BilgisayarWindowsYazılım

Microsoft SQL Server Nedir? Nasıl Kurulur?

Veritabanı yönetim sistemi olan Microsoft SQL Server nedir, detaylarıyla yazımızda olacak. Microsoft’un bu hizmeti, senelerdir yaygın şekilde kullanılıyor.

Verilerin her alanda önemi büyük. Veritabanları oluşturularak tüm veriler bir arada saklanabiliyor. Veritabanları oluşturmak ve yönetmek için bazı sistemler mevcut. Bu yönetim sistemleri, birçok işlem yapabilmemizi sağlıyor. Verilerin düzgün bir şekilde saklanması ve işlem yapılması için bu sistemlerin kullanılması gerekiyor.

Microsoft SQL Server’ında bu sistemlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Yıllar önce geliştirilen ve hizmete sunulan bu sistem, günümüzde hala sıkça tercih ediliyor. Linux’a da kurulabilen SQL Server, kurumlar için de önemli bir tercih. Veritabanlarını yönetmek için kullanılan bu sistemi daha yakından öğrenmek için içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Microsoft SQL Server Nedir?

hostixo-blog-microsoft-sql-server-nedir-ne-ise-yarar

Veritabanları oluşturmak ve yönetmek her açıdan kritik öneme sahip. Bu yüzden, bu tür işlemler için geliştirilen bazı sistemler mevcut. İşte bunlardan birisi MSSQL olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden, içeriğimizde Microsoft SQL Server nedir sorusunu kafanızı karıştırmadan cevaplayacağız.

Microsoft SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilen ve yönetilen bir veritabanı yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Büyük ölçekli veritabanlarını yönetmek için kullanılır ve genellikle işletmeler tarafından tercih edilir.

Veri depolama, veri yönetimi, raporlama ve analiz, veri entegrasyonu ve web uygulamalarının yönetimi için kullanılabilir. Microsoft SQL Server, Windows işletim sistemi üzerinde çalışır ve SQL (Structured Query Language) adı verilen standart bir programlama dili kullanarak verileri yönetir. Elbette bu sistemi Linux işletim sisteminde de kullanabilirsiniz.

Ancak, Windows’ta daha verimli olduğunu için genellikle bu işletim sisteminde tercih edilir. Microsoft SQL Server, işletmelerin verilerini depolama, yönetme ve analiz etme ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir araç ve özellik setine sahiptir.

Microsoft SQL Server Ne İşe Yarar?

İlk kısımda Microsoft SQL Server nedir sorusunu sizler için cevapladık. Ancak, bu sistemin ne işe yaradığı konusunda kafanız karışmış olabilir. Bu yüzden, yazımızda ayrıyeten bu konuya da değinmek istiyoruz. MSSQL, işletmelerin verilerini depolama, yönetme ve analiz etme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan bir veritabanı yönetim sistemidir.

Bu sistem, veri depolama, web uygulama yönetimi, veri entegrasyonu, veri yönetimi ve bulut tabanlı depolama dahil birçok işleve sahiptir. Kısacası, MSSQL kullanarak verileri depolayabilir ve yönetebilirsiniz. Bunlara ek olarak, web uygulama yönetimi ve veri entegrasyonu dahil bazı önemli ek işlevlerden de faydalanabilirsiniz.

Microsoft SQL Server ile Neler Yapılabilir?

hostixo-blog-microsoft-sql-server-ne-ise-yarar-mssql

Kurulumdan hemen önce MSSQL ne için kullanılır sorusunu da hızlıca cevaplayalım. MSSQL ile yapabileceklerinizden bazıları aşağıdaki şekilde oluşuyor.

Veritabanı Oluşturma

SQL Server ile bir veya birden fazla veritabanı oluşturulabilirsiniz.

Veritabanı Yönetimi

SQL Server ile veritabanları yönetebilir, veriler ekleyebilir, silebilir ve güncelleyebilirsiniz.

Sorgu İşleme

Bu sistemde SQL dilini kullanarak veritabanlarında sorgular çalıştırabilirsiniz.

Veri Analizi

SQL Server, veri madenciliği ve veri analizi için araçlar sunar, örneğin, SQL Server Analysis Services. Bu sayede veri analizleri gerçekleştirebilirsiniz.

İşlem Yönetimi

SQL Server, birden fazla işlemi yönetmek ve sıraya koymak için bir dizi araç ve özellik sunar. Bu da aynı anda birçok işlem yapmanıza olanak tanır.

Microsoft SQL Server Nasıl Kurulur?

MSSQL hakkında birçok detayı Microsoft SQL nedir ve ne işe yarar kısımlarında paylaştık. Şimdiyse bu sistemin nasıl kurulduğunu adım adım açıklamak istiyoruz. MSSQL 2022 kurulum adımları size ilk başta oldukça karışık ve uzun gelebilir. Ancak, adımları dikkatli bir şekilde takip ederek kurulumu düzgün bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Microsoft SQL Server Kurulumu

hostixo-blog-microsoft-sql-server-kurulumu-microsoft-sql-server-indir

  • İlk adımda Microsoft SQL Server indir bağlantısına tıklayarak resmi siteden MSSQL Express sürümünü indirin.
  • İndirdiğiniz uygulamayı çalıştırın ve açılan pencerede hızlı kurulum için Basic’i veya detaylı kurulum için Custom seçeneğini seçin. Biz anlatımımızı Custom seçeneğine göre yapacağız.
  • Dosyanın indirileceği hedefi seçerek alttaki Install butonuna tıklayın.
  • İndirme tamamlandıktan sonra, New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğine tıklayın.
  • Lisans koşullarını onaylayın ve Next butonuna tıklayın.
  • Güncellemelerin sürekli denetlenmesini istiyorsanız, Use Microsoft Update to Check for Updates (recommended) seçeneğini işaretleyin. Sonrasında Next butonuna tıklayın.
  • Sonraki adımda kontroller sağlandıktan sonra yine Next butonuna tıklayın.
  • Ardından, Azure ile alakalı ayarların yapılacağı pencere gelecektir. Burada işlem yapmak istemiyorsanız, üst kısımdaki Azure Extension for SQL Server tikini kaldırın ve Next’e tıklayın.
  • Karşınıza gelen seçeneklerden en önemlisi Database Engine Services’tir. Bu seçeneği işaretledikten sonra, isteğinize göre diğer seçenekleri de işaretleyerek yine Next’e tıklayın.
  • Sıradaki kısımda servislerin bilgisayar açıldığında otomatik başlayıp başlamayacağını seçmeniz gerekiyor. Bu kısımları otomatik olarak işaretlemeniz daha doğru olabilir. Seçimlerinizi yaptıktan sonra, sıradaki adıma geçebilirsiniz.
  • Bu adımın ardından, tekrar Next’e bastığınızda kurulum başlayacaktır. Kurulum tamamlandıktan sonra Close’a tıklayarak pencereyi kapatabilirsiniz.

SQL Server Management Studio Kurulumu

Yukarıdaki işlemlerin ardından, yapmanız gereken bir kurulum daha var. SQL Server bağlantısı yapmak ve işlemleri gerçekleştirmek için SQL Server Management Studio kurulumu yapmamız gerekiyor.

  • SQL Server Management Studio indirmek için en baştaki kurulum penceresine geri dönerek Install SQL Server Management Tools’a tıklayabilirsiniz. İsteğinize göre buraya tıklayarak direkt indirme bağlantısına gidebilirsiniz.
  • Açılan sayfada, Download SSMS kısmındaki bağlantıya tıklayarak programı indirebilirsiniz.
  • Kurulum dosyasına tıklayarak çalıştırabilir ve programın kurulacağı konumu seçebilirsiniz.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra programı çalıştırabilir ve SQL Server’a bağlanarak istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

İçeriğimizi bitirmeden önce Microsoft SQL Server nedir kısaca özetleyelim. Microsoft SQL Server, Microsoft’un geliştirdiği gelişmiş bir veritabanı yönetim sistemi. Bu sistem sayesinde veritabanları oluşturabiliyor, yönetebiliyor ve daha birçok farklı işlem yapabiliyorsunuz. SQL Server’ı kurduktan sonra birde SQL Server Management Studio kurmanız gerekiyor. Bu uygulama sayesinde SQL Server’a bağlanabiliyor ve çalışmalarınızı gerçekleştirebiliyorsunuz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu