Hosting

PTR Nedir? PTR Kaydı Nasıl Yapılır?

Bir IP adresini ana makine adı ile eşleyen PTR nedir? PTR kaydı nasıl yapılır?

Bir IP adresini ana makine adı ile eşleyen PTR nedir? PTR kaydı nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını detaylı olarak ele alacağımız yeni yazımıza hoş geldiniz.

Sanal alemin karışıklık olmadan ilerleyebilmesi için birçok DNS türü kullanılmaktadır. Bu DNS türleri arasında hangisinin kullanılması gerektiği, hangisinin kurulması gerektiği gibi konular yeni başlayan kişilere zor ve karmaşık gelebilir. Bu karmaşıklığı ve bilgi eksikliğini sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda gidereceksiniz. PTR kaydı nedir ve bir IP adresi ile eşleştirme yapılmış mı, yapılması gerekiyor mu gibi konularda bilgi sahibi olacaksınız.

PTR Açılımı Nedir?

İngilizce bir terim olan Pointer Record’un kısaltılması PTR olarak ifade edilir. Pointer Record’un Türkçe karşılığı ise işaretçi kaydı olarak ifade edilmektedir. Bir IP ye ait ana makineyi işaret etmektedir.

PTR Nedir? | PTR Kaydı Nedir?

A kaydı denilen bir kayıt türü bulunmaktadır. Bu A kaydı, etki alanı adını boşta olan bir IP adresine eşleyerek atar. Her PTR kaydının ise bir A kaydı mutlaka bulunmak zorunadır. Bu PTR kayıtları ters DNS kaydı olarak işlem yaparlar. PTR kaydı ile bir IP adresini ana makineye eşlemiş oluyoruz. Bu iki işlem birbirinden bağımsız olarak ilerlemektedir.

ptr nedir

Yukarıda açıkladığımız durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse; hostixo.com’a ait bir kayıt 19.19.128.xx IP adresi ile eşleşebilir. Bunun yanında ana makine 20.20.128.xx gibi farklı bir IP ile eşleştirilmiş olabilir.

PTR Nedir? Neden PTR Kaydına İhtiyacımız Vardır?

İnternet üzerinde bilgi akışı sağlanırken güvenli bir ağ üzerinden işlem yapıldığının bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Siber hırsızlıkların önüne geçebilmek için bu önemli bir konudur. Gönderilen e-maillerin ve postaların güvenirliliği için de PTR kaydı gereklidir. Alıcılar için, alınan postaların güvenli bir kanaldan gelip gelmediğinin tespit edilebilmesinin yolu açılmaktadır. Hangi ana makineden posta gönderildiği bu kayıt sistemi ile ortaya konulmaktadır.

Spam dosyalar ve dolandırıcılıklar bu güvenlik kontrolü sayesinde önlenmeye çalışır. Büyük e-posta sağlayıcıları yahoo.com ve gmail.com bu nedenle gelen e postaları kabul etmeden önce bir ters DNS araştırması yapar. Güvenli bir kanal olduğu kanısına varıldığında e-posta alıcısının gelen kutusuna yönlendirilir.

PTR Kaydı Nasıl Yapılır?

PTR nedir öğrendikten sonra bu kaydın nasıl yapılacağına yakından bir göz atalım. Bu kaydı yapabilmek için öncelikle bilgisayar konsolunuza erişim sağlıyor olabilmeniz gerekiyor. Ardından aşağıda yer alan 2 yöntemi kullanmanız gerekecek.

ptr nedir

1. Nslookup veya Dig ile PTR Sorgulama

Windows ve Unix gibi işletim sistemleri kullanıcılarına kolaylık sağlamak adına DNS kayıtlarını kontrol edici dahili araçlar sunmaktadır. Windows genel olarak kullanılan bir işletim sistemi olduğu için bu işletim sistemi üzerinden PTR sorgulamayı anlatacağız.

  1. a) Öncelikle Windows başlatma menüsünü açın ve CMD yazarak Enter ile aramayı başlatın.
  2. b) Bu arama sonucunda siyah bir ekrana sahip komut satırı penceresi açılacaktır.
  3. c) IP adresinin host adını öğrenebilmek için nslookup IP_adress kodunu komut satırına yazın ve çalıştırın.
  4. d) Karşınıza çıkan raporda adress ve name satırlarında aradığınız bilgilere ulaşacaksınız

ptr nedir

Eğer işletim sisteminiz Linux veya Mac ise yine benzer adımları uygulayacaksınız. Sadece bu işletim sistemlerinde komut satırı penceresini açabilmek için CTRL + ALT + T tuşlarına basmanız gerekiyor. Daha sonra yukarıda belirtilen adımları uygulayabilirsiniz. Bu sefer de komut satırına dig –x IP_Adress yazmalısınız.

2. Çevrimdışı Araçlarla PTR Sorgulama

İstediğimiz IP numarasının hangi host adı ile eşleştiğini bulmak için kullanacağınız bir diğer yöntem ise çevrimdışı araçlardır. Bu araçlar internet üzerinden sundukları sistemleri sayesinde sizlere IP ile PTR sorgulama fırsatı sunuyor.

PTR nedir konumuzu beğendi iseniz Domain Backorder Nedir konusuna da göz atmak isteyebilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu