E-PostaGüvenlik

Spam Mail Nedir? Zararlı E-Postalar Nasıl Engellenir?

Beklenmedik anlarda karşımıza çıkan spam mail, aslında istenmeyen mailler türüdür. Bu maillerden korunmak için oldukça dikkatli olmalısınız.

E-postalar günümüzün önemli iletişim yollarından birisi. Seneler geçse de maillerin önemi büyük. Her ne kadar kişisel amaçlar için kullanılmasa da özellikle ticari konularda mail kullanımı oldukça fazla. Bu yüzden, şirketler için e-postanın önemi çok daha büyük.

Kişisel veya ticari kullanım fark etmeksizin, e-postaların olumsuz türleri de mevcut. İstenmeyen mail olarak sınıflandırılan bu e-posta türü, bazı zamanlar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Hatta bu tür mailler yüzünden kişisel bilgileriniz risk altında kalabiliyor. İşte bu sebeple bu tür mailleri engellemeniz oldukça önemli. Sizleri bu zararlı mailler hakkında daha fazla bilgilendirmek istiyoruz.

Spam Mail Nedir?

hostixo-blog-spam-mail-nasil-engellenir-coklu-spam-mail-spoofing-zararli-eposta

Spam e-postaların nasıl engelleneceği fazlasıyla önemli bir konu. Bu konuya geçmeden önce spam e-postaların tam olarak ne olduğunu açıklamak istiyoruz. Spam mail, gereksiz ve zararlı e-posta olarak tanımlanabilir.

Bu mailler kullanıcıları yanıltabilir ve kullanıcıların kişisel bilgilerini çalmayı amaçlayabilir. Yani aslında bu tür e-postaların kullanıcılar için fazlasıyla tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu sebeple bu konuda dikkatli olunması kesinlikle önemlidir.

Spam E-postalar Neden Tehlikelidir?

Spam e-postaların zararlı olduklarını belirtmiştik. Bu maillerin zararlı olmasının çok sebebi var. Kötü niyetli kişiler, bu e-postaları genellikle kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmek için kullanıyorlar. Her spam e-postanın amacı bu olmayabiliyor. Bazı spam e-postaları tamamen reklam amaçlı olabiliyor.

Ancak yine de bu konuda fazlasıyla dikkatli olunması gerekiyor. Örneğin, bir spam e-postada zararlı bir link bulunabiliyor. Kullanıcı bu linke tıkladığında kişisel bilgileri ele geçirilebiliyor. Ayrıca, spam e-postalar sebebiyle cihazınıza tehlikeli virüsler bulaşabiliyor. İşte bu yüzden bu tür e-postalar kullanıcılar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu e-postalardan korunmanız kesinlikle şart.

Spam Mailler Nasıl Anlaşılır?

hostixo-blog-spam-mail-nedir-spam-mail-nasil-engellenir-spam-maillerin-turleri

Spam mail, sizin için fazlasıyla tehlikeli olabilir. Bu yüzden e-posta adresinize gelen mailleri okurken dikkatli olmalısınız. Spam e-postaları nasıl ayırt edeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Aşağıdaki kriterlere dikkat ederek bu tür tehlikeli mailleri ayırt edebilmeniz mümkün.

E-posta Adresini Kontrol Edin

E-posta adresinize gelen bir mailin tehlikeli olduğunu anlamak için ilk adımda adresi kontrol etmelisiniz. Gönderenin e-posta adresini kontrol ederek, sahte olup olmadığını anlamaya çalışabilirsiniz.

Eğer tanıdığınız bir mail adresiyse, bu durumda spam olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak sahte ve tanımadığınız bir e-posta adresiyse, bu durumda dikkatli olmalısınız. Mail adresini Google’da aratarak hakkında bilgi sahibi olmayı deneyebilirsiniz. Hiçbir bilgiye ulaşamıyorsanız ve mail adresi size garip geliyorsa, bu durumda o e-postayı silmeniz daha doğru olacaktır.

Tanımadığınız Bağlantılara Tıklamayın

Spam mail içerisinde tehlikeli bağlantılar olabilir. Bu bağlantılara tıkladığınızda cihazınıza virüs bulaşabilir ve hatta tüm kişisel bilgileriniz ele geçirilebilir. Bu yüzden, mailin spam olup olmadığını anlamak için içerisindeki bağlantıları kontrol edebilirsiniz.

Eğer bu bağlantıları tanımıyorsanız ve tehlikeli gözüküyorsa, kesinlikle tıklamamalısınız. Maillerdeki tanımadığınız garip bağlantılar sayesinde spam olup olmadığını daha rahat anlayabilir ve bu bağlantılara tıklamaktan kaçınabilirsiniz.

Mailde Hatalı Sözcükleri Arayın

Spam e-postalarda bazı kelimeler bilinçli olarak yanlış yazılmaktadır. Bu yüzden size gelen e-postanın konusunda ve içeriğinde yanlış yazılmış sözcükleri denetlemeniz önemlidir. Bu sözcükleri denetleyerek spam e-posta olup olmadığını daha rahat anlayabilirsiniz.

Spam Mail Örnekleri Nelerdir?

Spam e-postaların birçok farklı türü mevcut. Bu türlerin bazıları reklam amaçlı, bazılarıysa tamamen kullanıcıların bilgilerini çalma amaçlı. Spam türlerinin bazıları aşağıdaki şekilde oluşuyor.

E-mail Phishing

Mail phishing, aslında spoofing olarak da tanımlanabilir. Bu türün en tehlikeli spam e-posta türlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Phishing, basitçe açıklamak gerekirse yemleme yöntemiyle e-dolandırıcılık yapmak anlamına gelir.

Bu tür maillerde kullanıcıları kandırmak için özel yöntemler kullanılır. Örneğin, ünlü ve güvenilir bir firma taklit edilerek kullanıcıların kandırılması amaçlanır. Dolandırıcılar, bu tür yöntemler kullanarak mail aracılığıyla kullanıcıların kredi kartı bilgilerini ve çok daha fazlasını ele geçirebilirler.

Reklam Mailleri

Reklam yani tanıtım mailleri genel olarak zararsız maillerdir. Firmalar, kullanıcıların e-posta adreslerini alarak onlara reklam mailleri gönderir. Bu yüzden e-posta adresinizde bu tür spam maillerle sık sık karşılaşabilirsiniz. Firmalar, bazı kanunlar gereği kullanıcıların bu tür reklam maillerinden çıkmasına izin vermekle yükümlüdür. Bazı işlemler yaparak e-posta adresinizi firmaların listesinden çıkarabilmeniz mümkündür.

Antivirüs Bildirimleri

Bu spam mail türü, kötü niyetli kişiler tarafından kullanıcıları dolandırmak için geliştirilmiştir. Bu tür maillerde cihazınıza virüs bulaştığına dair bir e-posta alabilirsiniz. E-postada bir bağlantıya tıklayarak antivirüs programı indirebileceğiniz ve temizlik yapabileceğiniz söylenir. Bu programı bilgisayarınıza indirdiğinizde cihazınızdaki kişisel bilgiler ele geçirilebilir.

Spam Mail Engelleme – Spam Maillerden Kurtulma Yolları

hostixo-blog-spam-mail-engelleme-spam-maillerden-kurtulma

Spam maillerden kurtulma yöntemlerini merak ediyorsanız, bu durumda yazımızın devamını okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu tür zararlı e-postalardan korunmak aşağıdaki kriterler dikkat etmeyi deneyebilirsiniz.

Mail Filtreleme Kullanın

Outlook gibi mail servislerinde filtreleme özelliği mutlaka mevcuttur. Gelişmiş spam filtrelerini kullanarak sözcük filtreleme ve hatta e-posta adresi filtreleme gibi şeyler yapabilirsiniz. Bu yöntem sizi spamlardan tamamen koruyamaz. Ancak yine de bu yöntemle tehlikeli mailleri önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ayrıca, isteğinize göre üçüncü taraf bir antispam filtresi kullanmayı da deneyebilirsiniz.

E-posta Adresinizi Her Yerde Paylaşmayın

E-posta adresinizi her yerde paylaşmamanız, tehlikeli mail alma şansınızı azaltacaktır. Bu yüzden, mail adresinizi güvenmediğiniz yerlerde kullanmayın. Ayrıca, tanınmadık yani güvenilir olmayan şirketlere mail adresinizi vermemeniz doğru olacaktır.

Güvenilmez Bağlantılardan Uzak Durun

Son olarak engellemekten ziyade korunma yönteminden bahsetmek istiyoruz. Ne kadar önlem alsanız da spam e-postalarla karşılaşma olasılığınız yüksektir. Bu yüzden tanımadığınız adreslerden gelen mailleri çok dikkatli kontrol etmelisiniz. Güvenmediğiniz maillerdeki bağlantılara tıklamaktan kaçınmanız en doğrusu olacaktır. Bu sayede tehlikelerle karşılaşma olasılığınız fazlasıyla düşecektir.

Bu içeriğimizde tehlikeli e-postalardan bahsetmeye çalıştık. Daha önce belirttiğimiz gibi çok fazla spam mail alıyorsanız, filtreleme kullanmayı deneyebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu