SEO

Seo Nedir ? Doğal Seo Çalışması için Öneriler

Seo Nedir ve Doğal Seo Çalışması için Öneriler başlıklı yazımız ile sitenizin arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almasını sağlayacaksınız.

SEO Nedir ?

Search Engine Optimization kısaltması olan SEO kelimesinin Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonudur.

SEO, organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilmek için bazı teknik işlemler yardımıyla web site trafiğini artırma yoludur.

Web sitenizin Google gibi arama motorlarının üst sıralarında yer alması için iki aşamalı optimizasyon yapılması gerekmektedir. Site içerisinde optimizasyonlar ve site dışında backlinkler yapın. Bu işlemlerin amacı arama motorlarında yapılan aramalarda anahtar kelimeler sayesinde ilk sıralarda yer alıyor olmaktır. Bu işlemler web site sahipleri için büyük öneme sahiptir. SEO sayesinde arama motorları aranan kelimenin daha kolay bir şekilde tarar ve bu sayede linkler en üst sırada rahat bir şekilde çıkar.

Web sitenizin optimizasyonun size getireceği faydalar ise aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Alakalı bilgiler verir
  • Arama motorlarını güvenilir kılar
  • Daha fazla ve daha iyi trafik getirir

Seo Nedir ? Doğal Seo Çalışması için Öneriler

SEO iki kategori olarak oluşmaktadır aşağıda bunlardan bahsedeceğiz.

Site İçi SEO

Site içi SEO’nun anlamı sitenizi içeriden optimize etme yoludur. Site içi SEO, bir sayfanın hem içeriğini hem de HTML kaynak kodunu optimize etmeyi ifade eder.

Site içi optimizasyon web sitenizde yer alan bazı işlemlerin ayarlanması ile olur. Bu sayede, arama motorları web sitenizdeki bilgiyi kolaylıkla endeksleyecektir. Örnek verecek olursak eğer:

  • İyi formatlanmış URL
  • Anahtar kelimenin doğru seçimi
  • Görselleriniz için alternatif metin eklemek
  • Düzgün başlıklar (H1,H2 vb.) oluşturmak

Site içi SEO optimizasyonu yaparken göz önünde bulundurulması gereken faktörler:

Anahtar Kelime Toplama (Anahtar Kelime Araştırması)

Oluşturduğunuz herhangi bir içeriğin yüksek miktarda organik trafik alabilmesi için anahtar kelimelerin doğru seçilmesi gerekmektedir. Anahtar kelime, web kullanıcılarının arama motorların da arattıkları belirli konular ya da fikirlerdir.

Kullanıcıların web sitenizi bulabilmeleri için hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını iyi araştırmanı gerekmektedir. Bu kelimeler sayesinde yazı başlıklarını, yazı içinde yer alan başlıkların ve metninizin bu anahtar kelimeyi içerdiğinden emin olmalısınız.

Teknik Kısım

Arama motoru botlarının sizin için işin teknik kısmını yapmalarını beklemeyin. Bu işlemi kendiniz yapabilmeniz için aşağıda belirttiklerimizi yapmalısınız:

  • Bir site haritasına sahip olun
  • Web sitenizde ki kırık bağlantılara kesinlikle yer vermeyin
  • Yanlış yönlendirmeleri engelleyin
  • Bütün URL hatalarını düzenleyin

Optimizasyon

Optimizasyon işlemi için ise web sitenizin aşağıda belirttiğimiz noktalara sahip olduğundan emin olun:

  • İyi bir yapı: Web sitenizin iyi bir yapıya sahip olması arama motorlarına sitenizde yer alan sayfaların hangisinin önemli olduğu konusunda bilgi verir.
  • Kolay navigasyon: Kolay navigasyon ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre zaman geçirmesini sağlayacaktır.
  • Alakalı içerik: Alakalı içerik doğal ve kaliteli trafik getirecektir.

Kullanıcı Deneyimi

Web sitenize gelen ziyaretçilere iyi hizmet etmelisiniz. Eğer bu ziyaretçiler web sitenize ürünleriniz için geliyorsa onları ihtiyaç duydukları ürünün en iyisini önermelisiniz.

Aradıkları ürünü basit bir şekilde bulmaları için kategoriler oluşturabilirsiniz.

Bütün ürünlere alakalı resimler ve detaylı bilgilere yer vermelisiniz.

Eğer bir blog sayfanız varsa içerik kategorileri web sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde daha kolay gezinmesini  sağlayacaktır.

Ayrıca görsellik açısından dikkat çekici olan web siteleri yeni trafiklerin çekilmesini sağlayacaktır. Bu yüzden sayfalarınızın düzenine son derece dikkat edin.

Web sitenizin hızlı olması da çok önemlidir. İçeriğiniz ne olursa olsun kullanıcılar sitenizde vakit geçirirken siteniz son derece hızlı olmalıdır.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO site içi SEO’ya kıyasla daha az teknik bilgi gerektirmektedir fakat onun kadar önemlidir.

Site dışı SEO’yu web sitenizin tanıtmanın bir yolu olarak görebilirsiniz. Böylece insanlar web sitenizin ziyaret edilmeye değeceğini bilecektir. Site dışı SEO çalışmaları, sitenizi sosyal medya, forum, gibi platformlarda paylaşarak backlink çeşitliliği sağlamayı kapsamaktadır.

Site dışı SEO optimizasyonu yapmanın bazı yolları aşağıda belirttiğimiz şekildedir:

İçerik Pazarlama

Sitenizde yer alan içerik çok önemlidir önemlidir. İçerik pazarlama arama motorlarında daha üst sırada  yer almak için uygulanacak en verimli yollardan biridir. Eğer içerik pazarlamayı başarılı bir şekilde yapıyorsanız:

  • Web sitenize yeni ziyaretçiler çekebilirsiniz.
  • Pazarladığınız ürünlerinize talebin artmasını sağlayabilirsiniz.
  • İşletmenizin itibarının artmasını sağlayabilirsiniz.
  • Maliyeti uygun olduğu için tasarruf edebilirsiniz.

Reklamlar

Eğer çok sayıda takipçiniz ya da aboneniz varsa içeriklerinizin her zaman mükemmel olmasına dikkat etmelisiniz. Fakat bunu başarılı bir şekilde yapamıyorsanız reklamlara ihtiyaç duyarsınız.

Reklam kullanarak web sitenizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacaksınız. Ayrıca iyi reklamlar yaparak rakiplerinizin önüne geçmeyi de başarabilirsiniz. Reklamlarınız ne kadar yaratıcı ve dikkat çekici olursa insanların markanızı daha kolay hatırlamasını sağlayacaktır.

Halkla İlişkiler

Halka ilişkiler bölümü oluşturmak işletmenizin daha fazla tanınmasını sağlayacaktır. Halkla ilişkiler sayesinde aşağıda bahsettiğimiz noktaların iyileşmesi sağlanacaktır:

  • Marka bilinirliğinizi artacaktır.
  • Müşterilerinize düzenlenmiş resmi bilgilerin iletilmesi.
  • Otoritenin sağlanması
  • Topluluk ilişkilerinin artması

Organik SEO Nedir ?

Organik SEO ya da organik arama motoru optimizasyonu, Google ve Yahoo gibi arama motorlarında üst sıralamada yer almak için kullanılan yöntemleri ve stratejileri ifade etmektedir.

Organik SEO Nasıl Yapılır?

Web sitenizin istenilen hedefe doğru ve güçlü bir şekilde ulaşmanın yolu Organik Seo yapmaktır. Dİkkat edilmesi gereken bazı aşamalar vardır. Seo yaparken son derece sabırlı olunmalıdır asla aceleci davranılmamalıdır.

Şimdi organik Seo’nun aşamalarına bir bakalım.

  1. Web sitenize uygun olan alan adı alın ve uzantısı “.com” olsun. Alan adından içeriğinizden daha önde gelmektedir.
  2. Sitenizdeki dosyaların barınacağı yer çok önemlidir bu yüzden sunucunun hızı ve lokasyonuna önem vermelisiniz. Google kullanıcı deneyimine çok önem verdiği için hızlı açılan site sıralamanızın yükselmesine  olumlu bir etki gösterecektir.
  3. Sitenizin içerik kalitesi de çok önemlidir.
  4. Organik Seo için Sosyal Medya hesaplarınızı mutlaka aktif olarak kullanın. Sosyal medyalar sitenize ziyaretçi çekmenizi sağlayacaktır ayrıca kaliteli linklere sahip olacaksınız. Bu da seo puanınıza olumlu etki sağlayacaktır.

Organik SEO’nun Faydaları

  • Organik olarak optimize edilmiş siteler, aranan anahtar kelimelerle ilgili içerik sunduğundan dolayı daha fazla tıklama almasını sağlayacaktır.
  • İçerik alaka düzeyinden dolayı, arama motoru sonuçları daha uzun sürecek.
  • Ziyaretçiler arasında daha fazla güven oluşturacaktır.
  • Para harcayıp reklam vererek üst sıralarda yer alan sitelere göre bir maliyeti olmadığı için daha uygundur.
  • Site görünürlüğünü artırır.
  • Markanın farkındalığının artmasını sağlar.
  • Zaman içinde değeri artacaktır.

Seo Nedir ? Doğal Seo Çalışması için Öneriler başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Cron Job Nedir ? Cron Söz Dizimi Örnekleri başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu