GENELİnternet

İnternet Hızlandırma Yolları, 10 Adımda İnternet Nasıl Hızlandırılır?

Maalesef ülkemizde internetin çoğu ülkeye göre yavaş olmasından kaynaklı insanlarımız internet hızlandırma yolları aramaya çalışıyor bizde bu yazımızda sizler için basit ama etkili olan internet hızlandırma yollarına araştırdık hadi gelin beraber bir göz atalım.

Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız internet konusunda pek çok kez sıkıntı yaşayabilmeniz olağan bir durumdur buda sizi internet hızlandırma yolları aramaya itebilir. İnternet sağlayıcınızın vadettiği hızı vermemesi, modeminizin eski olması ve port sıkıntılarından, alt yapı sorunlarına kadar pek çok problem ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere basit işlemler ile internet hızlandırma yolları hakkında bilgiler vererek sorunlarınızı daha aza indirgemeye çalışacağız.

İnternet Hızlandırma Yolları

İnternet hızını arttırma yollarına başvurmadan önce yapacağınız ilk işlem internet hızınızı öğrenmek olacaktır. Bunun için speedtest.net adresini kullanabilirsinizİnternet Hızlandırma Yolları, 10 Adımda İnternet Nasıl Hızlandırılır? 1

Eğer bu testte sağlayıcınızın size vaat ettiği hıza yakın değerler alıyorsanız size göstereceğimiz yolları takip ederek internet hızınızı artırabilirsiniz.

10 Adımda İnternet Nasıl Hızlandırılır?

1. Modeminizi ve Router (Yönlendiricinizi) Sıfırlayın

Çok basit bir yöntem gibi duran sıfırlama yöntemi gayet etkili bir yöntemdir. Bir şeyleri açıp kapatmak birçok internet hız problemini çözebilir.

  1. Modem veya Router’ı kapatın.
  2. Güç kablolarını çıkartın.
  3. 20 saniye bekleyin.
  4. Kabloları yeniden bağlayın ve modeminizi açın.

Modeminizi kapatıp açmak cihazınızın önbelleğindeki verileri ve gereksiz arka plan verilerini temizlemenize yardımcı olur. Sağlayıcınızla aranızdaki bağlantıyı canlandırmak için muhteşem bir yöntemdir hatta sağlayıcılar her ay bu işlemin gerçekleştirilmesi gerektiğini öneriyor.

2.Önbelliğinizi Ve Tarayıcı Geçmişinizi Temizleyin

Önbellek, ziyaret ettiğiniz veya etkileşim kurduğunuz sitelerde tarayıcıların sizinle ilgili bilgileri topladığı yerdir.

Önbelleğinizi ve tarayıcınızı düzenli bir şekilde temizlemeyi alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde. Önbelleğinizdeki toplanan verilerin internet hızınıza etki etmeyecektir.

3.Veri Sınırının Olmadığından Emin Olun

İnternet sağlayıcıları anlaşmanız üzerinden size her ay belirli bir kota verir bu kotayı aşmanız dahilinde internet hızınızı yavaşlatabilirler. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız sağlayıcınızla bağlantı kurarak veri sınırını yeni bir anlaşma üzerinden kaldırabilirsiniz.

4.Reklam Engelleyici Kullanmak

Bir çok web sitesi büyük resimli reklamlar veya otomatik oynayan videolar ile ekranınızı doldurabilir bu da sitenin geç yüklenmesine ve daha yavaş bir internet hızına yol açar.

Bundan kurtulmak için çeşitli reklam engelleyiciler vardır. Bunlardan biri olan AdGuard’ı Chrome uzantılara eklerseniz reklamları engelleyerek sitelerin daha çabuk yüklenmesine olanak sağlayabilirsiniz.

Bazı siteler reklam engelleyici kullandığınız için yüklenmeyebilir böyle bir durumda uzantıyı sadece o site için devre dışı bırakabilmeniz mümkündür.

5.Modeminizin Yönünü Veya Yerini Değiştirmek

İnternet hızlandırma yollarından biride modeminizin yerini değiştirmektir. Modeminizdeki sinyaller fiziksel engellerden etkilenebilir bu olağan bir durumdur.

Bunun önüne geçmek için modeminizi evin ortasına taşımak veya kullandığınız cihazların yakınında tutmak iyi bir seçenek olabilir.

6.İstemediğiniz Cihazların İnternetinize Bağlı Olup Olmadığını Tespit Edin

İnternet hızınızı yavaşlatan nedenlerden biride Wİ-Fİ ağınızda istemediğiniz cihazların bağlı olmasından kaynaklanabilir.

Çok önceden komşunuza verdiğiniz şifreniz ve ya kolay bir şifre kullanmanızdan dolayı ağınızda istenmeyen misafirlerin varlığını arttırabilir bunun önüne geçmek için modem ara yüzünü kullanarak bağlı cihazları görebilir, onları engelleyebilir ve en önemlisi daha güçlü bir şifre oluşturabilirsiniz.

7.Ethernet Kablosu Kullanın

Kablosuz internet ebetteki daha cezbedici fakat bilgisayarda hızınızın daha yüksek olmasını istiyorsanız Ethernet kablosu kullanmanızı öneririz. Bu bağlantı yöntemi daha hızlı ve daha güvenilir olduğundan size internet hızlandırma için faydası bir hayli fazla olacaktır.İnternet hızlandırma

8.Virüsten Korunma

Virüsler bilgisayarınızı etkilediği gibi maalesef internet hızını da etkilemektedir.

Cihazınızda herhangi bir virüs varlığını kontrol etmek için web tabanlı bir anti virüs programı kullanarak cihazınızı tarayarak virüs olup olamadığını kontrol edin, tespit edildiği takdirde virüsü anında kaldırarak internet hızlandırma yolunda iyi bir adım atmış olabilirsiniz.

9.Bant Genişliğini Kontrol Edin

Wi-Fi kanallarında iki farklı frekans vardır bunlar 2,4 GHz ve 5 GHz. Daha gelişmiş olan yeni nesil modemlerde bu ikisi arasında tercih yapmanızı sağlayan modemlerde mevcuttur.

Eğer eski bir modem kullanıyorsanız bant genişliği büyük ihtimalle düşüktür. Bunun için bütçeniz dahilinde yeni bir modem alabilirsiniz.

  • 2,4 GHz bant – Daha geniş Wi-Fi kapsama alanı için en iyisidir, ancak daha düşük hıza sahiptir.
  • 5 GHz bant – Daha yüksek hızlar elde etmek için en iyidir, ancak daha küçük kapsama alanına sahiptir.

Bunun da ötesinde, yönlendiriciler belirli bir kanalda Wi-Fi sinyalleri yayınlar.

Bazı kanallar, özellikle komşu Wi-Fi sinyallerinin parazite neden olabileceği kentsel bölgelerde yaşıyorsanız, diğerlerinden daha sıkışık olma eğiliminde olacaktır. Kullanıcılar farklı kanallarda bulunarak internet hızındaki düşüklüğün önüne geçebilir.

10.Yazılımınızın Güncelliğini Kontrol Edin

Modeminizin her zaman en son sürümü ile güncellendiğinden emin olun. Bu yöntem, modeminizin güvenli kalmasına ve en yüksek performansta çalışmasına yardımcı olur .

Birçok yeni modem, belleğini otomatik olarak güncelleyecektir. Durumun böyle olup olmadığını kontrol edin değilse, modeminizin ara yüzüne periyodik olarak giriş yapmalı ve güncelleme olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Bu yazımızda sizle için İnternet Hızlandırma Yollarını araştırdık ve derledik dilerseniz Linux Nedir? Linux İşletim Sisteminin En İyi 10 Özelliği yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu