Hosting

Paylaşımlı Hosting Nedir ? En İyi Rehber

Paylaşımlı Hosting Nedir sorusu ilk web sitesini açan başlangıç aşamasındaki kullanıcılar için önem arz etmektedir.
İlk web sitenizi açmaya karar verdiniz ve  hayalinizdeki projeyi gerçekleştirmek veya kişisel / kurumsal web sitenizi açmak için ilk adımı atmak istiyorsunuz. Karşınıza çıkan seçenekler veya terimler kafa karıştırıcı olabilir. Bu seçenekler hakkında detaylı bilgiye sahip olmamanız hatalı tercihler veya yüksek maliyetli tercihler yapmanıza neden olabilir. Bu makalemizde sizlere paylaşımlı hosting  yani web hosting kavramını ve paketlerin özelliklerini detaylı olarak bahsedeceğiz.

Paylaşımlı Hosting Nedir ?

Web sitenizi açmak istediğinizde karşınıza hosting şirketlerinin web sitelerinde karşınıza bir çok seçenek çıkacaktır. Bu seçenekler sizi yanlış yönlendirmeye neden olabilmektedir.
Karışıklık veya yanlış yönlendirme olmaması adına adına  ilk seçenek olan web hosting yani paylaşımlı barındırma hizmeti kavramı ile başlayalım.
Bu tür barındırma türünde web siteniz birden fazla web sitesi ile aynı fiziksel  sunucuyu paylaşmaktadır. Bundan dolayı ismi  paylaşımlı hosting olarak tanımlanmıştır. Yabancı alanlarda shared hosting olarak geçsede dilimizde paylaşımlı hosting olarak tanımlanmakta bir diğer söyleniş ile web hosting olarak geçmektedir.

Paylaşımlı hosting’in tam olarak ne anlama geldiğini anlamak için ve neden ekonomik olduğunu anlamak için Fiziksel Sunucular ile Paylaşımlı Hosting’in tam olarak nasıl çalıştığını , çalışma mantığını sizinle paylaşacağız.

 

Paylaşımlı Hosting Nedir ? En İyi Rehber 1

İnternetteki her web sitesi bir sunucuda ( server ) barındırılır yani depolanmaktadır. Sunucu üzerinde web sitesinin dosyaları , veritabanları ve emailleri gibi verileri depolanmaktadır. Web sitesinin adresi tarayıcıya yazıldığında sunucu üzerinden kullanıcıya verileri yansıtmaktadır. Paylaşımlı hosting yapısında aynı sunucuda bir çok web sitesi barınmasından dolayı bir çok web sitesinden aynı sunucuya istek gönderilebilmektedir.

Bu barındırma türünü kullanan web siteleri özel sunucularda barınan web sitelerine oranla daha az kaynak tüketmektedir. Bundan dolayıda paylaşımlı hosting hizmetleri daha ekonomik olmaktadır.

Bu hizmetin en büyük avantajı ise  bu hizmeti satın alan kullanıcılar sadece hosting ve websitesi yönetimi ile sorumludurlar. Barındırdıkları fiziksel sunucudan hiç bir şekilde sorumlulukları bulunmamaktadır. Özel bir sunucunu yada fiziksel sunucu satın alan kullanıcılar ise sahip oldukları sunucunun bakımın ve yönetimi sorumlu olmaktadırlar. Bu durumda sizin için az iş yükü anlamına gelmekle birlikte hizmetin daha ucuz olma anlamına gelmektedir.

Paylaşımlı Hosting Sizin İçin Ne Kadar Avantajlı ?

1- Bütçeniz Nedir ve Hangi Özelliklere İhtiyacınız Var ?

Daha önce bahsettiğimiz gibi paylaşımlı hosting paketleri , Sanal Sunucu ( VPS )  ,  Bulut Sunucu ve Dedicated Sunucu gibi hizmetlerden daha ekonomik olmaktadır. Paylaşımlı olmasından dolayı daha ekonomik çözümler sunabilir. Bundan dolayıda maliyetiniz düşebilmektedir.

Örneğin Hostixo’daki ekonomik hosting paketlerini göz önünde burundurabilirseniz en ucuz paket Yıllık sadece $3.99 + KDV olarak fiyatlandırılmaktadır. Ekonomik ve limitli paketlerde ödemeler genellikle yıllık döngüde olmaktadır.

Disk kotası ve trafik gibi seçenekler yükseldikçe fiyatlandırmasıda yükselmektedir. Harcama yapacağınız tahmini kaynaklara göre seçiminizi yaparak kullanım sağlayabilirsiniz.

paylaşımlı hosting

Seçiminiz sonrası daha yüksek kaynaklara ihtiyaç duymanız durumunda herhangi bir değişiklik olmadan yükseltme sağlayabilirsiniz.
Eğer Limitsiz Hosting olarak adlandırılan ve limitlere takılmadan web sitenizin yayın almasını istiyor iseniz Limitsiz  Hosting paketlerini inceleyebilirsiniz.
Kıyaslama yapıldığında ekonomik paketlere göre fiyatları daha yüksek gelebilmektedir. Hem aylık hem yıllık ödeme döngüsü ile sunulmaktadır. Bunun yanı yıllık ödeme yapıldığında alan adı ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Tercihinize göre Ekonomik veya Limitsiz bir paket ile barındırma hizmetinize başlayabilirsiniz.

Paylaşımlı Hosting Nedir ? En İyi Rehber 2

 

2- Teknik Bilginiz Nasıldır ve Hangisini Kolay Yönetebilirsiniz ?

Yeni başlamış olabilirsiniz ve bu konuda çok deneyimli olmayabilirsiniz. Web sitenizi açmak istiyor ve bu konuda detaylı bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Veya bir yazılımcıya ek bir ücret ödeyerek maliyetinizi yükseltmek istemiyor olabilirsiniz.
Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi paylaşımlı hosting paketlerinin en büyük avantajı ise yönetim kolaylığıdır. Sanal Sunucu , Bulut Sunucu ve Dedicated ( Fiziksel ) Sunucu satın aldığınızda teknik becerilere ihtiyacınız olmaktadır. Tamamiyle size ayrılmış bir sunucuyu yönetimi ile uğraşmak başlangıç seviyesinde kullanıcı için zor olabilmektedir.
Tüm bu sebeplerden dolayı Paylaşımlı Hosting daha uygun olabilmektedir.

Paylaşımlı Hosting satın aldığınızda hosting kontrol paneliniz üzerinden veritabanı oluşturma , email oluşturma ve dosyalarınızı yönetme gibi basit teknik işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda yer alan kontrol paneli kullanımı oldukça kolaydır.

Paylaşımlı Hosting Nedir ? En İyi Rehber 3

 

3- Web Siteniz Ne Kadar Büyük ve Ne Kadar Kaynağa İhtiyacınız Var ?

Başlangıç olarak başlanılan web siteleri paket seçiminde gelecekte harcayacağı kaynağı ve büyüme oranını göz önüne alınarak seçimler yapılmalıdır.  Web siteniz veya projeniz biraz büyük ise paylaşımlı hosting sizin için uygun olmayabilir. Bunu en başta belirlemez iseniz sorunlarla karşılaşabilir ve sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bunu belirlemek için ne kadar disk alanına ihtiyaç duyduğunuz , trafik kotanızın ne kadar olacağı gibi limitleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Daha düşük limitler aşırı yüklenme yaparak hizmetinizin geçici olarak durmasına neden olabilir.  Ayrıca web sitenizin performansını da etkileyerek ziyaretçilerinizin web sitenizi terk etmesine neden olabilir.

Anlık bu tür çıkışlardan etkilenmemek için Limitsiz Hosting olarak belirlenen paketler sizin için ideal olabilir.
Eğer daha yüksek kaynaklara ihtiyacınız var ise Bulut Sunucu veya Dedicated Sunucu hizmetleri tam size göre olmakla birlikte ihtiyaçlarınızı karşılamak için Satış Temsilciniz ile görüşebilirsiniz.

4- Paylaşımlı Hosting Paketlerinde Hangi Kısıtlamalar Bulunuyor ?

Paylaşımlı sunucu üzerinde barınma olmasından dolayı adil kullanımı sağlamak amaçlı bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu kısıtlamalar servis sağlayıcı tarafından uygulanmakta ve hosting hesaplarının aşırı yüklenmelerini engellemek amaçlı tanımlanmaktadır. Aynı zamanda kullanıcıların birbirlerine zarar vermemeleri amaçlanmaktadır.

Her ne kadar Limitsiz  veya Sınırsız olarak tanımlamalar yapılsada hosting paketlerinin tümünde limitlendirmeler bulunmaktadır. Bulunması zorunludur.

Daha açık şekilde belirtmek gerekirse bir paylaşımlı hosting hesabında aşağıdaki gibi kısıtlamalar bulunmaktadır.

  • Disk Kotası :   Limitsiz olarak tanımlamalar yapılsada paylaşımlı barındırma türünde disk kotası bulunmaktadır. Anlık olarak kısıtlamalardan etkilenmemek adına Limitsiz Hosting paketleri oluşturulmuştur.
  • Trafik Kotası :  Hosting paketlerinde yüksek hat tüketimini ve kaynak kullanımını önlemek amaçlı trafik yani ziyaretçi sınırlandırmaları vardır. Veri akışını limitlendirerek daha yüksek pakete geçmeniz hedeflendirmektedir.
  • İşlemci ve Ram Limitleri : En çok dikkat edilmesi gereken limitlerden biride işlemci ve ram limitidir. Paylaşımlı yapıya uygun şekilde her web sitesinin harcayacağı maksimum ram ve işlemci değerleri belirlenmiştir.  Genel olarak belli sürede bu değerleri maksimum değerleri tüketmenize izin verilmektedir. Daha yüksek limitler için bulut sunucu veya fiziksel sunucu önerilebilir.
  • Dosya Kısıtlamaları :   Her hosting hesabının dosya sayı limiti bulunmaktadır. Bu 100.000 ile 200.000 arasında olmaktadır. Bu limit aşıldığında özel sunucu satın alınması gerekmektedir.
    Bazı durumlarda paylaşımlı hosting tarafında güvenlik problemleri oluşturabilir. Kötü amaçlı bir yazılım türünü engellemek adına bazı dosya uzantılarına limitler konulabilmektedir.
  • Email Limitleri : Hosting paketinde barınan her bir emailin gönderim ve alım limitleri bulunmaktadır. Genel olarak Reklam ve toplu mail gibi gönderimlere izin verilmemektedir. Daha yüksek bir email servisine ihtiyacınız bulunuyor ise özel bir mail sunucusu satın alabilirsiniz.
  • Spam Korumaları :  Gelen ve giden email olmak üzere bazı spam korumaları bulunmaktadır. Bu filtrelemeler bilginiz dışında giden veya gelen zararlı epostalardan korunmak amaçlıdır. Ancak bazen bu gerçek emailleride engelleyebilmektedir.Özet olarak Paylaşımlı Hosting Paketleri genel olarak Küçük İşletmeler , Kişisel veya Kurumsal Bloglar , Portfolyolar veya Kişisel bloglar gibi başlangıç aşamasındaki kullanımlar için uygun olmaktadır.
    Rehberimiz sizin için yetersiz kalması durumunda 0850 441 51 67 nolu numaradan satış temsilcimiz ile görüşerek  veya [email protected] email adresi üzerinden bilgi talep edebilirsiniz.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu