İnternet

İnternet Nasıl Hızlandırılır? İnternetin Yavaş Olmasının Nedenleri

İnterneti hızlandırmak için öncelikle internetin yavaş olmasının nedenlerini bulmalıyız. Bu nedenler hiç aklınıza gelmeyen şeyler olabilir.

Artık neredeyse her evde bir internet bağlantısı mevcut. Ağımızın hızı aldığımız hizmete göre değişiklik gösteriyor. Ancak önemli olan bu hızı ne kadar verimli kullanabildiğimiz. Örneğin, 100 Mbps internete sahip olsak bile, bazen teorik olarak bunun sadece yüzde 50’sini kullanabiliyoruz. Çünkü internetimizin hızı bazı sebeplerden dolayı düşebiliyor.

İşte tam da bu yüzden sizlere internetin yavaş olmasının nedenlerini açıklamaya çalışacağız. Ayrıca interneti nasıl hızlandıracağınızı da yine içeriğimizden öğrenebileceksiniz. Daha verimli bir internet kullanımı için yazımızı okuyabilirsiniz. İnternet neden yavaş? İnternet nasıl hızlandırılır? Yazımızda hep beraber öğrenelim.

İnternet Hızı Pingi Etkiler mi?

hostixo-blog-internet-hizlandirma-internet-hizi-pingi-etkiler-mi

İlk olarak internet hızının pinge etkisinden biraz bahsedelim. Daha sonra internetin yavaş olmasının nedenlerine geçebiliriz. Bir sağlayıcıdan internet paketi alırken, altyapımıza bağlı olarak bir hız seçmemiz gerekiyor. Bu hız bölgeden bölgeye değiştiği için bazılarımız yüksek hızlara hiç ulaşamıyor. Bu noktada düşük hızdan dolayı yüksek pingle karşılaşmaktan korkuyor olabilirsiniz.

Ancak bundan pek fazla endişe etmenize gerek yok. Çünkü internet hızıyla pingin pek bir alakası yok. Elbette düşük hıza sahipseniz, birden fazla işlem yaptığınızda ping değeriniz yükselecektir. Örneğin, 8 Mbps internet ile aynı anda film izleyip aynı anda oyun oynamanız oyundaki pingin yükselmesine neden olabilir. Ancak bunun dışında internet hızının pinge etki ettiğini söyleyemeyiz.

Ping değeri aslında birçok farklı faktöre göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, bölgenizdeki altyapının ping değerine etkisi olabilir. Ayrıca tabii ki bu değer sunucuyla istemci arasındaki uzaklığa göre değişiklik gösterecektir.

Örneğin, oynadığınız online oyunun sunucularıyla sizin konumunuz arasındaki uzaklık, ping değerine önemli oranda etki eder. Ping değerine etki eden birkaç detay genel olarak bu şekildedir. Belirttiğimiz gibi internet hızının pinge etkisi yok denecek kadar azdır. Ancak yine de internetin yavaş olmasının nedenlerini öğrenerek aldığınız hızı arttırmayı deneyebilirsiniz.

İnternetin Yavaş Olmasının Nedenleri

hostixo-blog-internet-neden-yavas-internetin-yavas-olmasinin-nedenleri

Daha hızlı bir internet için ilk başta internetin neden yavaş olduğunu çözmemiz gerekiyor. Yani internetin yavaş olmasının nedenlerini bulmak, bize internetimizi hızlandırmak konusunda yardımcı olabilir. Telefon interneti neden yavaş? Bilgisayarda internet çok yavaş diye düşünüyorsanız, sebepleri  bunlardan birisi olabilir.

Ağa Bağlı Cihazlar

İnternetin yavaş olmasının nedenlerinden belki de en büyüğü ağa bağlı cihazlardır. Kablolu veya kablosuz internet kullanımında, ağa bağlı birden çok cihaz varsa bu durumda internetin yavaşlaması muhtemeldir.

Çünkü bu cihazlardan birisinde herhangi bir indirme yapıldığında veya video izlendiğinde doğal olarak internetin hızı düşecektir. Bu sorun genelde kablosuz ağlardan kaynaklanır. Ağınıza WiFi yoluyla kablosuz bağlanan birden fazla cihaz olabilir. Bu cihazlarda herhangi bir işlem yapılmasa bile internetiniz bu yüzden yavaşlayabilir.

Düşük Sinyal Kalitesi

Kablosuz internet kullanımında sinyal kalitesi oldukça önemli. Bu yüzden ağa WiFi ile bağlanan kişilerin düşük hızla karşılaşmaları oldukça muhtemel. Çünkü kablosuz bağlantının sinyal kalitesi her zaman iyi olamayabiliyor. Bu sinyal kalitesi biraz bile düşse internetin hızına ve pingine doğrudan etki edebiliyor.

Kablosuz Bağlantı

Kablosuz bağlantının sorunlarını aslında bir önceki maddelerde dile getirdik. Ancak bu konuya ek bir parantez daha açmak istiyoruz. Kablosuz internet bağlantısı, internetin yavaş olmasının nedenlerinin en başında gelir. Çünkü bu bağlantıda birçok farklı sebepten dolayı sağlıklı bir internet bağlantısı sağlanamayabilir.

Arka Plan İşlemleri

Özellikle bilgisayarda bazı şeyler kontrolümüz dışında olabiliyor. Bu tür cihazlarda bizim haberimiz olmasa bile arka planda birçok farklı işlem gerçekleştiriliyor. Örneğin, arka planda bizden habersiz bazı güncellemeler yapılabiliyor. İşte bu tür işlemler internetin hızına doğrudan etki edebiliyor. Kısacası, cihazın arka planında gerçekleştirilen işlemler, internet bağlantısının kalitesine ve hızına önemli anlamda etki edebilir. Biz farkında olmadan bilgisayarımız herhangi bir şey indiriyor olabilir ve bu da hem cihazımızı hem de internetimizi yavaşlatabilir.

Virüs ve Siber Saldırılar

İnternetin yavaş olmasının nedenlerinden bir diğeri virüslerdir. Cihaza bulaşan virüsler, hem cihaz performansını hem de ağ bağlantısı hızını önemli anlamda düşürebilir. Bu tür kötü amaçlı yazılımlar, cihazımıza zarar vermekle kalmaz aynı zamanda ağ bağlantımıza da performans kaybı yaşatır. Ayrıca, ağlara ve cihazlara yapılan siber saldırılar, internetin yavaş olmasının bir diğer nedenidir. Siber saldırılar, hem cihazlara hem de ağlara küçümsenemeyecek derecede performans kaybı yaşatabilir.

Modem ve Modem Yazılımı

İnternet bağlantısı için kullandığınız modem, ağınızın hızına direkt etki edebilir. Arızalı veya kalitesiz bir modem kullanıyorsanız, bu durumda ağınızı verimli kullanamayabilirsiniz. Ayrıca, kullanılan modemin yazılımına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü bazen, modemin yazılımını eski olduğunda internet hızında düşüş yaşanabilir. Ayrıca, sırf bu sebepten dolayı internette kopma ve yüksek ping gibi ekstra sorunlarda yaşanabilir.

Güncel Olmayan Sürücüler

Bilgisayar kullanımında sürücülerin güncel olması büyük önem taşır. Örneğin, ekran kartı sürücüsünü güncellememek, oyunlarda performans kaybı yaşatabilir. İşte aynı şey ağ sürücüleri ve diğer sürücüler için de geçerli. Ethernet sürücüsünün veya ağla ilgili diğer sürücülerin güncel olmaması, internetin yavaş olmasının nedenlerinden birisi olabilir.

İnternet Servis Sağlayıcı (ISS) Kaynaklı Sorunlar

Sizlere saydığımız tüm sorunların haricinde tabii ki bir de ISS kaynaklı sorunlar var. Bazen her şeyi doğru yapsanız bile internet bağlantınız yavaş olabilir. Örneğin, sağlayıcınızdan 100 Mbps almanız gerekiyorsan, 30 Mbps’lik hızı bile zor görüyor olabilirsiniz. Bu durumda sorunun ana kaynağı internet servis sağlayıcınız olabilir. Ayrıca, bölgenizdeki altyapıdan dolayı da ağınızda hız düşüşü yaşıyor olabilirsiniz.

İnterneti Hızlandırmak için 8 İpucu

hostixo-blog-internet-nasil-hizlandirilir-internetin-yavas-olmasinin-nedenleri

İnterneti hızlandırmak için birçok farklı yöntem deneriz. Ancak bazen bu yöntemler bize hiç olumlu sonuçlar vermez. Bu durumda tabii ki alternatif yöntemler ararız. İnternetinizi verimli bir şekilde kullanmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. İnternetin yavaş olmasının nedenlerinden hemen sonra bu yöntemlerden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Ağ Sinyalini Güçlendirme

Ağınıza WiFi ile bağlanıyorsanız, zayıf sinyalden dolayı hız kaybı yaşayabilirsiniz. Bu sorunu aşmak için kablosuz bağlantının sinyalini güçlendirmeniz gerekiyor. Eğer modeme uzaksanız, router gibi cihazlar kullanarak evinizin içerisindeki WiFi sinyalini güçlendirebilirsiniz. Bu sayede interneti daha verimli kullanmanız mümkün olacaktır.

WiFi’ye Bağlı Cihazları Temizleme

Kablosuz ağa bağlı cihazlar, internetin yavaş olmasının nedenlerinden sadece birisidir. Bu sorun her ne kadar basit görünse de aslında oldukça önemlidir. Bu yüzden, ağa bağlı cihazları sık sık kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. Ağınıza gereksiz yere bağlı olan cihazların bağlantılarını kesebilirsiniz. Bu durumda interneti daha verimli kullanabilirsiniz.

Kablolu Bağlantı

Kablosuz ağ bağlantısı elbette bizlere büyük kolaylıklar sağlıyor. Ancak WiFi bağlantısı neredeyse hiçbir zaman kablolu bağlantı kadar sağlıklı olamaz. Bu sebeple internete kablolu bağlanmanız kesinlikle çok önemli. Eğer mümkünse modemden bilgisayara ethernet kablosu takarak internete bağlanmanız en doğrusu olacaktır. Bunun sonucunda daha sağlıklı bir internet bağlantısı aldığınızı kesinlikle fark edeceksiniz.

Virüs Taraması ve Güvenlik Önlemleri

İnternetin yavaş olmasının nedenlerinden bir diğeri cihazdaki virüsler olabilir. Bu sebeple, cihazınıza belli aralıklarla virüs taraması yapmanız en doğrusu olacaktır. Ayrıca, ağınızı ve cihazınızı saldırılardan korumak için antivirüs programları gibi yazılımlardan faydalanabilirsiniz. Bu sayede internetiniz ve cihazınız daha sağlıklı çalışacaktır.

Arka Plan İşlemlerini Kapatma

Cihazınızın arka plan işlemlerini sık sık kontrol etmeniz şart. Bunlar hem cihazınızın hem de internetinizin yavaşlamasına sebep olabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için arka planda çalışan gereksiz işlemleri kontrol ederek kapatmanız yararınıza olacaktır.

Sürücüleri Güncelleme

Bilgisayarın sürücüleri ne kadar güncel olursa cihaz için o kadar iyi demektir. Yavaş bir internet ve diğer sorunlarla karşılaşmamak için cihazınızın sürücülerini kontrol edin ve güncelleyin. Sürücülerin güncel tutulması, cihazın güvenliği ve performansı açısından oldukça önemlidir.

Modem Değişimi

Modemden kaynaklı sorunlar internetin yavaş olmasının nedenlerinden bir tanesidir. Eğer internet bağlantınız beklediğinizden yavaşsa, modemin arızalı olup olmadığından emin olun. Bağlantı için farklı bir modem deneyerek bundan emin olabilirsiniz. Ayrıca, kullandığınız modemin yazılımını mümkün olduğunca güncel tutun.

ISS ve Paket Değişikliği

Eğer yaptığınız hamlelerin hiçbiri işe yaramıyorsa son çare internet servis sağlayıcı veya paket değişikliği gibi gözüküyor. Çünkü yanlış ISS seçimi internetin yavaş olmasının nedenlerinin başında gelir. Bölgenizde kaliteli hizmet veren sağlayıcıları araştırın ve aralarından birini seçerek altyapınıza uygun bir paket satın alın. Bu da işe yaramıyorsa bölgenizdeki altyapı kötü olabilir. Bu durumda yapabileceğiniz pek bir şey yok demektir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu