı ile güvenilir olmayan bu bağlantıları reddedebilirsiniz.

Spam Skorundan Nasıl Korunabiliriz?

  • Bu negatif durumdan kendinizi uzak tutmak için sitenizin tüm içreklerinin öncelikle özgün olması konusunda dikkatli davranmalısınız. Kopyala yapıştır içerikler sitenize her daim spam içerik olarak işlenecektir. Yazılarınızın anlam bütünlüğü olması ve imla kurallarına uyulması önem arz etmektedir.
  • Kullandığınız görsellerin özgün olması ayrıca önemlidir. Bu görsellerin özgünlük durumu da aynı kopyala yapıştır resimlerde olduğu gibi spam içerik olarak adlandırılacaktır. Dolayısı ile kendi görsellerinizi de aynı yazılarınız gibi özgün bir şekilde hazırlamalısınız.
  • İçerik sayınıza bağlı olarak çok fazla dış bağlantı almak da spam score artışına sebebiyet verecektir. Bu yüzden gelen bağlantılarınızı düzenli kontrol etmeli ve kalitesiz bağlantıları reddetmelisiniz. Ayrıca aldığınız backlinklerin dofallow ve nofallow oranına dikkat etmelisiniz. Tamamen dofallow backlink almanız spam skorunuzun negatif yönde etkilenmektedir.
  • Yazılarınızda çok sayıda dış bağlantı vermeniz de sitenizin spam skoru almasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden makalelerinizde orantısal olarak dış bağlantı vermelisiniz ve bu bağlantılar makaleye kaynak teşkil eden otoriter sitelere olmalıdır.
  • SSL sertifikasına sahip olmanız sizi arama motorları nazarında güvenilir kılacaktır. Hostixo’dan aldığınız paketlerde ücretsiz SSL sertifikası temin edebilirsiniz.
  • info,loan,cc,pl gibi kabul görmeyen alan adı uzantıları almak yerine com net org gibi güvenilir alan adı uzantılarını tercih edin.
  • İç link sayınızın da orantısal olarak ayarlanması gerekmektedir. Her yayına aldığınız yazının ardından sitenizin iç link yapısını ayarlamalı ve kontrol etmelisiniz.
  • Arama motorlarının kırmızı çizgi ile işaretlediği, yasaklı kelimeler olarak adlandırılan hassas kelimeler kullanılmamalı, sitenizdeki yorumlarda bulunmamalıdır. Şiddet, cinsellik ve uzak durulması gereken tüm kelimeler sitenizden uzaklaştırılmalıdır.
  • Çok fazla anahtar kelime, kopya içerik ve yersiz kullanılmış canonical etiketi kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Meta etiketler, açıklamalar gibi özel tanımlamalar yerinde ve arama motorlarının belirlediği sınırlar çerçevesinde yapılmalıdır.
  • Alan adınızın uzunluğu belirli sınırlar içinde olmalıdır. Ayrıca alan adınız reklam içermemelidir.
  • Sitenizin içerisinde mutlaka iletişim bilgileri yer almalıdır. Bu sitenizin güvenilirliğini artırır. Özellikle LinkedIn profilinizin paylaşılması ekstra artı puan vermektedir.
  • Favicon ayarlamanız gerekmektedir. Spam sitelerde genel olarak favicon bulunmamaktadır. Bu da sitenizi spam sitelerden ayıracaktır.
  • Reklamın tıklanmasına yönelik zorlayıcı etmenler yada ziyaretçilere tıklama karşılığı vaat vermek gibi uygunsuz politikalar spam skorunuza etki edecektir.

Sitenizin spam score oranını düşük tutmak hem web sitenizin sağlığı hem de arama motorlarının size bakışına etki eden en önemli etkendir. Sitenizden kazanç elde etmenizden otoriter olmasına kadar pek çok konuya etki etmektedir.

Düzenli yapılacak spam skoru kontrolü ile sağlıklı bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu