Yazılımİnternet

Mobil Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır – 6 İpucu

Mobil uyumlu web sitesi kurmayı veya sitenizi mobil uyumlu bir web sitesi haline getirmeyi istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Mobil uyumlu web sitesi kullanmak trafiğin büyük ölçüde artması için çok önemlidir.

Web Sitesi Neden Mobil Uyumlu Olmalıdır ?

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri çoğu kişi mobil cihazlarını kullanarak internet kullanmaya başlamıştır. Bu nedenle mobil uyumlu web sitesine sahip olmak size otomatik olarak daha çok kişinin erişmesini sağlayacaktır. Günümüzde internet trafiğinin % 70’inin akıllı telefonlar ile geldiği bilinmektedir.  Ayrıca kullanıcıların % 51 oranında yeni marka ve ürünleri keşfetmek için mobil cihazları kullandıkları da bilinmektedir.

Bu oranlara ek olarak kullanıcıların %89’u olumlu bir deneyim sağladığı için markayı etrafındaki kişilere tavsiye etmektedir.

Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse Google’ın web siteniz mobil arama sonuçları dışında kalmasına  ya da SERP’de daha düşük sıralamalara sahip olmasına neden olabilir.

Mobil Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır - 6 İpucu

Mobil Uyumlu Web Sitesinin Önemi

1. Daha iyi SEOya sahip olmak için,
2. Yeni bir site tasarlamaya gerek kalmadığı için,
3. Yönetiminin daha basit ve maliyetinin daha düşük olmasından dolayı web sitelerinin mobil uyumlu olması çok önemlidir.

Web Sitesi Nasıl Mobil Uyumlu Yapılır ?

Web sitenizi mobil uyumlu yapmanız için bazı teknik bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. Eğer teknik bilginiz yoksa bir web site geliştiricisinden yardım olmanız gerekecektir.

Şimdi web sitenizi mobil uyumlu yapmanız için sizlere 6 ipucundan bahsedeceğiz.

1. Mobil Cihazlar ile Uyumlu Bir Yaklaşım Kullanın

Büyük ekran ile web sitenizi optimize ettiğiniz zaman mobil kullanıcılar için optimize ederken bazı sorunlar yaşayabilirsiniz.

Mobil cihaz ile veya tablet kullanarak web sitenizi optimize etmek büyük ekran ile optimize etmekten çok daha zordur. Bu nedenle küçük ekran ile başlamak daha mantıklı olacaktır.

2. Mobil Uyumlu Olmayan Sitenizi Mobile Çevirme

Şuan kullanmış olduğunuz web site eğer mobil uyumlu değilse yapmanız gereken ilk şey onu mobil uyumlu hale getirmektir.

Bu işlemi yapmanın 2 yöntemi bulunmaktadır. Sitenizi online bir hizmet ile çevirme ya da CMS eklentilerinben birini kullanmadır.

Mobil Uyumlu Olmayan Sitenizi Online Hizmet ile Çevirme

İlk olarak iyi bir online site çevirici bulmalısınız. Bizim önereceğimiz en popüler site çeviriciler: bMobilized ve Duda Mobile‘dır.

bMobilized görsel ve içerik boyutlama sistemi ile direkt çevirme işlem sağlar.

Hizmetlerinden yararlanmak için aylık $19.99 ödemeniz gerekir.

Mobil Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır - 6 İpucu 1

Kullanabileceğiniz diğer online çevirici ise Duda Mobile‘dır. Bu web sitesi tam fonksiyonlu, mobil dostu siteler oluşturma işlemi yapar.

Bu araç ücretsiz olarak kullanılabilir. Fakat, eposta desteği, özel alan adları ve yedekleme hizmetleri gibi premium özelliklerden yararlanmak isterseniz aylık $19 abonelik ücreti ödemlisiniz.

Ayrıca, Duda Mobile kullanıcıların çok dil destekli mobil dostu bir eticaret sitesi oluşturmaları için gelişmiş özellikler sunar. Fakat bu özellikleri kullanmanız için de aylık $22 ile $46 arasında bir ücret ödemeniz gerekir.

Mobil Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır - 6 İpucu 2

CMS Eklentisi Kullanarak Web Sitenizi Çevirme

Web sitenizi mobil uyumlu siteye çevirmenin diğer yolu ise bir eklenti kullanmaktır. Bu yöntem bir Joomla, Drupal ya da WordPress sitesine sahip olanlar için daha çok kullanışlıdır.

Bir WordPress kullanıcının kullanabileceği en iyi araçlar WPtouch ve JetPac’dir.

Joomla kullanıcıları için ise Responsivizer ve JoomlaShine’dır.

Drupal kullanıyorsanız eğer ThemeKey ve MobileTheme kullanabilirsiniz.

Fakat bazı eklentilerin ücretli olduğunu unutmamalısınız.

3. Mobil Uyumlu Bir Tema Kullanın

Mobil uyumlu bir tema kullanmak sitenizin mobil dostu olmasını sağlayacaktır. WordPress’in bir çok mobil uyumlu teması mevcuttur. Bunların çoğu ücretlidir ancak performansları oldukça iyidir.

Mobil uyumlu ve oldukça hızlı tema Avada’dır denebilir. Bu tema sayesinde web sitenizi bir saniyeden kısa sürede yüklenecektir.

Temanın mobil duyarlı olduğunu ve hızlı yüklendiğini test etmek için Pingdom‘ı kullanmanızı öneririz.

Pingdom web site hızı hakkında detaylı bilgi alabilmeniz için kullanabileceğiniz en iyi araçtır. Yapmanız gereken tek şey web sitenizin bağlantısını kopyalayarak URL sütununa yapıştırmaktır. Daha sonra Start Test butonuna tıklayın.

4. Sitenizin Hızını Aynı Tutun

Kullanmakta olduğunuz sunucunuzun ve hosting’inizin kalitesi web sitenizin hızını oldukça önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenle eğer mobil uyumlu bir web sitesi yapmayı düşünüyorsanız hızlı ve güvenilir bir hosting kullanmalısınız.

Site hızınızı daha iyi hale getirmek için yapmanız gereken bir başka nokta ise eklentiye ihtiyaç duyan içeriği kısıtlamaktır.

5. Sitenizin Görüntüsüne Önem Verin

Kullanıcıların web sitede kalıp kalmamaları için ilk 15 saniye çok önemlidir. Bu nedenle siteniz ile kullanıcılara pozitif bir imaj vermeniz için iyi bir görüntü sunmalısınız.

6. Hızlandırılmış Mobil Sayfaları (AMP) Etkinleştirin

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) yapısı ile oluşturulan sayfaları yüksek performanslar ile mobil erişim imkânı sunmaktadır. Ayrıca web sitelerin yüklenmesini normal mobil sayfa boyutundan sekiz kat daha küçük olmasıyla daha hızlı olmasını hedefler. Bu yöntem Google’nin sunmuş olduğu bir projedir.

Şimdi sizlere  AMP’yi popüler yapan nedenlerden bahsedeceğiz.

Mobil Kullanımda Sitenin Yüklenme Hızını Artırır

Google’a göre mobil kullanıcıların yaklaşık %53’ü açılması 3 saniyeden fazla süren sayfaları terk etmektedir.

Web siteye AMP’nin en büyük faydası yükleme süresini artırmasıdır. Bu projeden yararlanmak sitenizin hızını arttırarak organik trafiğe sahip olmanızı sağlayacaktır.

Sitenizin Görünürlüğünü Artırır

Google de mobil arama sıralamasında AMP kullanan web sitesinin yanına yıldırım işareti bulunmaktadır.

Arama sonuçlarında AMP sembolü pozitif bir etki yaratmaktadır. Birçok kullanıcı zaman kazanmak için daha hızlı yüklenen yani AMP sembolü olan siteleri aradığı için web siteniz ön plana çıkacaktır.

Sunucunuzun Performans Arttırımı İçin Google AMP Önbelleğini Kullanın

Google AMP önbelleği proxy bazlı CDN ağıdır..

Sunucunuzun performansını artıracak Google AMP Önbellek özelliklerinden şu şekilde bahsedilebilir:

  • Görsellerin ve yazı tiplerinin kaydını yapar.
  • Görsellerin maksimum boyutlarını otomatik olarak sınırlandırır.
  • Resim formatlarını mobil cihazlar için daha küçük formatlara çevirir.
  • Yüklenme işleminin hızlanması için resimlerin kalitesini düşürür.
  • HTTPS gibi güvenlik kanalları ile SPDY, HTTP/2 gibi en son web protokol teknolojilerini kullanır.

Sonuç

Online başarı elde etmek için teknolojideki  son trendlere uymak en büyük şarttır. Mobil kullanan kişilerin sayısının  ne kadar fazla olduğunu düşünürsek eğer web sitenin mobil uyumlu hale getirmek akıllıca bir seçim olacaktır.

Yazımızda bahsettiğimiz 6 ipucu ile web sitenizi rakiplerinizin önüne geçmesini ve çok daha fazla organik trafik çekmesini sağlayacaksınız.

Web Sitesini Mobil Uyumlu Hale Getirme – 6 İpucu başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız WordPress Admin Şifresi Değiştirme – 3 Yöntem başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu