SEOHosting

Google PageSpeed Insights ile Web Sitesi Hız Testi Yapmak

Google PageSpeed Insights hem mobil hem de masaüstü platformda web sitesi hız testi yapan ve performans ölüçümü için kullanılan ücretsiz SEO aracıdır. Sitenizin açılı, yüklenme, görsellerinin görüntülenme ve sunucunun cevap verme süreleri gibi ölçümleri yaparak size detaylı bir analiz yapar.

Araç Google tarafından ücretsiz olarak sunulmuştur. Web sitelerinizin üst sıralarda yer almasını istiyorsanız SEO kuralları uymanız gereken yegane kurallardır. Bu kuralların içerisinde sahip olduğunuz hosting firmasının size sağladığı sunucunun hızından, kodlamanızın sadeliğine kadar pek çok faktör bulunmaktadır. Etmenlerin tümünü analiz etmek için internet üzerinden pek çok araç varken ücretsiz ve tam detaylı bir şekilde Google arama motorunun istediği tüm kurallara uygun olarak Google PageSpeed Insights aracı ile yapabilirsiniz.

web sitesi hız testi 1
web sitesi hız testi 1

Google PageSpeed Insight Aracının Farkı Nedir?

Makale konumuz olan aracın yukarıda bahsettiğimiz performans ve seo analizi yapabileceğiniz en büyük iki büyük rakibi, yani GTMetrix ve Pingdom arasındaki farkları sizlere anlatmak istiyoruz. Öncelikle SEO faaliyetinin ana konusu arama motorlarıdır. Bizim burada özellikle üzerinde durduğumuz arama motoro ise Google. Yani sitemizin Google gözünden nasıl göründüğünü görmek emin olun bize bir kaç adım avantaj sağlayacaktır. Diğer araçlar global olarak bilinen seo ve performans kriterlerini baz alırken Google PageSpeed Insight tamamen Google kriterlerini dikkate almaktadır.

Web sitesi hız testi işlemlerinde başta Google olmak üzere tüm arama motorlarını memnun etmek bizlerin en temel hedefidir. Dolayısı ile doğru analizi elde etmek için işin kaynağından bilgi almak bize avantaj sağlayacaktır. Bu araç bizlere etkili sonuçlar almamız için ihtiyacımız olan tüm adımları ve sayısal sonuçları vermektedir.

Google tarafından sunulan bu aracı kullanmak oldukça kolaydır. Dilerseniz bir örnek ile konuyu somutlaştıralım.

Öncelikle aşağıdaki web sitesine giriyoruz, yani Google PageSpeed Insights aracına.

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR

Web sitesi hız testi için analizini yaptıracağımız site adresini kutucuğa yazıp analiz et butonuna basıyoruz. Gerekli analiz yapıldıktan sonra sonuçları bize gösteren bir ekran ile karşılaşıyoruz.

web sitesi hız testi 2
web sitesi hız testi 2

Bu ekranda öncelikle sağ üst bölümde Mobil ve Masaüstü girişlerine göre sonuçları ayrı ayrı görebiliyoruz.

web sitesi hız testi 3
web sitesi hız testi 3

Hemen alt bölümde ise alınan hata veya eksiklikler ile alakalı detaylı raporların bulunduğu hatta bu sorunların nasıl çözüleceğine dair bilgilerin yer aldığı sonuç bölümünü görebiliyoruz.

web sitesi hız testi 4
web sitesi hız testi 4

Karşılaşılan sorunların çözüm yolları ve detaylı bilgiler için sizlere gerekli yönergeler de sunulmakla beraber mevcut durum ve çözüm uygulanırsa alınacak sonuç da sizler verilmektedir.

Sade Kodlama ve Hızlı Bir Hosting Seçiminin Önemi

Web sitelerinizin görsel tarafını oluşturan temalarını ve kullandığınız scrip için en önemli kriteriniz mutlaka sade kodlamasının olmasıdır. Google başta olmak üzere tüm aramam otorları web sitesi hız testi kategorisinde ölçüt olarka kodlamanın sadeliğini ilk sıraya almaktadır. Bu yüzden az satırlı, sade kodlanmış tema, eklenti, script sizleri bir kaç adım öne geçirecektir. Bu kural SEO işlemlerinin ilk durağıdır.

Bir web sitesi kurmaya karar verdiğinizde hepiniz öncelikle satın alacağınız hostingin fiyatını ve domain ücretini düşünüyorsunuz. Hatta çoğu kullanıcı bu konuda elini sıkı tutup ucuzu tercih etmektedir. Ancak unutulmaması gereken en önemli husus hosting tercihinizde başta vereceğiniz bir tık yüksek ödeme ile performans açısından hem kullanıcı dostu hem de arama motorlarının seveceği bir site sahibi olabilirsiniz.

Hosting firmalarının sizlere sunduğu paketler içinde en uygun olanını değil oluşturacağınız web sitesinin kapasitesi ve ziyaretçi sayınıza, barındıracağınız içeriğin tipine, türüne ve sayısına göre değişkenlik göstermelidir. Yani aynı bir iş yeri kurmak gibi çapınızı baştan iyi tayin etmelisiniz ki sonradan büyük sorunların önüne geçebilin.

Hostixo’dan Sizlere Dipnot

Piyasadaki en temiz hosting firmalarından olan Hostixo ile çalışmak ve kuracağınız web sitesine uygun çözümlere ulaşmak için sizleri mutlaka ana sayfamıza bekliyoruz. Tüm gereksinimlerinize uygun ve fiyat olarak sizi üzmeyecek fiyat/performans seçenekler için kampanya ve paketlerimizi mutlaka incelemenizi öneriyoruz.

En hızlı web sitesine sahip olmak ve piyasadaki rakiplerinizde henüz kuruluşda öne geçmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Burayı tıklayarak iletişim bilgilerimize ulaşabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu