GENELİnternet

Sitemap (Site Haritası) Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Sitemap (Site Haritası) nedir? google için, arama sonuçları daha geniş olmasına rağmen, çoğunlukla XML ve HTML yapılarına atıfta bulunur. Teknik araçlar ve navigasyon’un yanı sıra web sitesi yapısı üzerinde çalışmanın kavramsal yöntemi ile ilgilidir. Gelin Sitemap (Site Haritası) ve Sitemap oluşturma işlemlerine tüm yönleriyle bir göz atalım.

Üç tür Sitemap (Site Haritası) vardır: XML, HTML ve görsel. İlk ikisi, web sitesi çalışmasını ve SEO sonuçlarını geliştirmeye yönelik araçlardır. Bir içerik tablosu gibi, kitaptaki okuyucunun gezinmesine yardımcı olan XML ve HTML site haritaları, robotların ve insanların web sitesinin önemli sayfalarını daha hızlı bulmasına yardımcı olur.

Çok sayıda sayfası ve işlevi olan karmaşık siteler için çok önemlidirler ve daha yüksek kullanılabilirliğin bir göstergesi olarak kabul edilirler.

Sitemap.Xml Nedir? Xml Sitemap Oluşturma

XML belgeleri, Google gibi arama motorlarının sayfaları verimli bir şekilde dizine eklemesi için kodda hizmet bilgilerini içerir.

Veriler şunları içerir:

  • Hiyerarşiye sahip URL listesi
  • Yayınlanan içeriğin türü (örneğin, resimler veya video)
  • İndeksleme için kullanılan web sitesinin resim ve videoları hakkındaki veriler
  • Güncelleme sıklığı, son güncellemenin süresi
  • Tarama için sayfaların önceliği
  • Alternatif sayfa sürümleri

 

Google, resimler için daha geniş sözdizimini destekler, resimler hakkında ek veriler sağlar ve tarama yoluyla hata sayısını azaltır. Etiketler, resimler için yeni bir Sitemap (Site Haritası) oluşturabilir veya mevcut bir XML dosyasını tamamlayabilir.

Ayrıca, video için XML etiketleri eklemek mümkündür. Video dosyasına ayrıntılı bir açıklama eklenmesine izin verir, dosyayı Google videosu için görünür hale getirir. Son olarak, belirli bir video etiketi eklenirse, Google Aramada bir video ön izlemesi görünür.

Sitemap (Site Haritası), arama motorları için gezgin olarak adlandırılabilir. Önerilen bir dosyadır ve sitemap.xml’de bahsedilen sayfaların %100 dizine eklenmesini garanti etmez.

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Nadiren güncellenen küçük web siteleri için sitemap.xml oluşturmak için harici bir çevrimiçi oluşturucu kullanılabilir. Google, çevrimiçi ve masaüstü site haritası oluşturucularının bir listesine sahiptir. Bu araçlardan herhangi biri, örneğin bir “meta robots” meta etiketi gibi ek etiketlerin kullanılmasına izin verir.

Sayfaları indeksleme için ayar talimatları sağlar ve 10’dan fazla temel direktif içerir. Bunlar arasında en çok kullanılanı, sayfaları dizinden hariç tutmak için uygulanan “Robots noindex”tir. Diğer durumlarda, bir sayfa indeks almadığında, web sitesi yeni içerik ile birlikte güncellenirken site haritası güncelliğini yitirir.

CMS modülleri veya eklentileri, bir yığın yeni içerikle ayrıntılı web hizmetleri için XML site haritaları oluşturmaya yardımcı olur. XML belgelerini destekleyebilir ve otomatik olarak güncelleyebilirler.

XML dosyasını web sitesinin kök dizinine yerleştirin ve robots.txt dosyasına bunun için bir bağlantı koyun. Dizin oluşturma sürecinin verimliliğini kontrol etmek için, ziyaretleri izlemeyi ve web sitesi görünürlüğünü optimize etmeyi de sağlayan bir Google Arama Konsolu hizmeti kullanın. Oluşturulan site haritasında bir hata bulursa, e-posta yoluyla bir bildirim alırsınız.

HTML Sitemap (Site Haritası) Nedir?

HTML site haritası, gerçek kullanıcılara yöneliktir ve çok sayıda veri içeren karmaşık yapılı web sitelerinde gezinmeyi kolaylaştırır. Başka bir deyişle, hiyerarşik olarak oluşturulmuş bir web sitesi sayfaları kataloğudur.

Her zaman iyi yapılandırılmış içeriğe ve bağlantı başlıklarına sahiptir. Bazen, örneğin karmaşık e-ticaret web sitelerinde, HTML site haritası iki veya üç düzey içerir. HTML site haritaları, hizmet panosu genelinde mevcut olacaktır; bu yüzden genellikle altbilgide bulunurlar. HTML site haritasının bağlantı sayısı için 100’lük bir sınırı vardır; aşılırsa, bazı bağlantılar dizinin dışında kalacaktır.

HTML site haritaları insanlar için çalışsa da, tarayıcılar için de faydalıdır. Tarama sırasında robotlar, dizine eklemelerini hızlandıran yüksek öncelikli web sitesi sayfalarının listesini alır.

‍Web Sitesi Planlaması için Görsel Sitemap (Site Haritası) Nedir?  Görsel Sitemap Oluşturma

Daha yüksek bir bakış açısından, site haritası gelecekteki web sitesi yapımının bir görselleştirmesidir. Sayfa yapısı hakkında bilgi görüntüler. Bu arada, genellikle resimler veya metin içeriği ile tamamlanır.

Görsel site haritaları, web sitesinin bilgi mimarisinin tam bir görünümünü sağlar ve tasarım gezinmesine ve sayfa bağlantısına izin verir. Ayrıca, gerekli teknolojilerin türünü ve içerik hacimlerini görüntüleyerek gelecekteki bir ürün üzerinde çalışma sürecini planlamayı kolaylaştırır. Son olarak, tüm ekip üyeleri ve paydaşlar nihai ürünün farkındadır, bu nedenle görsel site haritası tasarım ve geliştirmeden kaynaklanan yanlış beklentileri azaltır.

Görsel bir site haritası oluşturmanın en kolay ve hızlı yolu, onu bir kalemle çizmektir. Dezavantajı, düzenin net olmaması ve düşük sunula bilirliğidir. Sketch veya Figma’da veya başka bir grafik düzenleyicide de oluşturabilirsiniz.

Ancak burada, kullanımını bilmeniz gereklidir. Akıl haritalarını burada kullanmak harika bir fikirdir, ancak herkes bir bakışta okuyup anlayamaz. Bilgiler mümkün olduğunca kısa olmalıdır, bu nedenle bazı önemli ayrıntılar eksik olabilir.

Son olarak, tasarımcıların, içerik oluşturucuların, SEO uzmanlarının ekip çalışmasının mümkün olduğu görsel site haritaları oluşturmak için özel hizmetler vardır. Bu tür hizmetler, en iyi görsel site haritası uygulamalarına, yorumlara, paylaşıma, bilgi depolamaya ve çok profilli uzmanların verimli işbirliğine dayalı şablonlar sağlar.

FlowMapp, görsel site haritaları oluşturmak için çeşitli profesyonel araçlar arasındadır. Burada etkileşimli bir harita oluşturabilir ve düzenleyebilir, çalışma sonuçlarını yorumlayabilir, her sayfanın yapısını tasarlayabilir ve diğer ekip üyeleri tarafından bir projede yapılan tüm değişiklikleri takip edebilirsiniz.

 

Bu yazımızda dikkatinizi çekebilir. VPS Nedir? Nasıl Çalışır? Sanal Sunucu Kiralama İçin 5 Neden?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu