Yazılım

Geliştiriciler için En İyi JavaScript Kütüphaneleri

Geliştiricilerin işini kolaylaştıracak en iyi JavaScript kütüphaneleri bu yazımızda olacak. Projeniz için faydalı olanları seçerek zaman tasarrufu yapabilirsiniz.

Yazılım, her alanda işimizi kolaylaştırmaya devam ediyor. Geliştiriciler, birbirinden faydalı yazılımlar geliştirerek hepimizi şaşırtabiliyorlar. Aklımıza bile gelmeyecek yerlerde yazılımlar sayesinde birçok hizmetten faydalanabiliyoruz. Yazılım her ne kadar faydalı olsa da geliştiriciler için bazen oldukça zorlayıcı olabiliyor. İşte bu yüzden kütüphaneler gibi şeyler yazılımcılar için büyük faydalar sağlayabiliyor.

Bileceğiniz üzere oldukça fazla yazılım dili mevcut. Yazılım dilleri için hazırlanan bazı kütüphaneler bulunuyor. Kütüphaneler sayesinde yazılımcılar, projelerini geliştirirken bazı kodlara hazır erişebiliyorlar. Böylece zaman tasarrufu yapabiliyorlar. JavaScript dilinin en popüler kütüphanelerinden bazılarını sizler için listelemek istiyoruz.

Yazılım Kütüphanesi Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-en-iyi-javascript-kutuphaneleri-jquery-kutuphanesi-framework

Tercih edilebilecek JavaScript kütüphaneleri listesinden önce kütüphanelerin ne olduğunu açıklayalım. Yazılımla birlikte hayal edemeyeceğimiz kadar büyük projelere imza atılabiliyor. Proje geliştirilirken yazılımcılara kolaylık sağlayacak kütüphaneler bulunuyor.

Library olarak da bilinen kütüphaneler, aslında birçok hazır kodun bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bunları aslında birer iskelet olarak düşünebilirsiniz. Yazılım kütüphanesi, yazılımcılar tarafından önceden hazırlanmış hazır kodlara deniyor. Geliştiriciler, bu sayede bazı kodları sıfırdan yazmaktan kurtulabiliyorlar.

Çünkü kütüphaneler geliştiricilere birçok kod parçacığını hazır olarak sunuyor. Üstelik platformdan platformda tercih edilebilecek birden fazla kütüphane mevcut. Örneğin, JavaScript ile web için yazılım geliştirmek isteyenler, React kütüphanesini tercih edebiliyorlar.

Geliştiriciler için Kütüphaneler Neden Önemli?

hostixo-blog-en-iyi-javascript-kutuphaneleri-yazilim-kutuphanesi

Geliştiriciler için kütüphanelerin önemi büyük. Kütüphaneler sayesinde birçok kod parçacığına hazır olarak erişilebiliyor. Böylece proje geliştirilirken büyük bir zaman tasarrufu yapılabiliyor. Kütüphaneler, aslında birçok kodu sıfırdan yazmanıza engel oluyor. Kütüphaneler sayesinde birçok kod parçacığına erişerek bu hazır kodları istediğiniz zaman çağırabilirsiniz. Böylece bir yazılım geliştirirken süreci hızlandırabilirsiniz.

En İyi ve Popüler JavaScript Kütüphaneleri

hostixo-blog-en-iyi-javascript-kutuphaneleri-listesi-javascript-framework

Listemizden bir seçim yaparak sonrasında JavaScript kütüphane ekleme yapabilirsiniz. Böylece çok daha pratik bir şekilde yazılımlar geliştirebilirsiniz. Birbirinden faydalı birçok JavaScript kütüphanesi listemizde olacak. Özellikle web platformu için yazılım geliştirirken tercih edebileceğiniz birçok kütüphane bulunuyor.

JQuery

JavaScript kütüphaneleri listemize popüler bir kütüphane olan JQuery ile başlayalım. JQuery, en çok kullanılan JavaScript kütüphanesi olarak bile tanımlanabilir. Web platformu için hazırlanan JQuery kütüphanesi, çoklu kod satırlarını tek bir koda sıkıştırabiliyor. Bu kütüphane sayesinde siteler için uygulamalar geliştirirken birçok kolaylıktan faydalanabiliyorsunuz.

React

Açık kaynak kodlu bir kütüphane olan React, web platformu için hazırlanan Facebook destekli bir kütüphane. Bu kütüphanenin 2013 yılında piyasaya sürüldüğünü belirtelim. Web platformu için yazılım geliştiriyorsanız, bu kütüphaneyi tercih edebilirsiniz.

Anime.js

Animasyonların günümüzde önemi yüksek. Siteler için veya uygulamalar için animasyonlar eklemek isteyebilirsiniz. İşte bu tür senaryolarda animasyonlar için hazırlanan Anime.js kütüphanesi işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Bu framework sayesinde kafa karıştırıcı animasyon yöntemleri bile daha basit şekilde hazırlanabilir.

D3.js

Verilerin görselleştirmesi için D3.js iyi bir seçenek olabilir. D3.js HTML, CSS ve SVG yapılarıyla çalışır. D3.js kullanarak sayısal verileri tarayıcılara göre görselleştirebilirsiniz. Son olarak bu kütüphanenin açık kaynak kodlu olduğunu belirtelim.

QUnit

Test için geliştirilen QUnit, birçok yönden işinizi kolaylaştırabilir. Bu kütüphane, JQuery, JQuery UI ve JQuery Mobile’ı test etmek için geliştirilmiştir. QUnit kütüphanesiyle birçok JavaScript kodu test edilebilir.

Three.js

Listemize Three.js ile devam etmek istiyoruz. Three.js, üç boyutlu tasarımlar için tercih edilebilir. Bu kütüphane, bir web tarayıcısında animasyonlu 3 boyutlu bilgisayar grafikleri oluştururken işinizi kolaylaştırabilir. Özellikle üç boyutlu nesnelerle çalışırken Three.js tercih edilebilir.

Chart.js

Bazı zamanlar istatistikler sunarken grafikler hazırlamamız gerekebilir. İşte bu tür durumlarda JavaScript grafik kütüphanesi Chart.js işinizi kolaylaştıracaktır. Chart.js, projelerinize ilgi çekici grafikler eklemenizi sağlar. Birbirinden güzel grafikerle verileri görselleştirebilir ve istatistikleri daha detaylı bir şekilde sunabilirsiniz. Yani aslında bu kütüphane sayesinde şık grafikler hazırlayarak detaylı istatistik sunumu yapabilirsiniz.

Node.js

Node.js, genel olarak sunucu tarafında çalışan ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiştir. Bu kütüphane sayesinde hızlı ve ölçeklenebilen ağ uygulamaları oluşturabilir. Ayrıca Node.js, V8 JavaScript motorunda çalışır. Bu kısımda son olarak web geliştirmeye yeni başlayanlar için bu kütüphanenin oldukça iyi bir tercih olacağını belirtmemizde fayda var. JavaScript kütüphaneleri listemiz Node.js ile birlikte sona eriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu