Güvenlikİnternet

RDP Nedir? 3 Alternatif Yazılım

Micorosft’un işletim sistemlerimiz ile birlikte gelen RDP Nedir ve nasıl kullanılır konularından bahsedeceğiz. Uzak masaüstü bağlantısı detaylarından ve güvenlik tedbirlerinin yanı sıra alternatif RDP araçlarını da önereceğiz. Bu yazımız ile RDP hakkında detaylı bilgi edineceksiniz. Farklı platformlardaki RDP alternatif sistemlerinden de bahsederek sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

RDP Nedir?

Windows uzak masaüstü aracı sayesinde uzak bir bilgisayarın taam kontrolünü sağlamaya verilen isimdir RDP. Bu sistem Windows işletim sisteminin kendisin bulunan Uzak Masaüstü yazılımı ile mümkün hale gelir. RDP Nedir sorusunun yanında sizlere bu sistemin alternatif çözümlerini de anlatmak istiyoruz.

Tüm Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar, başka bir cihaza bağlanmak için RDP kullanırlar. Anca sadece belli başlı Windows sürümleri RDP bağlantısına izin vermektedir. Bu protokol Linux ve diğer platformlarda açık kaynak kodlu olan VNC yani Virtual Network Computing protokolü kullanılır.

Uzak masaüstü bağlantısında iki bileşene ihtiyaç duyulur. RDP istemcisi ve RDP sunucusu. Bağlanacağınız bilgisayara sunucu adı verilir. Kontrol edecek olan cihaza ise istemci adı verilir. RDP sadece Windows işletim sisteminde bulunan ve Windows işletim sistemli bilgisayarlara bağlanılmasına izin veren bir protokoldür.

Windows’da Uzak Masaüstü Bağlantılarını Etkinleştirmek

RDP Nedir sorusunun ardından sıklıkla sorulan bir diğer soru sistemi etkinleştirmektir. Uzak masaüstü bağlantısını kullanmadan önce Windows işletim sistemli bilgisayarınızdan RDP özelliğini aktif hale getirmeniz gerekiyor. Aksi durumda kullanamazsınız.

Windows’da uzak masaüstünü etkinleştirmek için;

  • Bilgisayarımı sağ tıklayarak Sistem’e ardından Uzak Masaüstü sekmesine girmek.
  • Uzak Masaüstünü Etkinleştir seçeneğini aktif hale getirerek sistemi açabilirsiniz.
  • Windows’da oturum açmak için kullandığınız kullanıcı adı ve şifre uzak bağlantı için gereken bilgiler olacaktır. Ek kullanıcıların bağlantısına izin vermek için Bu PC’ye Uzaktan Erişebilen Kullanıcıları Seçin kısmına tıkladıktan sonra Uzaktan Masaüstü Kullanıcıları kısmında Ekle butonuna basarak kullanıcı hesabını ayarlayabilirsiniz.
  • RDP bağlantılarına izin vermek için ağ sisteminizde 3389 numaralı TCP/UDP portunun gelen ve giden bağlantılara açık olması gerekir.

Güvenli Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı Nasıl Oluşturulur?

Uzak masaüstü seçenekleri, potansiyel olarak uzaktan alınabilecek saldırılara bilgisayarını gebe hale getirir. Dolayısı ile uzak masaüstü bağlantıları için bazı tedbirler almanız gerekir.

  1. Açık RDP bağlantılarına izin vermeyin.
  2. Ağ Düzeyinde Kimlik Doğrulamasını etkinleştirin. Windows 10 ve Windows Server 2012 sonrası sürümlerde varsayılan olarak etkinleştirilmiş bu seçeneği eski Windows sürümlerinde kendiniz etkinleştirmelisiniz.
  3. RDP bağlantılarına erişimi yetkisi olmayan kullanıcılara kısıtlamalar uygulayın. Yönetici olmayan hesapların RDP bağlantılarına iznini kısıtlamanız sizi uzaktan bağlantı ile yazılım yükleme ve dosya erişimi gibi çeşitli risklerden uzak tutar.
  4. Hesaplara kullanıcı girişi yapılırken maksimum şifre denemesi sınırı koyarak hizmeti durdurma gibi saldırıların önüne geçmiş olursunuz.
  5. Özel karakterler içeren, karmaşık, uzun ve güvenli şifreler kullanın. Böylece şifrelerinizin kolayca ele geçirilmesi ve bağlantınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Uzak Masaüstü İçin Alternatif Programlar

RDP ya da VNC protokolleri için işletim sistemlerinin varsayılan yazılımları olsa da alternatif yazılımlar ile daha güvenli ve işlevsel uygulamalar yapabilirsiniz. Bu yazılımların bir kısmı ücretli bir kısmı ise ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Madem RDP nedir öğrendik, şimdi tüm platformlar için uygun yazılımları öğrenelim.

Sizlere tüm platformlara desteği olan 3 alternatif uzak masaüstü yazılımını kısaca tanıtmak istiyoruz. Böylece daha güvenli bir bağlantı yapabilirsiniz.

TeamViewer : Günümüzde sıklıkla kullanılan, her oturumda farklı bir ID ve şifre ile güvenliğinizi sağlayan, platformlar arası pek çok ek özelliği ile sizlere hizmet sunan kişisel ya da kurumsal olarak kullanılabilen bir uzak masaüstü yazılımıdır. Ücretsiz kişisel sürümünün yanı sıra ücretli alternatifi de mevcuttur.

Remmina : Linux ve Rasberry Pi gibi platformlarda da çalışan, RDP ve VNC bağlantılarına izin veren, .çoklu platformlarda çalışma imkanı sunan, açık kaynak kodlu bir yazılımdır.

SolarWinds Dameware : Şirketiniz ya da destek ekibiniz için bulut tabanlı çalışan eşsiz bir uzaktan yardım uygulaması ile sizinleyiz. Tüm güvenlik önlemlerinin yanı sıra günümüzün teknolojisine uygun olarak bulut tabanlı çalışması veya istenirse yerel kurulumunun da yapılması mümkün olan bu yazılım, kurumsal firmalarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Sonuç

RDP nedir sorusunun ardından sizlere konu hakkında ince bir detay vermek istiyoruz. Uzak masaüstü için RDP yada VNC gibi farklı protokolleri kullanmanızın aslında bir önemi ya da farklı yok. Burada önemli olan nokta sistemin ya da protokolün güvenliği, işlevselliğidir. Gerkli tüm güvenlik önlemlerini almanız sizin ve verilerinizin sağlığı açısında önemlidir. Dolayısı ile farklı yazılımlara da yönelmeniz gerekebilir.

SolarWinds gibi kurumsal yada TeamViewer gibi basit uzak masaüstü çözümleri ile işlemlerinizi kolaylaştırmak ve güvene almak sizin elinizde. Farklı yazılımları denerken mutlaka önce ihtiyaçlarınızı, beklentilerinizi ve güvenliğinizi göz önüne almayı unutmayın. Bu ana hususlar sizin için en önemli kriterler olmalıdır.

Kullandığınız farklı uzak masaüstü yazılımlarını yorumlar kısmında bizimle paylaşarak artılarını da belirtebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu