Windows

DNS Ön Belleği Temizleme Nasıl Yapılır?

Web sitelerinize yaptığınız değişikliklerin görünmemesindeki sorun olan dns ön belleği temizleme nasıl yapılır konulu yazımız ile çözüme ulaşıyor. Online çalışırken yaşanılacak sorunlardan birisi de tarayıcı ön belleğinin yanında bir de dns ön belleğinin takılı kalmasıdır. Özellikle hosting üzerinden işlem yapanlar bu sorunu sıklıkla yaşamaktadır.

DNS temizleme işlemi yapmadığınız durumlarda bazen alan adı yönlendirme yada kodlama bazında yaptığınız değişikliklerin sitenize yansımadığını göreceksiniz. Bu yazımızda sorumuzun çözümünü bulacaksınız.

İnternet üzerinde yer alan bölümlerin isimlendirilik aralarında ileişim kurmaya yarayan yapıya yani DNS servisi hizmet sağlayıcılar tarafından otomatik verilmektedir. Bazı özel durumlarda dns adresleri isteğe bağlı da verilebilmektedir.

İnternet üzerindeki her birim kendine ait bir ip adresine sahiptir. Bu ip adresleri kullanıcıların daha kolay bir şekilde okuyabilmeleri ve akıllarında tutabilmeleri için domain adreslerine yönlendirilir. DNS sunucuları ise bu domainlerin ip adresi olarak karşılığının ne olduğunu hafızasında tutan yapılardır.

Bir bilgisayar internete bağlandığı sırada servis sağlayıcısının atadığı dns adresini hafızasında tutar ve tekrar dns adresi için hizmet sağlayıcıdan talepte bulunmaz. Ancak bazı durumlarda bu dns adresleri kullanım dışı olabilr, zaman aşımına uğrayabilir ya da gerçesizleşebilir veya erişilmek istenilen web sitesinin dns adresi de değişmiş olabilir.

Hafızada tutulan bir dns adresinin geçerliliğini yitirmesi durumunda sistem üzerindeki dns bilgilerinin sıfırlanması ve temizlenmesi gerekir. Yapılması gereken işlem oldukça basittir. Bunun için çeşitli yazılımlar olsa bile biz bu konuda Windows’un dns ön bellleği temizleme işlemi için bize sunduğu temel sistem uygulaması olan komut sistemini kullanacağız.

Bu işleme başlamadan önce web sitelerinizdeki çalışmalarınızın kaydedilmiş olmasına ve aktif açık bir tarayıcının olmamasına özen gösterin. Aksi durumda veri kaybı yaşayabilirsinz. İsterseniz artık işlemimize geçelim.

DNS Ön Belleği Temizleme İşlemi

Öncelikle Başlat menüsünden Çalıştır komutuna tıklıyoruz. Eğer başlat menünüzde çalıştır yok ise WinKey+R kombinasyonu ile çalıştıra erişebilirsiniz. Karşınıza çıkan ekranda aç kısmının yanındaki metin bölümüne cmd yazıp tamam butonuna yada enter tuşuna basabilirsiniz.

DNS Ön Belleği Temizleme 1
DNS Ön Belleği Temizleme 1

Karşınıza siyah bir komut ekranı gelecektir. Bu bölüme aşağıdaki listede verdiğimiz komutları tek tek bir öncekinin işlemi bitene kadar bekleyerek sırasıyla girmelisiniz.

  • ipconfig /flushdns
  • ipconfig /release
  • ipconfig /renew

Yukarıdaki komutları sırası ile girdiğinizde tüm işlemler başarılı bir şekilde tamamlanmış ve DNS ön belleği temizleme işleminiz sonlanmış olacaktır. Son olarak komut ekranına exit yazarak kapatabilirsiniz.

Bu işlem sonucunda tavsiye olarak bilgisayarın yeniden başlatılmasını gerekse bile hemen tarayıcınızı açarak çalışmaya da devam edebilirsiniz. Artık eski dns ön belleği kalıntılarından kurtulmuş bir şekilde tüm değişiklikleri sitelerinizde görebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu