SEO

Web Sitesi Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitesi analizi, sitenizin çeşitli detaylarını öğrenmek için iç ve dış seo açısından oldukça önemli bir işlemdir. Bu işlemler sayesinde rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca sitenizin ilerlemesi ile ilgili önemli adımlar atabilirsiniz.

Site Hızı Nedir? Site Hızı Testi Nasıl Yapılır?

Site hızı, web sitenizdeki sayfalarınızın yüklenme süresine verilen isimdir. Bu sürenin kısa olması ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun kalmasında önemli bir etmendir. Seri yüklenen bir site, ziyaretçilerinin daha hızlı gezinmesini sağlayan ve onların memnuniyetini sağlayacak önemli bir adımdır.

Ortalama bir web sitesinin yüklenme süresinin 2 saniye ve altında olması gerekmektedir. Web sitelerinin hızlı yüklenmesi aynı zamanda bir Google algoritma öğesidir. Google PageSpeed Insight ve ya GTmetrix ile web sitenizin hız endeksini ölçebilir buradan aldığınız değerlere göre sitenizin olumsuz yönlerini görerek düzeltme yönünde adımlar atabilirsiniz.

Bir web sitesinin hızı konusunda, bu sitenin barındırıldığı sunucunun da etkisi oldukça yüksektir. Hostixo gibi tüm optimizasyonları yapılmış bir hosting firması ile çalışmak sitenizin hızlanmasında önemli rol oynayacaktır.

SEO Analizi Nedir? SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitesi optimizasyonu yani SEO, sitenizin arama motorlarında yükselmesini sağlayan detaylı işlemler bütünüdür. Arama motorlarının algoritmalarına göre yapılacak olan işlemlerin ve güncellemelerin akabinde siteniz önemli ölçüde değer kazanacak, arama motorlarında kendisine önemli yerler bulacaktır.

Sitenize eklenen içeriklerdeki anahtar kelimelerin dağılımı, girilen içeriklerin çeşitliliği, kalitesi, kelime sayıları, içerik ve görsellerin özgünlüğü, kullanılan anahtar kelimelerin aranma hacimleri ve zorluğu gibi pek çok konu seo açısından önem teşkil etmektedir. Dolayısı ile seo analizi ve seo hizmeti alınırken bu hususlara dikkat edilmelidir.

Sadece backlink girmek ya da sadece içerik eklemek tek başlarına yeterli bir çalışma değildir. Bu gibi durumların tamamını seo analizi yaparken seo uzmanları sizlere belirtecektir.

SEO Analizi için çeşitli web sitelerinden yardım alabilirsiniz. Bu siteleri sizlere sıralamamız gerekirse;

  • Majestic
  • Semrush
  • MOZ Pro
  • Ahrefs
  • BrowSEO
  • Screaming Frog SEO Spider
  • Google Search Console

Yukarıdaki araçları kullanarak siteni hakkında tüm seo raporlarını alabilirsiniz. Bu araçların bir kısmı ücretli bir kısmı ücretsiz kullanımlıdır.

İçerik Analizi Nedir? İçerik Analizi Nasıl Yapılır?

SEO çalışmalarında kullanılan ve sitenize girişi yapılan içeriklerin kalitesi, özgünlüğü, güncelliği ve sektöre göre uzunluğu olarak tanımlanabilir içerik analizi. Wordpress sistemlerinde kullanılan pek çok seo eklentisi, girilen içeriklerin standart seo kurallarına uygunluğunu denetleyerek size geri bildirim yaparlar.

İçerik analizi için bunun gibi kullanılabilecek pek çok farklı site mevcut. Makale özgünlüğü testi yapan siteler yardımı ile içeriklerinizin özgün kalmasını sağlayabilirsiniz.

İç ve Dış SEO Nedir? İç ve Dış SEO Analizi Nasıl Yapılır?

İç Seo Nedir?

İç seo, web sitenizin arama motorları kurallarına uygun olup olmadığı yönünde yapılacak olan çalışmaların bütünü, içeriklerinizin ve görsellerinizin özgünlüğü gibi konuların ele alınarak, web sitesinin tam anlamıyla uygun hale getirilmesi için yapılan çalışmalardır.

İç ve Dış SEO Nedir?
İç ve Dış SEO Nedir?

Dış Seo Nedir?

Dış seo ise bir web sitesinin içeriklerinin desteklenmesi için gerekli olan backlink ve link ağının oluşturulması işlemleridir. Başka sitelerden alınan bağlantılara backlink adı verilir. Bu backlinklerin kalitesi sitenizin alan adı ve sayfa otoritesini artırarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar. Doğru kelimelerde doğru sitelerden alınan backlinkler ile siteniz daha değerli bir hale gelebilir.

Web Sitesi Analizi Nasıl Yapılır : Sonuç

Web sitesi analizi için yukarıda saydığımız tüm bu adımları takip ederek ya da bu hizmetleri alarak siz de daha kuvvetli sitelere sahip olabilirsiniz. Ancak tüm bu analizlerin yapımı sırasında doğru siteler ve güvenilir araçların tercih edilmesi elzemdir. Tüm analizler sitenizin sağlığı açısından önemli olduğu kadar başarısı içinde oldukça önemlidir.

Bir sitenin içerik kalitesi, içerik özgünlüğü, açılış hızı, sayfa yükleme hızı, okunabilirlik endeksi, backlink kalitesi gibi faktörlerin tümü hem SEO hem de web sitenizin sağlığı açısından en önemli bileşenlerdir. Hiç birisi ayrı olarak yada tek olarak bir sitenin başarısı için yeterli değildir. Dolayısı ile web sitesi sahibi olmadan önce yazımızda bahsedilen her konunun detaylı bir şekilde araştırılması ve öğrenilmesi gereklidir. Aynı bir tarla gibi büyütülüp bakımının yapılması gereken web sitelesi, sizler için hem bir prestij hem de kazanç kaynağı olabilir. İyi bir web sitesi, iyi bir çalışmanın ürünüdür.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu