İnternet

Arama Motoru Nedir ? Sıkça Kullanılan 6 Arama Motoru Nelerdir ?

Bu yazımızda Arama Motoru Nedir ?  ve  Sıkça Kullanılan Arama Motorları Nelerdir başlıklarıyla  ilgili merak ettiğiniz bir çok konuyu sizlerle paylaşıyor olacağız

Arama Motoru Nedir?

Arama motoru kullanıcıların bilgilere erişmek için kullandıkları internet tabanlı bir bir hizmettir. Arama motoru sizleri bir çok konuda bilgilendirmek için vardır. Siz merak ettiğiniz anahtar kelimeyi yazarsınız arama motoru da çok kısa sürede konu hakkında bir çok bilgiyi sizin önünüze serer. Arama motorları bilgileri video, görsel, haber ve alışveriş gibi bir çok kategoride web içerikli bir çok bilgiyi listeler.

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Her arama motorunun çalışma prensibi farklı olsa da  genel olarak arama motorunun çalışmasında üç ayrı bileşen rol oynuyor.

arama motoru

Birincisi tarama web tarayıcıları(örümcekler olarak bilinen) internet üzerinden sürekli arama yapan, yeni siteleri ve bağlantılar bulan programlardır. Tarayıcılar bir sitenin tamamını veya sadece ön belleğini kopyalayabilirler. Tarayıcılar ayrıca Web sitelerine bir dizine bilgi gönderebilirler. Bu işlemi bir kaç günde tamamlarlar.

İkinci bileşeni dizin (veri tabanı) taramanın bulduğu bütün bilgileri inceler düzenler ve dizine koyar. bunu bir kitabın en arka sayfasındaki dizin bölümü gibi düşünebilirsiniz.

Üçüncüsü sıralama bu kısımda bulunan analiz edilen bir çok bilgi farklı faktörlere göre sıralanır. En çok aratılan kelimeye, bağlantılara ve hız gibi bir çok faktöre göre sıralanabilir. Arama motorları sizler için en yakın sonuçları bulmaya çalışır. Genel çalışma prensipleri budur.

Arama Motorları  Sıralama Faktörleri

Kullanıcı bilgisi Belli başlı bütün arama motorları sizin arama sonuçları arasından en yakın sonucu bulabilmek için sizin kişisel bilgilerinizi kullanır Örneğin konumunuzu, en çok neyi arattığınızı gibi.

Sayfa içeriği arama motorları Wep sitelerinin uzunluğunu görsellerini analiz ederek sizler için en iyi içeriği bulur.

Anahtar sözcüklerin kullanımı arama motoruna yazdığınız kelimelerin sonuçlar ile yaklaşık aynı kelimelerden oluşması gerekir. Arama motorları yazdığınız anahtar kelimeleri baz alarak çıkan sonuçların başlıklarının ve içeriklerinin genel olarak aynı olmasına dikkat eder.

 Geri Google PageRank’in öncülüğünde çalışan bu sistem geri bağlantı sayfa sıralaması, diğer kaç sitenin o siteye geri bağlantı gerçekleştirdiğini ve bu sitelerin ne kadar üst sıralarda durduğuna bağlı olarak sıralar.

En Çok Kullanılan Arama Motorları

En çok kullanılanlar sırasıyla şöyle:

Google

Google Search (%92.96) kullanımla ilk sırada yer alır. Açık ara Google arama motorları arasında en çok kullanılan arama motorudur. Google hem mobil hem masa üstü kullanıcıları arasında en çok kullanılandır. Yapılan araştırmaya göre her ay 1,17 milyar kişi Google arama motorunu kullanır. Bu arama motorunu en çok kullanan ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Hindistan, Birleşik Krallık ve Fransa yer alır

Bing

Bing (%2.34) en eski arama motorlarındandır 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. En çok tercih eden ülkeler; Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya gibi ülkeler kullanır.

Yahoo!

Yahoo! (%1.64) başlarda bir çevrimiçi Wep sitesi olan Yahoo daha sonra bir arama motoru olarak kullanılmaya başlandı. En çok tercih eden ülke Amerika Birleşik Devletlkeridir.

Baidu

Baidu (%0.92) Çin diğer ülkelerin arama motorlarını kullanmak istemediği için kendi geliştirdiği bir arama motorudur. Çin dışında ülkelerde kullanır. Bunlar  Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong, Tayvan gibi ülkeler kullanır.

Yandex

Yandex (%0.47) Rus Bilişimciler tarafından geliştirilen bir arama motorudur. Çok büyük bir kullanım oranını Rusya gerçekleştirir. Onun dışında kullanan ülkelerde vardır. Almanya, Ukrayna, Çin gibi ülkeler.

DuckDuckGo

DuckDuckGo (%0.43) kullanıcıların kişisel verilerini kullanmadığını iddia eden bir arama motorudur. Kullanıcıların büyük bir kısmı ABD vatandaşlarıdır. Ayrıca Çin, Almanya, Kanada ve Birleşik Krallık’ta da kullanılır.

Diğer Arama Motorları (%1.24)

Türkiye’de En Çok Kullanılan Arama Motorları

Diğer bütün ülkelerde de olduğu gibi Türkiye’ de de en çok tercih edilen arama motoru Google ‘dir. Peki Türkiye kendi arama motorunu geliştirmiş midir? Bu konuyla alakalı bir çok girişim olsa da en önemli atak Turkcell tarafından geliştirilen Yaani arama motorudur. Yaani ilk kullanımına başlanıldığında ilk günden 1 milyona yakın kişi tarafında indirilerek büyük bir rokara adını yazdırmıştır.

Yukarıda sizler için arama motoru adına merak ettiğiniz bir çok konuda sizlere yardımcı olmaya çalıştık umarım sizlerin merak ettiği bir çok soruyu cevaplaya bilmişizdir.
Dilerseniz daha önce yazmış olduğumuz Instagram Hesabı Nasıl Silinir Veya Nasıl Dondurulur? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu